Razer Lancehead

De pc wordt traditioneel beschouwd als een gaming-platform dat draait om keuzevrijheid: resolutie, framerate, ellenlange menu’s met grafische instellingen, noem het allemaal maar op. De Razer Lancehead is misschien wel dé belichaming van die keuzevrijheid in de randapparatuur. Deze muis is zowel bedraad als draadloos te gebruiken, is in alle denkbare kleuren in te stellen middels de RGB-lichtjes én hij biedt de keuze om hem links- en rechtshandig te gebruiken. Maar of hij zijn prijskaartje van 150 euro waard is? Lees verder om achter het antwoord te komen.

Draadloos tegenover bedraad

Met een apparaat als de Razer Lancehead is een van de eerste vragen natuurlijk in hoeverre de draadloze en bedrade ervaringen met elkaar overeenkomen. Om met de deur in huis te vallen: bepaald niet, vooral omdat de Lancehead geen gebruik maakt van traditionele Bluetooth. Dit brengt twee problemen met zich mee. Allereerst is de meegeleverde dongle nogal klein, dus is de kans aanwezig dat je die op een gegeven moment verliest, tenzij je hem altijd in pc geprikt hebt zitten. Mocht je hem inderdaad kwijtraken, moet je een nieuwe aanschaffen via Razers website.

Een tweede nadeel van het gebruiken van eigen technologie ligt echter minder voor de hand. Om niet nader te noemen redenen had ik namelijk tijdelijk geen toegang tot de dongle, waardoor ik op het internet zocht naar alternatieve manieren om de Razer Lancehead draadloos te gebruiken. Zodoende kwam ik terecht op de officiële FAQ-pagina van Razer, waar een opvallend stukje informatie te lezen is: het kan zijn dat de dongle minder betrouwbaar wordt als je een apparaat op je pc hebt aangesloten dat gebruikmaakt van USB 3.0.

Dit lijkt natuurlijk een irrelevant feit, maar kan leiden tot vervelende situaties als je bijvoorbeeld vergeet om je externe harde schijf af te koppelen voordat je een game opstart. Aan de andere kant is de kans dat je dit vergeet behoorlijk klein, want deze problematiek is behoorlijk nadrukkelijk aanwezig. Heb je een USB 3.0-apparaat op een poort in de buurt van de draadloze dongle aangesloten, dan gaat de Lancehead enorm haperen, waardoor de cursor verschrikkelijk gaat schokken. Dit is op het bureaublad al niet te verdragen, dus in deze toestand kon ik nog niet eens dénken aan gamen. Het vreemde aan dit probleem is dat hybridemuizen als de Lancehead vooral draadloos worden gebruikt in werk- of studiesituaties – precies die scenario’s waarin nog wel eens gebruikmaakt van bijvoorbeeld een externe harde schijf.

Daarnaast is er nóg iets dat opvalt bij draadloos gebruik: de schakeling tussen verschillende DPI-standen duurt langer als de muis niet via een kabel is aangesloten op je pc. Bij een bekabelde aansluiting zit hier geen (voor de gemiddelde mens merkbare) vertraging in, maar bij draadloos gebruik zit er zeker een halve seconde tussen het indrukken van een van de de DPS-knoppen en het daadwerkelijk wisselen tussen de standen. Dit terwijl de muis geen moment verder dan een meter van de draadloze dongle verwijderd was, dus dit kan eigenlijk niet liggen aan input lag.

 • Sensor: 100 tot 16.000 DPI lasersensor
 • Acceleratie: tot 210 IPS / 50 g
 • Polling rate: in te stellen op 125, 500 of 1.000 Hz
 • Toetsen: negen programmeerbare knoppen, in-house Razer-Omron mechanische switches
 • Verlichting: 16,8 miljoen kleuren, zestien lichtzones, vijf verschillende programma’s
 • Kabel: 2,13 meter, gevlochten, gold-plated USB-connector
 • Software: Razer Synapse Pro (beta), voor macro’s, prestaties en verlichting
 • Afmetingen: 71 × 117 × 38 millimeter (breedte x lengte x hoogte)
 • Gewicht: 111 gram (kabel niet inbegrepen)

Gebruiksgemak van de bovenste plank?

