Review: Gang Beasts

Heel langzaam lijkt het alsof co-op games aan het opkrabbelen zijn, na een aantal karige jaren. Couch co-op en vooral splitscreen lijken verleden tijd te worden, maar gelukkig hebben games als Cuphead, Overcooked en hopelijk ook A Way Out van EA wat lichtpuntjes gecreëerd. De game Gang Beasts doet eveneens een goede poging om in het lijstje met lichtpuntjes te komen en dit doet het op een hilarische manier.

Hoe meer, hoe beter

Gang Beasts is een co-op partygame van ontwikkelaar Boneloaf en dit spel heeft maar liefst drie jaar in Early Access gezeten. Uiteindelijk is de game vorige maand uitgekomen door uitgever Double Fine, bekend van Psychonauts en het briljante Brütal Legend. Het idee van Gang Beasts is net zo simpel als dat het grappig is. Zet een aantal gelatinepoppetjes neer, trek ze een gek pakje aan en vlieg elkaar dan in de haren. Het resultaat is knotsgekke vechtpartijen en buikpijn van het lachen. Oh, en heb ik al verteld dat de gevechten plaatsvinden in Beef City? Het is duidelijk dat de makers van Gang Beasts helemaal niets serieus nemen.

Gang Beasts is bedoeld voor meerdere spelers en het liefst met het maximale aantal dat je platform kan bieden. De PlayStation 4-versie van de game, die we hebben ontvangen, biedt lokale co-op voor vier spelers. Op de pc kan je met de nodige extra ontvangers tot acht man lokaal elkaar de koppen in meppen. Hoe meer vrienden je hebt om dit te spelen hoe beter. Tijdens de laatste GamersNET Radio Marathon is de redactie bij elkaar getrommeld om me te helpen met reviewen, aangezien ik moeite heb om vrienden te maken.

Grappige gruwelzaken

Er zijn een aantal gamemodi te spelen in Gang Beasts. Respectievelijk Soccer, Melee, Gang en Wave. Allemaal hebben ze hetzelfde doel en dat is lol trappen door te vechten met een stel lappenpoppen. De modus die bij ons op de redactie snel populariteit, is het ‘doorsnee’ Melee. Deze modus komt neer op ieder voor zichzelf vechten, totdat er nog één enkele ragdoll overblijft. Deze persoon krijgt een punt en degene die als eerste een X aantal punten behaalt, wint eeuwige glorie. Na elk punt speel je op een nieuwe map en dit zorgt voor enige afwisseling.

Aangezien de gameplay ontzettend simpel is, is afwisseling zeker welkom en er zijn genoeg maps om het leuk te houden. Van enorme fabriekshallen tot een boksring en van vechten op de noordpool tot in een draaiend reuzenrad; niets is te gek.

In essentie lijkt deze modus tot een bepaalde hoogte op Smash Bros., alleen een tikkeltje gruwelijker. De omgevingen waar de gevechten plaatsvinden, zijn niet bepaald veilig en je dood is dan ook behoorlijk heftig. Er komt geen bloed bij kijken, maar de suggestie dat je verdwijnt in een vermaler of door een enorme ventilator wordt gezogen, is aardig gruwelijk.

Zoals eerder genoemd is de besturing van je personage relatief basaal, maar het duurt even voordat je alles onder de knie hebt. De gameplay in Gang Beasts is namelijk erg afhankelijk van physics. Het oppakken van een personage is zo gepiept, maar wil je hem daadwerkelijk van een dak af donderen, dan moet je wel momentum hebben om die worp te maken. Ook het slungelige voorkomen van je personage zorgt voor absurde gevechten en hilarische momenten, vooral wanneer je met de hele groep aan elkaar loopt te trekken.

Dure grap

Gang Beasts is een enorm vermakelijke partygame voor jou en je vrienden, maar er zitten wel flink wat haken en ogen aan. Deze game is zo goed als niet in je eentje te spelen, want de onlinefunctionaliteiten die in de game zitten werken heel slecht. Het duurt erg lang voordat je een beschikbare server vindt, als je al het geluk hebt dat je er een vindt. Ook is de prijs van twintig euro behoorlijk aan de hoge kant voor een partygame die je waarschijnlijk enkel sporadisch op een feestje oppakt.

Ook zijn lang niet alle gamemodi geslaagd en meestal komt dat doordat er te weinig spelers zijn. Melee met zijn vieren is heerlijke chaos, maar Soccer daarentegen is behoorlijk saai met ‘slechts’ een viertal vrienden. Hetzelfde geldt voor Gang, wat eigenlijk neerkomt op Melee in teams. Deze modi komen pas echt goed tot hun recht met teams van drie of meer, wat in theorie alleen op de pc kan. Of online, maar dat is zo goed als kapot.

Conclusie

Als simpele partygame is Gang Beasts een topper, die je lachspieren behoorlijk aan het werk zet. Melee met vier man en een paar pilsjes is een succesformule voor een goede avond. De lompe sukkelanimaties en de gelatinepoppetjes met gekke pakjes aan het werk zien, blijft enorm vermakelijk. Het probleem is wel dat dit ook de enige formule is om van Gang Beasts te genieten. In je eentje is de game bijna niet speelbaar door kapotte servers en sommige gamemodi hebben eigenlijk meer mensen nodig dan lokaal (op de PlayStation 4) mogelijk is. Dan is het prijskaartje van twintig euro toch net iets te veel. Maar mocht je geregeld een feestje hebben of een ontzettend gezellige redactie, dan lap je met de hele groep het bedrag maar bij elkaar.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Geweldige partygame
  • Poppetjes in gekke pakjes
  • Melee met vier man
  • Easy to learn
  • hard to master

Wat is NOT

  • Te duur
  • Servers werken niet goed
  • Andere gamemodi hebben meer mensen nodig dan mogelijk

7

  1.   
    Tom's avatar

    Lekker artikeltje, Amador! Kan me er in ieder geval prima in vinden. Ondanks de haken en ogen, blijft dit voor mij immers toch de feest-GOTY van vorig jaar.

    Ik hoop overigens ook dat luisteraars van de Marathon ons geschater op de achtergrond als niet té storend hebben ervaren. Want het ging me toch een aantal keer goed tekeer, daar achterin met Gang Beasts.

  2.   
    Mark89NL's avatar

    Niks gehoord Tom te tever van de microfoon vandaan denk ik

  3.   
    WesterW's avatar

    Die hoge prijs van 20 euro verbaast me eigenlijk. Ik zou het zelf in ieder geval nooit voor Gang Beasts overhebben, ondanks dat ik me inderdaad uitstekend heb vermaakt toen we die tijdens de laatste GNR Marathon deden.