Dishonored: Death of the Outsider

De Dishonored-franchise is door de critici meer dan prima beoordeeld, al sneeuwde Dishonored 2 afgelopen jaar een beetje onder. Dit leek Bethesda echter niet te deren en besloot Arkane Studios een standalone DLC te laten ontwikkelen genaamd Death of the Outsider. In deze uitbreiding laten we Corvo en Emily achter ons en krijgen we een iets minder bekend gezicht onder de knoppen: Billie Lurk. Op Gamescom mochten we een stukje van de content proeven…

De dood jaagt

Billie Lurk dus, maar wie is het? Zij was al te zien vanaf de eerste Dishonored, toen ze naast Daud vocht en aan het begin Empress Jessamine Kaldwin doodde. Ook was Lurk de partner van Daud in de twee DLC’s van Dishonored: The Knife of Dunwall en The Brigmore Witches. Geen geheel onbekende zo te merken en in Dishonored 2 had ze een nog prominentere rol, alleen dan vermomd. Billie Lurk speelde Meagan Foster en was kapitein van de Dreadful Wale, de basis van Corvo. In Death of the Outsider fungeert ze als hoofdpersoon die de Outsider, de man achter veel problemen, achter de vodden zal zitten. Daud is helaas ziek en zodoende niet sterk genoeg het zelf op te lossen, dus aan Lurk wraak te nemen op de Outsider, die verantwoordelijk wordt gehouden voor het nodige kwaad in de Empire of the Isles.

Bekend terrein

Dishonored: Death of the Outsider speelt zich net als Dishonored 2 af in Karnaca, een stuk van de Empire. Het begin van de gespeelde missie kwam tevens bekend voor, de kabeltram omhoog. Billie Lurk stapt uit bij Upper Cyria, een vrij rijk stuk van Karnaca en jouw doel is het zoeken van Eolina Rey. Via haar en haar salon, de Red Carmellia Beauty Parlor, vind je de eerste aanwijzingen om de Outsider te kunnen vermoorden. Je zult een bepaald zwaard in handen moeten krijgen, maar zoals het Dishonored betaamt, dit gaat niet zonder slag of stoot. Red Carmellia is namelijk een dekmantel voor de ondergrondse organisatie Eyeless die voor problemen zal zorgen. Middels de schoonheidssalon kun je op zoek naar andere aanwijzingen, side quests die je daarbij kunnen helpen maar ook het exploreren van het gebied. Hoe kom je bijvoorbeeld de Eyeless binnen?

Het leuke aan een nieuw personage is een nieuwe scala aan vaardigheden. Billie Lurk heeft eigen vechtmoves, andere wapens en unieke krachten om mee te spelen. Bovendien mist ze een oog dat opgevuld is met Slither of the Eye, die er onder andere voor zorgt dat je flink kunt inzoomen. Andere gadgets zijn de Voltaic Gun, die met diverse soorten munitie gevuld kan worden (munitie is wel altijd zeldzaam), en haar ‘bionische’ arm. Ze is in het verleden haar arm verloren dat met leuke snufjes is vervangen. Ook kan ze – mogelijk daardoor – goed met een zwaard overweg om je tegen de agressieve soldaten van Karnaca te verweren.

Teleporteer in de tijd

Helemaal leuk zijn haar eigen unieke krachten. Zo beschikt Lurk over Semblance, een power om het uiterlijk van een ander persoon over te nemen, Displace laat je naar een andere (zelf aangewezen) locatie teleporteren en Foresight, de mogelijkheid om de tijd en wereld stop te zetten en er doorheen te wandelen. Tot slot is ook Rat Whispers een van de vaardigheden, die haar de taal van de ratten laat begrijpen. Niet geheel, maar ze kan het nodige verstaan. Al deze krachten zijn weer ontzettend gaaf om te ontdekken en ze slim in te zetten. Ontsnappen aan soldaten, in stealth van kamer naar kamer verplaatsen om gewoonweg vol zelfvertrouwen langs bewakers lopen als de tijd stilstaat. Het is de bekende speelwijze, maar met nieuwe speeltjes.

Voorlopige conclusie

Nog maar even en dan kunnen we al aan de slag met Dishonored: Death of the Outsider. Bethesda en Arkane weten de serie interessant te houden door je met nieuwe personages te laten spelen, een goed excuus om nieuwe krachten, wapens en een ander verhaal te vertellen. Ook al voelt het concept van Dishonored wel behoorlijk vertrouwd en zul je niet veel grote veranderingen zien, maar als je de games tof vindt is het weer de formule waar je je mee gaat vermaken. Het verhaal met Billie Lurk en haar unieke vaardigheden lijken tevens prima in orde, waardoor je met Death of the Outsider een fijn stukje extra Dishonored krijgt.

 1.   
  Downzilla's avatar

  hoeveel missies?

 2.   
  mmx's avatar

  Ik heb Dishonored 2 nog liggen in de verpakking en nu alweer nieuw 🙂

 3.   
  Daniel Z's avatar

  Downzilla schreef, "hoeveel missies?"

  Speculaties gaan rond dat er tussen de 6 en 10 missies in zitten, met een totale speelduur van 4 tot 8 uur. Maar dit is niet zeker.