Een andere feature waar de Lancehead een punt van maakt, is de mogelijkheid om hem tweehandig te gebruiken. Als geboren tweehandige (ja, echt waar) kon ik het natuurlijk niet laten om dat uit te proberen. Ik moet zeggen: ik ben onder de indruk. Met Razer Synapse Pro kun je letterlijk met één muisklik schakelen tussen links- en rechtshandige modus, waarbij alle knoppen direct worden omgekeerd en de muis gebruiksklaar is voor je andere hand. Ik kan me echter voorstellen dat dit voor de meesten niet heel relevant is, maar het laat wél de kracht van de nieuwe Razer Synapse Pro-software zien. Het programma is erg responsief en kan al je instellingen in een oogwenk aanpassen. Ook de DPI kan eenvoudig én volledig traploos worden ingesteld. Mocht je een van de vijf DPI-standen van de Lancehead dus willen instellen op 1.337 DPI, dan staat het je volledig vrij dat te doen.

Overigens mis ik wel één functie in de nieuwe Razer-software: het automatisch uitschakelen van de RGB-verlichting in de draadloze modus. Razer Synapse Pro biedt al een sectie waarin de verlichting kan worden uitgeschakeld als je monitor bijvoorbeeld is uitgeschakeld. Het lijkt mij niet heel moeilijk om in dat menuutje een optie toe te voegen om de verlichting uit te schakelen in draadloze modus. Dit kan behoorlijk schelen in de batterijduur, zonder dat je telkens de verlichting handmatig hoeft uit te schakelen bij draadloos gebruik.

Verder voelt de Lancehead prima aan, in welke hand je hem ook gebruikt. Met zijn 111 gram is de Lancehead zeker niet de lichtste muis, maar ook lang niet de zwaarste. Dit aspect is en blijft een persoonlijke aangelegenheid, maar voor mij is deze gewichtsklasse perfect. Het zit dicht bij de Gladius-muis van ASUS, nog altijd mijn favoriete muis aller tijden. Toch voelt de Lancehead lichter aan dan de Gladius, hoewel het verschil slechts vijf gram bedraagt. Vermoedelijk zit het verschil hem in drie factoren: de bureaumat die ik pas heb gekocht nadat mijn Gladius jammerlijk overleed, de rubberen voetjes onderop de muis en de kabel.

Wat die laatste betreft, is het wat mij betreft een discutabele keuze om te gaan voor een gevlochten kabel. Het textiel kan namelijk gaan schuren als het in aanraking komt met andere ruwe objecten, zoals de rand van een bureau of een muismat. Als een professionele eSporter een muis koopt met gevlochten kabel, is het eerste dat hij of zij doet waarschijnlijk het verwijderen van dat stofje. Ik zal eerlijk zijn: die neiging heb ik ook. Ik heb namelijk een bureau zonder afronding aan de zijkanten én een bureaumat van textiel, waardoor de kabel behoorlijk schuurt, of ik hem nu direct in mijn pc prik of in een van de USB-poorten van mijn toetsenbord. Dit is erg sterk voelbaar, zeker bij langere gamesessies. Opvallend detail: bij mijn vorige muis met gevlochten kabel had ik hier geen last van, dus het lijkt erop dat het materiaal of de vlechtmethode van Razer gevoeliger is voor schuren.

Opnieuw refereer ik graag naar de ASUS Gladius, die je de keuze geeft tussen een gevlochten en een simpele rubberen kabel. De Lancehead profileert zichzelf door de keuzevrijheid die hij biedt, dus is het vreemd dat de kabel (die toch al te verwijderen is) niet te vervangen is door een variant zonder mooie vlechtjes. Dit is het enige aspect waarin de Lancehead op fysiek vlak puur inspeelt op uiterlijk en daarbij de functionaliteit uit het oog verliest.

Conclusie

Is de Razer Lancehead zijn geld waard? Wat mij betreft niet, hoewel de Tournament Edition wellicht wél waar voor je geld biedt. De ‘volledige’ versie heeft echter te veel gebreken om een prijskaartje van 140 euro te rechtvaardigen. De keuzevrijheid is leuk, maar slechts in een klein aantal gevallen echt relevant. De draadloze functionaliteit bevat te veel foutjes en is eigenlijk het enige onderscheid met de Tournament Edition, die voor vijftig tot zestig ballen minder over de toonbank gaat. Al met al kan ik geen enkel scenario bedenken waarin de niet-Tournament Edition voldoende meerwaarde biedt om er zóveel meer geld aan uit te geven.

 1.   
  meeuwdoetdingen's avatar

  De muis ziet er wel goed uit alleen hij is alleen de prijs niet waard