Corsair ST100 RGB

De RGB-gekte draait volle toeren in de wereld van gaming peripherals. Een beetje kwaliteit is welkom, maar in het ultieme topsegment hoor je er simpelweg niet meer bij zonder kleurrijke lichtshow in of op je product. Corsair speelt in op de trend door niet alleen door te streven met strakke randapparatuur, maar ook door nieuwe, felverlichte uitingen op de markt te zetten. Het topje van de ijsberg wordt bekleed door de Corsair ST100 RGB. Geen kleurrijke headset, in te programmeren LED-strips of gewoon een backlit toetsenbord, maar een heuse headset stand. Voor wie is dit chique tafelstuk à 69,99 euro bedoeld? We hingen onze headset op en zochten het uit…

Een nuttige kers op je taart?

Maar goed, een standaard dus. Voor de richtprijs van bijna zeventig ballen verzeker je jezelf van een massief en metalen standaard, wat fier op je bureau neer mag strijken. Heb je het als gamer absoluut nodig? Nee, dat kan niemand hard maken. Staat het als verrijking van je set-up? Dat zeker. Goedkoop is het allerminst, maar high-end producten als deze kunnen zeker fungeren als kers op je spreekwoordelijke game-taart. De een noemt het overbodig, voor de ander is dit hét ontbrekende tafelstuk voor de gamer. De veeleisende en RGB-verlichte gamer, welteverstaan.

Hoe dan ook; compleet nutteloos is de ST100 RGB ook weer niet te noemen. Naast een vaste rustplek voor je koptelefoon, biedt de headsetstand een klein scala aan extra features die mogelijk van pas kunnen komen. Zo klust de ST100 ook bij als USB 3.0-hub en is er zelfs de mogelijkheid het standaardje te gebruiken als een soort externe geluidskaart voor je standaard koptelefoon. Daarbij kan een 7-bands equaliser in worden geschakeld om tonen te tweaken, maar is er bijvoorbeeld ook de mogelijkheid je audio op te schalen tot — uiteraard virtueel — 7.1 surround sound. Maar over die ingebouwde audiomixer zijn de meningen wellicht nog wat gemengd.

  • Bouwmateriaal: aluminium, kunststof
  • Aansluiting: USB 3.0 (B), 1.8 m rubberen kabel meegeleverd
  • Interfaces: 2 x USB 3.0 (A), 3.5 mm audiojack
  • Software: Corsair Utility Engine (CUE) voor audio en verlichting
  • Verlichting: 9 x Full RGB LED
  • Equaliser: 7-bands EQ met 7.1 virtual surround upscaling
  • Afmetingen: 121 x 121 x 250 millimeter (breedte x diepte x hoogte)
  • Gewicht: 654 gram, exclusief kabel
Het nut van de twee ingebouwde USB 3.0-poorten staat buiten kijf. Of je nou je mobiel eraan op wilt laden, een draadloze receiver bij wilt prikken of data-overdracht met USB 3.0-schijven wilt doen; de ST100 biedt daarvoor gemakkelijk uitkomst. Met diens hoogstwaarschijnlijk prominente plek op je bureaublad heb je hiermee snel twee extra interfaces tot je beschikking, en daar zegt natuurlijk niemand ‘nee’ tegen. Dat is mooi, maar helaas zal het niet opgaan voor de nabijgelegen 3.5 millimeter audiojack.

Standaard audioprestaties

Hoewel Corsairs eigen Utility Engine (simpelweg afgekort tot ‘CUE’) een prettig stukje software is, valt over de wezenlijke prestaties nog te discussiëren. Vrijwel elk zichzelf respecterend moederbord beschikt over een soortgelijke equaliser als hierin ingebouwd, en dus komt het unique selling point al snel aan op de 7.1-upscaling die plaats kan vinden in de ST100 RGB. Maar, hoe uniek het ook is om vrijwel elke headset te voorzien van dit virtuele ‘surround sound’, blijft het regelrechte voordeel ervan nog erg discutabel.

Toegegeven, zelf ben ik al geen groot voorstander van het zogenaamde 7.1-stempel wat sommige fabrikanten op audioapparaten gooien die fysiek maar twee speakers tellen. Het creëert valse hoop voor consumenten; de illusie van virtuele en valse luidsprekers bovendien. En toch kan ik begrijpen hoe sommige gamers de potentieel verbeterde spatial awareness op prijs stellen. ‘Surround’ is het nooit meer dan het in wezen is, het echter beter kunnen plaatsen van de geluiden in je digitale omgevingen, dat begrijp ik. Maar juist wat dat betreft lijkt Corsair niet bepaald de juiste auditieve snaar geraakt te hebben. Het zogenaamde 7.1-geluid is vooral stukken fletser en laat vrijwel alles verder van je verwijderd klinken. Niet bepaald de immersie waar je als gamer naar op zoek bent.

In mijn geval prikte ik Corsairs eigen Void Pro Surround in de ST100 RGB. Deze 2.0-koptelefoon wordt zelf ook al geleverd met een minuscule USB-upscaler voor 7.1-geluid, maar bestaat in wezen natuurlijk ook ‘maar’ uit twee geluidsdrivers. En hoewel die in wezen prima audio weet te pompen, bleek het in combinatie met de upscaling van de headsetstand een erbarmelijke vertoning. Alle diepte in het geluid vervaagt als sneeuw voor de zon, en nergens leek de spatial awareness daadwerkelijk te groeien. En dat voor een product wat op vrijwel elk ander vlak ontzettend high-end overkomt.

Per direct premium

De discutabele drivers daargelaten, kun je er verder namelijk niet omheen: de Corsair ST100 RGB is een regelrechte trekpleister, in welke set-up dan ook. Met de massieve aluminium afwerking (goed voor een ferme 654 gram aan standaard) en oog voor detail, oogt de headsetstand als een hoogwaardig blok randapparatuur. Iets waar een beetje — zij het RGB-georiënteerde — gamer al snel van zal watertanden. De absolute pijler daarin is zonder meer de kwaliteit van de Full RGB LED-verlichting, die met negen stuks zeker niet de minste is.

Aan de hand van de Corsair Utility Engine pomp je al snel miljoenen kleuren over dit standaard, waarbij zeker enige vrije ruimte voor eigen smaak geldt. Of je nu felle regenbogen rond het basisstation wilt laten zoeven of het complete standaard af wilt stemmen op andere apparatuur en games; er is aardig wat creatieve vrijheid om mee te experimenteren. Precies hetgeen de RGB-gamer zoekt in zijn of haar set-up.

De afwerking van het geheel maakt dat plaatje compleet. Sommige gamers zijn RGB-verlichting al snel als opzichtig en overdreven schreeuwerig, maar Corsair behandelt het met gepaste subtiliteit. De LED-jes verlichten enkel in dunne balkjes onderop en eenmaal in het Corsair-vlaggenschip in het standaard. Fel en kleurrijk dus, maar nergens te veeleisend voor je aandacht. Tel daarbij op dat de LED-ring ook tot achterop netjes doorloopt, en je merkt gewoon dat er kosten nog moeite zijn gespaard om dit product af te leveren. Als Corsair dan toch een keer iets ‘nieuws’ probeert, zetten de Amerikanen nu wel hun beste beentje voor. En ook dat mag blijken uit de ST100 RGB.

Conclusie

Eerlijk is eerlijk; de Corsair ST100 RGB is voor lang niet elke gamer een geschikte keuze. Het gros van de gamers gooit een headset toch maar neer en ziet sowieso al geen noodzaak in een net standaard daarvoor. Laat staan eentje die geluid tracht te verbeteren en bureau’s kleurrijk te verlichten. Nee, zeker met de ferme 69,99 euro aan richtprijs geldt Corsair headsetstand als een uitermate premium niche-product. Eentje die voor sommigen overbodig voelt, maar voor andere juist weer als de piek op hun high-end en felverlichte kerstboom. En wat dat betreft, levert Corsair hier inderdaad een prima premium product.

De ietwat overbodige surround-functionaliteiten zijn misschien ietwat onder de standaard (no pun intended), maar tegelijkertijd valt er wel weer wat te zeggen voor de afwerking van het geheel. Mocht je die veeleisende RGB-gamer zijn die het liefst overal een lichtshow inziet, dan zit je met de ST100 RGB gebakken. Strak, stevig en fel stralend. Én je hebt weer een goede USB 3.0-poort binnen handbereik.

  1.   
    CHILLOZZ's avatar

    Duur hebben dingetje.
    Maar wederom wel weer iets moois.

    Ik kwam hem [overigens nadat ik t hier ggezien had] ook tegen op coolblue’s YT pagina die waren ook zeer te spreken over de bouwkwaliteit.

    Mooi, Maar noodzakelijk…. IMO niet. ik zie niet echt een verschil tussen of ophangen of neerleggen…

    Ja het ziet er fraaier uit… Uhm als je op je werkplek bent zet je m toch op. En 2. als je m niet op hebt ben je doorgaan niet op die plek hahaha

    Iets voor de mensen die er de centen voor over hebben maar zeker geen must

  2.   
    Tom's avatar

    In veel gevallen zou ik zelfs betuigen dat je headset gewoon ergens neerleggen ook simpeler is, maar ik snap dat anderen daar wellicht anders over denken. Maar inderdaad, een noodzaak zal zich vrijwel nooit voordoen.

    Daarom snap ik ook wel dat Corsair hier voor een premium insteek is gegaan. Een standaard is al voor een bepaalde niche, waarom daar dan niet uitpakken met een topproduct. De eerdergenoemde bouwkwaliteit helpt daar al bij, de LED-jes dienen als kers op die taart.

    Wel ben ik ontzettend benieuwd naar de gamers die dit daadwerkelijk kopen. De aanrader geldt vooral voor die superspecifieke niche, zou graag ook van hen een duidelijke mening horen.

  3.   
    Neolite's avatar

    Voor dit geld ga ik liever zelf crea bea bezig en zet ik zelf een mooie standaard in elkaar.