Lost Sphear

Met I Am Setsuna maakte Tokyo RPG Factory een prima debuut en de ontwikkelaar bouwt hierop voort met het aankomende Lost Sphear. De klassieke JPRG-elementen blijven aanwezig, maar met Lost Sphear moeten de gebreken van de vorige game verleden tijd worden. Wij mochten hands-on met de game en geven je een eerste indruk.

Lost

In Lost Sphear start je in het dorpje Town of Elgarthe, de hometown van hoofdrolspeler Kanata. Samen met een aantal vrienden gaat hij op onderzoek uit, want er zouden monsters in de omgeving zijn gesignaleerd. Na een vreemde droom merken ze dat delen van de wereld zijn verdwenen, waaronder Kanata’s woonplaats. Deze delen zijn volledig wit uitgeslagen, herinneringen zijn vervaagd. Echter, de droom van Kanata heeft een betekenis, namelijk dat hij ‘the lost’ kan voelen, de mensen die de wereld lang geleden hebben verlaten. Middels deze ‘paranormale’ krachten kan hij met behulp van zijn geheugen de wereld proberen terug te halen. In het begin ben je vooral aan het onderzoeken wat er allemaal gebeurt en aan de hand is. Je krijgt informatie door met mensen te praten waar humor een grote rol speelt en dat maakt de game al direct leuk om te spelen.

Op avontuur

Het eerste deel dat ik speelde was het begin van de game, waarbij je de basics leert van de controls, de eerste informatie verzamelt en alvast kleine gevechten houdt. De combat en het systeem eromheen is uitgebreid en dat merkte ik in het tweede deel dat ik speelde, bij de Sacred Rahet. Toen werd ik verder in de game neergezet, had mijn party vol krijgers een hoger level, betere gear, meer wapens en een goed aantal loot. Het door de wereld lopen doe je vooral met Kanata, maar je hebt een party vol vrienden die je helpen in de strijd. Elk personage heeft zijn of haar eigen specialiteiten, zijn beste vriendin Lumina heeft bijvoorbeeld brute kracht, maar je hebt ook ranged personages. Daarnaast heeft iedereen speciale aanvallen en kun je het Momentum System gebruiken. Deze extra boost verkrijg je tijdens een battle als er een aantal balkjes zijn gevuld, waarna je met een druk op de knop op het juiste moment een boost in je aanval krijgt.

Elk personage kun je verder uitbouwen naar eigen smaak. Met geld kun je nieuwe gear en wapens aanschaffen, alsook potions en andere loot om in te zetten tijdens een gevecht. Een andere manier om te vechten (of door blokkades heen te breken), zijn de Vulcosuits. Deze mech-pakken kun je op elk moment selecteren om rotsen te breken, maar vooral in battles ben je als party een stuk sterker. En dit zul je nodig hebben, want later in de game is het allemaal niet zo gemakkelijk meer. Er werd al gewaarschuwd nog even te levelen voordat ik een bossfight in zou gaan, al liep ik mevrouw Sherra en haar enorme guards al sneller tegen het lijf. Na een kort gevecht en voornamelijk gebruik van diverse skills door de tegenstander, legde ik heel vlug het loodje.

Hier komt een strategie bij kijken, want tijdens gevechten kun je vrij rondlopen en zelf bepalen wie je (eerst) aanvalt. Met sommige aanvallen of skills is het mogelijk meerdere vijanden tegelijk te raken, maar het is ook handig sommige skills in te zetten om je te beschermen. Mijn party raakte al snel confused en viel elkaar aan, in plaats van Sherra en haar guards. Er zijn skills die je hiertegen kunnen beschermen en die leer je vanzelf naarmate je de game volledig speelt. Er is in ieder geval genoeg te gebruiken en dit combatsysteem is dan ook behoorlijk uitgebreid. Bovendien is het, sowieso de atmosfeer, een verbetering op dat van I Am Setsuna.

Voorlopige conclusie

Lost Sphear lijkt een veelbelovende klassieke JRPG te worden. De eerste game van Tokyo RPG Factory, I Am Setsuna, was al goed ontvangen en met verbeteringen die in Lost Sphear doorgevoerd worden kan het niet anders dat liefhebbers zich hier kostelijk mee gaan vermaken. Het ademt sfeer, er zit de nodige humor in, het verhaal is interessant en het RPG-systeem is redelijk diepgaand. In gevechten kun je vrij bewegen binnen de turn-based aanvalsstructuur, genoeg aanvallen en skills die te gebruiken zijn, de Vulcosuits die je in kunt zetten en gear en wapens die er genoeg te bemachtigen zijn. Het vergt een stukje strategie en dat maakt gevechten intenser. Voor liefhebbers van I Am Setsuna of het klassieke JRPG-universum, is Lost Sphear er om in de gaten te houden.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren