XCOM 2 – War of the Chosen

Vorig jaar beloonden we de pc-versie van XCOM 2 nog met een hele dikke 9,3. Een topcijfer voor een topgame, waar liefhebbers van turn-based actie zich nog steeds goed mee vermaken. De community van XCOM 2 is actief met enorm veel mods en ook zijn er al wat, relatief kleine, uitbreidingen geweest. Binnenkort is het tijd voor een echt grote uitbreiding: War of the Chosen. Tijd om weer in actie te komen, Commander. Kijk ook uit dat je niet al te gehecht raakt aan je soldaten, want de Chosen zijn een meer dan geduchte vijand!

Juichen!

“Heb je interesse om met een preview van XCOM 2: War of the Chosen aan de slag te gaan?” Deze vraag van onze eindbaas Peter was volstrekt overbodig, want voor mij was XCOM 2 vorig jaar één van de beste games en misschien wel mijn persoonlijke Game of the Year. Tientallen uren heb ik doorgebracht met mijn manschappen en het strijden tegen Advent. Vloeken als je weer eens missed in beeld ziet, terwijl je een dikke voltreffer verwacht. Juichen als die ellendige Viper eindelijk neergaat met een critical hit. En ondertussen druk bezig met extra missies, het redden van arme burgers, het onderzoeken van buitenaardse technologie en het investeren in toffe wapens en munitie. De volledige release van War of the Chosen is al eind deze maand, maar voor een titel als deze maken we graag nog een preview. Al is het maar voor alle fans van turn-based actie om weer extra in de stemming te komen.

Hosselen in je wijk

War of the Chosen voegt drie nieuwe vijanden toe aan de game. Inderdaad, de ‘Chosen’. Deze drie etterbakken hebben het gemunt op de mensen van XCOM en hebben daarbij ieder een eigen agenda. Veel samenwerken zit er niet in voor de Chosen, dat is weer ons geluk, maar ze zijn alle drie geen fan van jouw organisatie. De Chosen bezetten elk een deel van de wereld en zodra je een missie doet in een gebied waar één van hen zich bevindt, bestaat de kans dat je hem/haar tegenkomt tijdens je missie. En vechten tegen een Chosen is heel wat pittiger dan je gebruikelijke Advent-tegenstanders.

Zo had ik het al vrij snel aan de stok met Ref-Rai Mordenna, een Chosen die blijkbaar immuun is voor melee-acties en ook niet getroffen kan worden door Overwatch-acties. Shit! Dat vraagt om snel schakelen in je tactiek, want je soldaten die zo fijn in Overwatch klaar stonden om Advent-tegenstanders neer te poffen, hadden weinig succes tegen de Chosen van dienst. Maar zoals altijd het geval is bij tactische games zijn er naast nieuwe problemen ook nieuwe kansen. Kansen in de vorm van nieuwe facties: de Templars, Skirmishers, en Reapers. In het geval van Ref-Rai Mordenna bleek dat Reapers extra schade aan haar kunnen toebrengen en dus de ideale soldaat zijn. Je doet er dus verstandig aan om te kijken in welk deel van de wereld je actief bent en welke Chosen er in actie kan komen als blijkt dat je in hun wijk zit te hosselen.

Zoals met veel elementen in XCOM 2 bevatten de nieuwe vijanden en facties in War of the Chosen ook op strategisch vlak een diepere laag. Simpel gesteld moet je stukje bij beetje het vertrouwen verdienen van de verschillende facties, zodat je ze steeds meer kunt benutten. Het vergt nog wel wat speluren om te beoordelen of dit systeem echt een diepere laag betekent of meer een extraatje vormt, naast de bekende keuzes voor zijmissies en missies om informatie te achterhalen. Je zult namelijk ook wat manschappen en middelen in moeten zitten om op verkenning te gaan, zodat je uiteindelijk weet waar je de schuilplaats van een Chosen kunt vinden om deze definitief om te leggen.

Voorlopige conclusie

De volledige release van XCOM 2: War of the Chosen is nabij en mijn verslaving is al vanaf de eerste seconde weer nieuw leven ingeblazen. Het is een uitbreiding op XCOM 2, dus de basis is nog altijd heel herkenbaar, maar er is volop ruimte voor nieuwe elementen met de Chosen als tegenstanders en de drie nieuwe facties. Over niet al te lange tijd gaan we graag dieper in op de materie met de review. Voor nu volstaat de melding dat we zeer aangenaam verrast zijn en veel vertrouwen hebben in een dijk van een uitbreiding. War of the Chosen komt mooi voor de gebruikelijke najaarsdrukte qua releases en zou wel eens het ideale vermaak kunnen worden om heel wat nazomerse weken mee door te komen.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren