Super Mario Odyssey hands-on

Ons geduld is flink op de proef gesteld als het gaat om een nieuwe 3D-Mario-game. We hadden het misschien wel verdiend, want zelden speelden we zulke goede games als Super Mario Galaxy en Super Mario Galaxy 2. Nog heel even geduld, want Super Mario Odyssey verschijnt op 27 oktober voor de Nintendo Switch. Wij mochten bij Nintendo aan de slag met de game en kregen maar liefs drie uur de tijd daarvoor. We ontdekten nieuwe werelden, maar vooral nieuwe gameplay-mechanieken. Daar draait het natuurlijk allemaal om en dus zetten we de tofste vernieuwingen voor jullie op een rij.

Cappy

De grootste vernieuwing die Super Mario Odyssey biedt is natuurlijk de introductie van Cappy, de nieuwe pet van Mario. Mario en Cappy zijn tot elkaar veroordeeld, al zal ik die details nog niet met jullie delen. Wat wel duidelijk is, is dat veel van de gameplay draait om het gebruik van je pet. Je zal hem vooral werpen en dit biedt enorm veel voordelen. Houdt de werpknop ingedrukt en Cappy zal eventjes om één punt blijven draaien. Hierdoor kun je bijvoorbeeld blokken met munten snel leegspelen, maar ook kan Cappy een extra platform worden, waardoor je nog verder kunt springen. Deze gameplay is wel uitdagend en het zal een aantal uren duren voordat je dit onder de knie hebt. In de 3D-wereld is het soms lastig inschatten hoe je goed op de pet springt, maar die uitdaging maakt het ook des te toffer als het wel lukt.

Transformaties

Eén van de tofste nieuwe gameplayelementen in Super Mario Odyssey is het transformeren naar verschillende wezens. Dit zijn er misschien meer dan je verwacht, want in de relatief korte speelsessie maakte ik al veel transformaties. Mensen die Super Mario Bros. 3 gespeeld hebben kunnen met rode koontjes van de opwinding transformeren als kikker. Deze kan bizar hoog springen en ook nog eens zwemmen. Ideaal om die moeilijk bereikbare hoge platformen te bereiken. Ook het veranderen in een vuurbal is makkelijk, omdat je dan geen last meer hebt van lava. Zwem er gewoon lekker doorheen. Wil je eindelijk eens beleven hoe het is om een Koopa Hammer Bro te zijn? Het kan als je Capy tegen een Hammer Bro gooit. Ze lopen wat ongemakkelijk en springerig, maar de hamers die je kunt gooien openen nieuwe deuren en vernietigen bijna alles in je pad.

Kopen!

Geld is belangrijker dan ook in Odyssey en de munten komen zelfs in meerdere variaties. Niet langer spaar je levens op per 100 munten, maar het kost geld om een nieuw leven te kopen. Dit is nog steeds erg laagdrempelig, want het kost slechts 10 munten, maar dat geld kun je hard gebruiken. Voor het eerst zijn er namelijk winkels aanwezig, waar je bijvoorbeeld extra hartjes of nieuwe kleding kunt kopen. Deze kleding komt in veel verschillende varianten en dienen vaak gekocht te worden met de nieuwe munten in de game. Elke wereld heeft zijn lokale munteenheid, waarmee je veel kleding exclusief kunt kopen. Wat dacht je van Mario als honkbalspeler, goochelaar of klaar voor een safari. Geld is belangrijker dan ooit.

2D

Deze 3D-Mario-game heeft ook 2D-elementen. Soms dien je bij het beklimmen van een berg of muur, in de muur te spingen, waarna de game verandert in de klassieker Super Mario Bros. uit 1983. Dit brengt de nodige variatie aan het spel en is bovendien een heerlijk trip down memory lane.

Minigames

Om nog meer afwisseling te brengen in de game zijn er ook verschillende minigames toegevoegd. Zo heb ik mezelf al kunnen bewijzen in een potje volleybal, maar ook kun je met radiografisch bestuurbare auto’s aan de slag of jezelf wegschieten om op een verder platform te geraken. Hoeveel minigames er uiteindelijk aanwezig zullen zijn is nog niet bekend, maar hoe meer hoe afwisselender en dus beter.

Manen

Bij voorgaande 3D-Mario-games stopte een level als je een zonnetje gevonden had. Dit is niet langer het geval. De manen die je moet verzamelen in Super Mario Odyssey zijn legio aanwezig en als je er één gevangen hebt, dan gaat het spel gewoon verder. Nintendo zegt dat deze game eerder een opvolger is op Super Mario 64 en Super Mario Sunshine, omdat Odyssey ook een open wereld bevat, veel meer dan de Galaxy-games. Dat lijkt te kloppen, want de werelden zijn enorm en het zijn er bovendien behoorlijk veel. Per wereld zijn tientallen manen te verzamelen en dus dien je ieder plekje te ontdekken om echt alles uit de game te halen.

Voorlopige conclusie

Super Mario Odyssey lijkt een enorm game te gaan worden, met enorm veel nieuwe gameplay-elementen, maar ook zeker nostalgische gameplay van vroeger. Het is daar waar de kracht van Nintendo en hun Mario-games ook ligt. Het verzamelen van goed verstopte manen zal zorgen voor veel online video’s en hoewel Super Mario Galaxy fantastisch was, is een nieuwe richting met grotere werelden een verfrissend idee. Vanaf 27 oktober kunnen we er echt mee aan de slag en ik kan in ieder geval niet wachten om Mario helemaal uit te wonen.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren