Project CARS 2

Het is een goed jaar voor liefhebbers van racegames. Zo bracht Codemasters ons vorige maand het prima F1 2017, is de release van Forza Motorsport 7 aanstaande en komt Sony’s Gran Turismo-franchise eindelijk ook naar de PlayStation 4. Daar blijft het echter niet bij, want ook ontwikkelaar Slightly Mad Studios doet een duit in het zakje. Zo lang je niet terugschrikt voor een nodig portie simulatie in je racegame, behoort Project CARS 2 ook zonder meer tot het lijstje interessante racegames van dit jaar.

Indy 500

Hoewel je in het in 2015 verschenen Project CARS je racecarriere al op tal van verschillende manieren vorm kon geven, heeft ontwikkelaar Slightly Mad Studios de mogelijkheden in het vervolg flink uitgebreid. Iconische circuits zoals Le Mans, de Nürburgring en Spa-Franchorchamps zijn natuurlijk weer van de partij, maar daar blijft het niet bij. Zo kun je je nu bijvoorbeeld ook een ware Indy 500-kampioen wanen terwijl je etterlijke rondjes over de Indianapolis Motor Speedway raast. Voor je races ben je in Project CARS 2 ook niet beperkt tot het asfalt, want ook rallycross en ijsracen behoort tot de mogelijkheden.

Dat alles is, natuurlijk, uitvoerbaar met een uitgebreid en divers wagenpark, waarin je naast menig Lamborghini, Porsche en Ferrari onder meer ook een simpele Ford Escort of juist een Formule 1-achtige auto vindt. De races op de gedetailleerd nagemaakte circuits kun je niet alleen van wat afwisseling voorzien door met verschillende auto’s te racen, ook kan je flink spelen met het weer. In Project CARS 2 zitten immers alle vier de seizoenen verwerkt en kan je dus niet alleen in een heerlijk zonnetje je rondjes afwerken, maar ook in een helse onweersbui, zware mist of een stevige sneeuwstorm. Met het realisme dat Slightly Mad Studios centraal zet in Project CARS 2 betekent dit natuurlijk niet alleen dat dit zorgt voor visueel spektakel. Sneeuw en regen hebben immers ook flinke gevolgen voor je wegligging.

Schittering

Project CARS 2 beschikt dan ook over alle potentie om te schitteren. Toch komt al die potentie er lang niet altijd uit. De hoge pieken die de game biedt, worden echter ook afgewisseld met behoorlijke diepe dalen. Project CARS 2 is bij vlagen namelijk een uiterst frustrerende exercitie. Dit komt allereerst doordat een flink aantal auto’s in Project CARS 2 namelijk bijna onbestuurbaar zijn. Natuurlijk, Project CARS 2 is een racegame waarbij simulatie hoog in het vaandel staat. Iets meer vergevingsgezindheid, met name jegens controller-gebruikers, zou echter geen overbodige luxe zijn.

Sowieso zou het verstandig zijn geweest als ontwikkelaar Slightly Mad Studios iets meer tijd aan de afwerking van Project CARS 2 had besteed, dit blijkt ook wel uit het behoorlijke aantal bugs dat je zonder twijfel tegen zult komen. Zo ontbreekt de racelijn, als je die inschakelt, bijvoorbeeld op het overgrote gedeelte van de meeste tracks. Ook de A.I. is behoorlijk inconsistent en weet de ene keer enorm competitief te zijn, terwijl ze andere keren juist massaal crashen of met z’n allen in de file staan bij de eerste bocht.

Hoewel het lovenswaardig is dat Slightly Mad Studios zo’n diversiteit in Project CARS 2 heeft ingebouwd, komt het de kwaliteit van de game dan ook niet geheel ten goede. Het maakt van Project CARS 2 echter niet direct een slechte game en met de onvermijdelijke komst van diverse patches valt er ongetwijfeld nog het nodige te redden.

Conclusie

Hoewel de ambitie van Slightly Mad Studios is te prijzen, lijkt het erop dat de ontwikkelaar met Project CARS 2 iets teveel hooi op zijn vork heeft genomen. De hoeveelheid content en de afwisseling die de racegame biedt zijn bewonderswaardig, maar gaan ook gepaard met de nodige wisselvalligheid. Die wisselvalligheid is op diverse fronten terug te vinden. Zo zijn de circuits en auto’s op grafisch vlak sterk wisselend van kwaliteit, zijn sommige auto’s vrijwel onmogelijk om onder controle te houden en gedraagt de AI zich bij tijd en wijlen als een complete idioot.

Op de momenten dat Project CARS 2 echter klikt, is het een heerlijke racegame. Op de onvermijdelijke momenten dat het net wat minder loopt, is Project CARS 2 een uiterst frustrerende exercitie. De vergevingsgezindheid die je hiervoor op kunt brengen en je doorzettingsvermogen bepalen hoeveel plezier je uit Project CARS 2 kunt halen.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Tal van circuits
  • auto's en disciplines
  • Uitdagende simulatie
  • Dynamisch weersysteem

Wat is NOT

  • AI
  • Grafisch wisselvallig
  • Bugs

7.8

  1.   
    DeAdSeYe's avatar

    Toen ter tijd verheugde ik me erg op Project Cars 1, een nieuwe race simulatie met mooie graphics. Uiteindelijk viel me het spel zwaar tegen en ben ik automatisch weer terug gestapt naar Assetto Corsa.

    Ik heb me niet verdiept in Project Cars 2 en zal het ook niet gaan kopen. Dat geld duw ik liever bij een abonnement voor iRacing en/of rFactor of DLC voor Assetto Corsa.

  2.   
    Tom's avatar

    Moet eerlijk bekennen al voor release veel twijfels te voelen voor Project CARS 2. Slightly Mad Studios heeft er echt een handje van om zo maar te claimen dat ze in alles het beste en meest geavanceerd zijn, maar tegelijkertijd heb je dan die teleurstelling van de eerste Project CARS in je achterhoofd. Toen waren de beloftes ook torenhoog, met slechts beperkte oplevering daarvan.

    Eerst bewijzen, dan blaaskaken. Dat lijkt ook met Project CARS 2 een beetje fout te zijn gegaan.

  3.   
    DeAdSeYe's avatar

    Tom schreef, "Moet eerlijk bekennen al voor release veel twijfels te voelen voor Project CARS 2. Slightly Mad Studios heeft er echt een handje van om zo maar te claimen dat ze in alles het beste en meest geavanceerd zijn, maar tegelijkertijd heb je dan die teleurstelling van de eerste Project CARS in je achterhoofd. Toen waren de beloftes ook torenhoog, met slechts beperkte oplevering daarvan.
    Eerst bewijzen, dan blaaskaken. Dat lijkt ook met Project CARS 2 een beetje fout te zijn gegaan."

    “kuch” Gran Turismo

  4.   
    NdeM's avatar

    Ik vind dit meer Project Cars 1.2 ipv PC2. Inderdaad veel beloftes gemaakt, waardoor iedereen hyped tot de release (die dan toch weer tegenvalt)