Pokkén Tournament DX

Nintendo bevindt zich in een ietwat vreemde positie: de Wii U was bepaald geen verkoopsucces, maar kende wél de nodige pareltjes, die nu in een DX-versie naar de Switch worden geport. Pokkén Tournament is een van die games, waarin we eindelijk Pokémon-gevechten kunnen nabootsen zoals ze in de anime-serie worden uitgevochten. En het beste van alles: dat kan nu ook onderweg!

Lekker knokkén in Pokkén

Pokkén Tournament DX is eigenlijk niet heel veel anders dan de oorspronkelijke game: er is een vijftal speelbare Pokémon toegevoegd en de besturing is overgezet naar de Switch, maar verder is dit door en door Pokkén Tournament. In de basis is dat natuurlijk goed nieuws: die game kreeg in onze review een mooie 7,8.

Mocht je die game echter niet gespeeld hebben, even een korte samenvatting van de gameplay: een gevecht begint in de Field Phase, waarin je in 3D door de hele arena rond kunt lopen en je tegenstander alle spreekwoordelijke hoeken kunt laten zien. Als een van de vechters een goeie klap uitdeelt, wordt 3D ingeruild voor 2D-bewegingen in de Duel Phase. In deze fase worden de échte klappen uitgedeeld, dus het is zaak dat je zelf zoveel mogelijk schade berokkent en zo min mogelijk wordt geraakt. Daarnaast kun je voor elk gevecht (dat bestaat uit drie ronden) kiezen uit een groot aantal duo’s aan support characters: Pokémon die een speciale vaardigheid kunnen uitvoeren zodra je support bar na een bepaalde tijd is volgelopen.

Daarnaast heeft elke speelbare Pokémon een Synergy Burst, die je kunt activeren wanneer je je Synergy Bar hebt opgeladen door het uitdelen én incasseren van schade. Pokémon die in de hoofdgames een Mega Evolution hebben, nemen dan die vorm aan. Mocht een Pokémon geen Mega Evolution hebben, zoals de legendarische Suicune, dan neemt hij (of zij) gewoon een fictieve vorm aan. In deze modus gaat een Pokémon helemaal los met extra krachtige aanvallen en één ultieme aanval. Die kun je één keer per Synergy Burst gebruiken en kan je tegenstander flink wat HP kosten. Het is echter zaak om deze aanval goed te timen en richten, want het is mogelijk om ze te blocken of te ontwijken.

De ultieme Pokkén Tournament?

Maar wat mij betreft is Pokkén Tournament DX net iets té veel gelijk aan zijn voorganger. Net als de Deluxe-versie van Mario Kart 8 bevat de Switch-versie alle DLC van de oorspronkelijke game, zonder dat je daarbij ook maar één Pokémon hoeft vrij te spelen. Door vechtpartijen te winnen kun je wel bakken met PokéGold verdienen, maar dat kun je alleen maar uitgeven aan cosmetische items voor je avatar. Bij Mario Kart 8 Deluxe kun je tenminste nog onderdelen voor je karts vrijspelen, wat daadwerkelijk gevolgen heeft voor hoe je auto rijdt. In Pokkén Tournament DX heb je eigenlijk alleen als doel om een bepaald kledingstuk in een bepaalde kleur te unlocken.

Wel is het daardoor zo dat je meteen aan de slag kunt met de Pokémon die jou het beste ligt. Dat is namelijk nogal een persoonlijke aangelegenheid: alle Pokémon hebben hun eigen sterke en zwakke punten en ze voelen allemaal uniek aan. Het is daarom zaak dat je een Pokémon kiest die het beste bij jouw speelstijl past. Als je bijvoorbeeld graag defensief speelt, is Pikachu bepaald geen goede keuze; Machamp zou beter bij je passen. Als je echter houdt van lang uitgerekte combo’s, dan is Pikachu juist wél weer geschikt voor jou. Elk speelbaar monster heeft zijn eigen nuances, dus experimenteer er vooral op los. In dat opzicht is het wél fijn dat je alle Pokémon direct tot je beschikking hebt.

Ook is de verhaalmodus uit het origineel nog net zo saai: je vecht in een League om de beste te worden en een rang omhoog te gaan. Om dat te bereiken moet je je eerst kwalificeren door een aantal series van vijf gevechten op rij te doen en daarbij genoeg winnen om bij de top acht van je huidige League te komen. Daarna kun je deelnemen aan het eindtoernooi. Als je dit weet te winnen, moet je een laatste proeve doorstaan om een rang omhoog te gaan. Elke keer als je slaagt, wordt de wereld aangevallen door Shadow Mewtwo, een extreem sterke Pokémon die jou aanvalt. Het maakt niet uit of je deze gevechten wint of verliest, hoewel het uiteindelijk natuurlijk de bedoeling is dat je hem verslaat. De bovenstaande beschrijving klinkt spannender dan het is: eigenlijk vecht je constant dezelfde gevechten en het verhaal is letterlijk niet meer dan Shadow Mewtwo die eens in de zoveel tijd verschijnt.

De potentie van de Switch

Maar waar Pokkén Tournament DX zich wél onderscheidt van zijn voorganger, is dat je de game nu ook onderweg kunt spelen. Daar leent deze game zich perfect voor: de potjes duren niet heel erg lang als je niet de eerdergenoemde verhaalmodus opstart. Busritjes, de wachtkamer bij de tandarts, langere toiletbezoekjes, noem het maar op: een potje Pokkén maakt de wachttijd aangenamer zonder meteen te eisen dat je doorspeelt wanneer je weg moet.

Wel voelt het scherm van de Switch soms iets te klein aan, omdat er in combo’s behoorlijk veel lichteffecten op het scherm getoverd worden. Daarom is het schermpje nogal snel vol, waardoor je nauwelijks nog kunt zien wat er gebeurt – laat staan om daarop in te spelen. De besturing laat wat mij betreft ook een beetje te wensen over. De Switch heeft twee perfect werkende pookjes, maar slechts één daarvan wordt gebruikt voor de besturing en dan ook nog eens niet optimaal. De pijltoetsen werken naar mijn mening beter bij het lopen met je Pokémon en vooral het richten van je aanvallen, wat in een 3D-game in 2017 toch een beetje vreemd aanvoelt.

Conclusie

Pokkén Tournament DX speelt heerlijk weg, maar laat wat steekjes vallen. Het spel is perfect voor onderweg of korte speelsessies, maar verder voegt deze versie niet bijzonder veel toe aan de oorspronkelijke game. Wel bevat Pokkén Tournament DX alle DLC-Pokémon van het origineel én vijf extra zakmonsters, waardoor het aantal speelbare wezens niet zo klein aanvoelt als bij de release van Pokkén Tournament op de Wii U. Maar de nog steeds erg saaie verhaalmodus is wel écht een gemiste kans. Mocht je de Wii U-versie echter nooit hebben gespeeld, raad ik je toch aan om Pokkén Tournament DX te kopen. Het is en blijft immers vet om Pokémon-fitties in realtime uit te vechten, zeker als je dat bijvoorbeeld in de trein kunt doen.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Realtime Pokémon-gevechten
  • Grafisch top
  • Meer speelbare Pokémon
  • Lekker voor onderweg
  • Balans

Wat is NOT

  • Verhaalmodus nog steeds saai
  • Besturing
  • Geen praktische unlockables

8.2

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren