Razer Chroma Hardware Development Kit (HDK)

Als er iets is wat fabrikant Razer een iconische duw in de rug heeft gegeven, dan is het wel diens implementatie van LED-verlichting in de lijn gaming-producten. Zij het middels de eerste zelfbenoemde game-muis of, jaren later, met de felverlichte Chroma-regenbogen in toetsenborden; Razer legde de bakermat voor de RGB-hype in de wereld van randapparatuur voor gamers. Anno 2017 is het hoog tijd om daar op innovatieve wijze op voort te borduren. Weg met de randapparatuur in kwestie, Razer maakt nu ook enkel en alleen de lichtjes zelf. Met de nieuwe Razer Chroma Hardware Development Kit (HDK) krijg je zowaar een aantal lichtsnoeren zónder een specifiek nut. Bedenk zelf maar wat (of wie) je ermee wilt versieren…

Het licht in de lijn der verwachting

Hoewel Razer voornamelijk bekendstaat als een fabrikant van game-apparatuur, is het absoluut niet onverwacht dat de zelfbenoemde ‘gaming lifestyle’ voorloper nu meer hardware-gerichte accessoires in diens catalogus slingert. Het naar eigen smaak uitdossen van je set-up staat immers hoog in het vaandel bij Razer, en concurrenten maken al langer furore met RGB-componenten voor je trouwe computersysteem. In het specifiek zagen we NZXT, meer dan eens gelieerd aan Razer, op de proppen komen met de HUE+-kit, die in de grote lijnen één-op-één te vergelijken is met Razers nieuwe Chroma Hardware Development Kit. In beide gevallen betreft het één kleine control-unit, uit te breiden met vier lichtsnoeren vol programmeerbare LED-verlichting.

Razers regelrechte concurrentie op dit vlak biedt daarbij grofweg dezelfde opties voor eenzelfde prijs. Voor het NZXT HUE+-aansturingskastje betaal je 59.99 euro, per twee bijbehorende LED-snoeren komt daar 20.99 euro bovenop. Cumulatief een overeenkomende richtprijs als Razers eigen HDK, die voor die combinatie 89.99 euro kost, met eventueel de laatste twee LED-strips erbij voor 35.99 euro. Saillant detail daarbij is dat een lichtstrip van Razer zestien LED-jes bevat, terwijl die van NZXT slechts uit tien bestaan. Daarnaast levert Razer ook bijbehorende verlengsnoeren voor een groter bereik, iets waar NZXT tot dusver nog geen antwoord op kent. De nieuwkomer is wat dat betreft dus zeker een tikkeltje duurder, maar verre van out of the ball league als het aankomt op de beoogde prijs.

  • Inhoud: control unit, 2 x LED-strip (uit te breiden met 2 x LED-strip à 35.99 euro)
  • Kleurbereik: Razer Chroma, 16.8 miljoen kleuren per LED
  • Software: Razer Synapse 3, momenteel in beta
  • Aansluiting data: 100 centimeter Micro USB-kabel,
  • Aansluiting voeding: 150 cm Micro USB naar DC, of 30 cm 4-pin Molex naar DC
  • Bevestiging: dubbelzijdige M3-stickers op bedieningspaneel en LED-strips
  • Lengte LED-strip: 50 centimeter, 16 afzonderlijk LEDs
  • Lengte verlengkabel: 30 centimer
  • Afmetingen control unit: 7 x 10 x 1.5 centimeter (breedte x lengte x hoogte)
  • Gewicht: 105 gram (kabel inbegrepen)
En ja, uiteraard is dat flinke tikken prijziger dan simpelweg een RGB-lichtsnoer scoren bij je lokale Action, maar zo simpel is de vergelijking niet. Zowel Razer als diens directe concurrent richten zich immers in het specifiek op de (pc-)gamer. Beide LED-snoeren zijn niet alleen gemakkelijk in een computerkast te installeren, maar laten zich bovendien afzonderlijk en digitaal afstellen naar wens. Regenbogen, sterrenhemelen of lichteffecten die zich aan laten sturen door games; dat krijg je niet voor een prikkie bij de Action. Het betreft hier ongetwijfeld een stukken veeleisendere afzetmarkt. Noem het overdreven of schreeuwerig, maar er blijkt zeker een vraag naar dit soort kleurrijke apparatuur. De soms ietwat overtrokken RGB-trend in de industrie dicteert het immers.

De software-technische top?

Een punt waar Razer bovendien bonuspunten op kan scoren, is de software-technische ruggengraat van de HDK. Razer heeft — in tegenstelling tot veel andere hardware-partijen — een sterke positie als het aankomt op besturingsprogramma’s voor belichting. Niet alleen door jarenlang eigenhandig de RGB-trend aan te vuren, maar ook door samen te werken met game-ontwikkelaars en enthousiastelingen. Chroma-toetsenborden kleuren bijvoorbeeld interactief mee met je handelingen in Overwatch, dan zou je denken dat Razer dat soort innovaties ook mee zou kunnen nemen naar de HDK. Maar dat gaat niet zonder haken of ogen…

Voor Razer begint met (onder andere) de Hardware Development Kit een nieuw era van diens eigen software. Naast de recent gelanceerde Lancehead-muis wordt ook deze belichting aangestuurd met de nieuwe Razer Synapse 3-software. Vers besturingsprogramma, frisse start. En hoewel het strakke en overzichtelijke ontwerp een welkome verbetering voor het oog zijn, betreft het hier nog duidelijk een beta-fase van de software. Slechts enkele maanden oudere randapparatuur (zoals de Blackwidow Chroma V2 en DeathAdder Elite) kan nog altijd geen thuis vinden in de nieuwe digitale omgeving, terwijl game- en mod-integraties evenals niet aanwezig zijn in de derde versie van Synapse.

Weliswaar is het nog altijd mogelijk om de Razer HDK te voorzien van kekke lichteffecten en hevig aangepaste instellingen, maar in games weet het voorlopig nog geen raad. Mocht je echt iets moois en specifieks willen maken, dan dien je dat zelf in te stellen. Niet gek ook, aangezien alleen jij kunt weten hoe de specifieke snoeren zijn aangesloten en hoe ze precies hangen. Niet iedereen zal ze de lichtsnoeren zo plaatsen om een Noorderlicht-verschijning achter zijn of haar monitor na te bootsen, al kan ik het iedereen ten zeerste aanraden.

Maar, LED op…

De hoop is vooral dat Razer Synapse 3 in de komende tijd uitgroeit tot een volwassen alternatief tot diens voorgangers, maar tot die tijd vallen er nog altijd wat ogen om uit te doen puilen. Gebrekkige game-integratie of niet; wie de moeite doet een mooi profiel in te stellen, kan zijn set-up voorzien van een (letterlijk) schitterend effect. Of het nu een Portal-esque wormgat in je computerkast is of een lichtshow rondom je bureau; Razers Hardware Development Kit laat een unieke indruk achter. Gigantisch fel, veelzijdiger dan diens concurrentie door eventueel extern gebruik én tot in de puntjes te tweaken. De HDK zet zich neer als de ultieme droom van iedere casemodder en/of lichtshow-enthousiasteling.

Lang niet iedereen zal er oren — of beter gezegd, ogen — naar hebben, maar de breed te utiliseren LED-verlichting heeft een zekere charme. De mogelijkheid om zelf een gekke lichtverschijning te bedenken en die vervolgens naar wens te plaatsen in of rondom je pc, is en blijft een wens van veel gamers. Het Noorderlicht achter mijn schermen of een regenboog in je computerraam; je kijkt je ogen er wel mee uit. Het past bovendien bij Razers felgekleurde RGB-visie, zij het niet dat het niet voor iedereen even toegankelijk is.

Felgekleurd geklungel

Met name het gehannes met snoertjes en de nog enigszins ferme control unit (ter grootte van een dikke SSD) vormen mogelijk obstakels voor een gemakkelijke set-up. Plug-and-play is het allerminst. De snoeren zijn stug, verlengkabels lijken overdreven breed en lang niet altijd zal het gewenste resultaat zo maar haalbaar zijn. Waar plak je het aansturingspaneel en hoe komen de snoeren vast te liggen op de beoogde plek? Voor de beoefenaars van nette kabelmanagement voorspel ik flinke puzzels om alles netjes vast te plakken en uit het zicht te houden. Het blijven toch minuscule LED-jes, waarom is die kabel negentig graden buigen dan zo ontiegelijk ongemakkelijk? Niets is onoverkoombaar, maar voor Razer vormt het wellicht een stap achteruit als het aankomt op vereist instapniveau.

Conclusie

Voor velen een overbodige luxe, voor anderen juist een felgekleurde droom die werkelijkheid wordt. Razers nieuwe Chroma Hardware Development Kit stelt pc-gamers zonder meer in staat om hun volledig set-up in ultieme RGB-stijl te verlichten. Het kost je wellicht een flinke duit en wat verfijnde kabelmanagement, maar de resultaten mogen er wezen. Razer heeft een voetje voor op het gebied van software-toespitsingen en laat diens HDK bovendien breder benut worden. Intern of extern, kort of verlengd; voor iedere casemodder of licht-enthousiasteling is er wel een oogstrelend effect te bedenken.

Om het geheel nog wat extra draagkracht te geven, moet Razer echter wel doorgroeien met diens kersverse Razer Synapse 3. De software ontbreekt nog aan de ooit zo bejubelde game- en mod-integraties en kan bovendien ook niet benut worden door iets oudere Razer-apparatuur. Een dubbel pijnlijk gemis, wat hopelijk in de nabije toekomst opgelost kan worden. Dan pas mogen we echt vol overtuiging onze ogen eruit gaan RG-branden.

  1.   
    Flapjack's avatar

    led strips van ebay en een arduino microcontrollerdoen het beter, plus ambilight. voor een fractie van de prijs

  2.   
    Tom's avatar

    Zijn die LED-jes dan ook afzonderlijk in te stellen middels software? Daar is op eBay immers nogal vaak wat onduidelijkheid over.

    Tot dusver zie ik namelijk veel mensen een beetje verontwaardigd reageren op de HDK. Dat het allemaal bizar duur is voor wat RGB LED-jes. Is ergens ook helemaal waar, maar nogmaals; het is een compleet andere ball league dan gewoon je eerste beste snoer van de IKEA/Action/eBay.

    Razer gooit de mogelijkheid erin je hele set-up te synchroniseren met al je game-apparatuur, of eventueel om het aan te laten sturen door de games zelf of downloadbare profielen van creatievere mensen. Noem het overbodig, maar dat is juist waar Razer zich de afgelopen jaren veel op heeft gefocust. En schijnbaar kost dat wat meer.

    Ik heb vooral Razers directe concurrentie erbij betrokken en toen gekeken naar de prijs. Als je NZXT’s HUE+ in het achterhoofd neemt en extrapoleert met dat concept, is het niet overdreven duur. Al is zelf dingen in elkaar knutselen natuurlijk altijd goedkoper, maar goed; dat moet je ook maar net kunnen en willen.