BenQ Zowie Celeritas II

Op mondiaal niveau groeit de wereld der elektronische sport gestaag. Meer teams, meer fanatici en meer toernooien bovendien. De interesse ervoor groeit, en de groeiende potentie professioneel te gaan inspireert op grote schaal. En dus is het aan meer en meer hardware-partijen uitbesteed in te spelen op de eSporter in ons. Een adequate atleet kan immers niet zonder goed gereedschap, waardoor het aanbod in professionele apparatuur dient te groeien.

Het Taiwanese BenQ doet dat onder de eigen Zowie-banier. Een dochtermerk dat vrij exclusief te werk gaat. Doelgerichte randapparatuur voor de professionele gamer, maar slechts met een selectief, doch standvastig aanbod. Tal van monitoren, een handvol muizen, één uniek eSports-bureau en geen recent toetsenbord. Tot voor kort dan. Binnenkort mag Zowie Celeritas II zich ook gaan bewijzen in de professionele industrie…

Voor de welbedeelde elektronische atleet

BenQ levert de Zowie Celeritas II nog niet officieel in de Benelux, maar een richtprijs is inmiddels in landen als Duitsland bevestigd. De Celeritas II gaat daar op de kop voor 139,99 euro. Een tientje minder dan de beoogde prijs die wij doorgespeeld kregen, maar alsnog een aardige duit voor een letterplank. Eentje die nota bene de strakke huisstijl van Zowieo feilloos doorvoert, maar daarmee ook bijzonder simplistisch oogt.

Geen RGB-verlichting, nul extra toetsen en bovendien een plug-and-play aanpak qua software. Die is er namelijk niet. Zowie houdt met diens eerste toetsenbord sinds de BenQ-overname nog altijd de poespas minimaal en richt zich exclusief op de prestaties van het geheel. En die zijn naar eigen zeggen ongeëvenaard.

  • Switches: eigen fabrikaat Flaretech optische schakelaar (lineair)
  • Anti-ghosting: volledige N-Key Rollover
  • Layout: full-size QWERTY
  • Aansluiting: USB 2.0 (eventueel PS/2 via converter)
  • Polling rate: 1000Hz
  • Drivers: geen; volledig plug-and-play
  • Verlichting: per-key rode LED + wit op lock-toetsen
  • Kabel: 2,00 meter, rubber
  • Constructiemateriaal: ABS plastic
  • Afmeting: 440 x 170 x 37 mm (breedte x diepte x hoogte)
  • Gewicht: 1273 gram (exclusief kabel)

Op en top optisch

De voornaamste focus van de Celeritas II ligt dan ook op de schakelaar. Niet van rubber, niet mechanisch; Zowie heeft hier gekozen voor een eigen fabrikaat Flaretech switch, die volledig optisch is. De lineaire schakelaar lijkt enigszins het gevoel van de Cherry MX Red te evenaren, maar mist een fysiek contactpunt om een signaal door te zenden. Dat resulteert in een ongekend typgevoel, maar belooft volgens BenQ vooral foutieve dubbele keystrokes te verhelpen.

De ietwat alternatieve aanraking is zeker voelbaar (of juist niet), maar Zowie’s belofte kan in mijn geval helaas geen heil vinden. Doorgaans heb ik nooit problemen ervaren van dubbele aanslagen, wat het selling point enigszins afzwakt. Toch is er wat te zeggen voor de voordelen die de optische schakelaar biedt.

Wie zijn vingers er immers op traint, zal merken dat deze techniek doorgaans minder geluid produceert dan een mechanische schakelaar. Voor de stille eSporter, zullen we maar zeggen.

Rock bottom

Dat subtiele feit wordt echter wel deels tenietgedaan door de ijzeren springveer die onder de switches huist. Het metalen veertje slaagt er zeker in de aanslagen consistent en precies te houden, maar kan bij heviger gebruik wel meer geluid produceren. Het geheel kan van de verspringingen ietwat gaat ratelen, wat mogelijk een goedkoop aandoende herrie produceert. Dat terwijl de schakelaar zelf in theorie juist enorm geruisloos en accuraat presteert.

Bodem slaan dient dus vermeden te worden, al voelt vrijwel elk ander aspect van de schakelaar weloverwogen en precies aan. Iets stroever wellicht dan de rode Cherry’s, maar nog altijd soepeler dan de infameuze Cherry MX Blacks.

Karig keyboard?

Wat betreft de behuizing van die vooruitstrevende schakelaars, valt de Celeritas II per direct in een kwestie van smaak. Het eerdergenoemde geheel oogt subtiel, precies in lijn met Zowie’s huisstijl. Dat wil zeggen dat het complete ontwerp ferm en stevig voelt, al dan niet karig met het oog op extra’s. Ook voor de nieuwe generatie toetsenborden kiezen Zowie en BenQ voor minimale extra’s. Macro-toetsen zijn niet aanwezig, software ontbreekt in zijn geheel en ook de statisch rode verlichting staat muurvast. Veel tweaken ga je niet doen met deze letterplank.

Zelfs de mogelijkheid om het toetsenbord een tik hellend te plaatsen, ontbreekt in zijn geheel. Niet dat het model te plat is vormgegeven, maar iets meer ruimte voor voorkeur zou de Celeritas II niet misstaan.

Ruimte voor meer

Over ruimte gesproken; er lijkt nog wat loos te zijn. De Celeritas II bespaart de rechterbovenhoek van statusindicaties door lock-toetsen wit te verlichten, maar weet vervolgens geen raad met de gewonnen ruimte. Andere partijen hadden daar hun logo laten oplichten of wellicht gekozen voor dedicated media-knoppen, maar Zowie laat het allemaal liggen. Uiterst subtiel, maar wellicht ook een gemis.

Zodoende lijkt Zowie de focus op gaming — en dan ook enkel gaming — goed door te voeren, al stript het de Celeritas II wel van wat potentiële extra handigheden. Absoluut niks noodzakelijks, maar voor deze prijs verwacht menig consument meer.

Wél beweert Zowie een comfortabele polssteun aaneengesloten te hebben. Een minuscule, welteverstaan. Mijn ietwat iele en lange hand kon er geen heil in vinden, maar voor de kleinere klauwen biedt het wellicht een goede rustplek voor polsjes.

Dat alles resulteert in een bijzonder simplistische behuizing, waarvan bovendien de topcoating erg vatbaar blijkt voor vlekvorming. Het ABS plastic voelt overal bijzonder stevig, maar het geheel blijkt af en toe wel magnetische werkingen te hebben op vettige plekken. Maar goed, dat alles moet goedgemaakt worden door die unieke typervaring.

“Hate it or love it”

En dat is nu precies waar Zowie’s kenmerkende charme zijn intrede doet. Het draait niet om de showmanship van het alles, maar juist wat het doet voor je game-gemak. Dat je geen lichtgevende regenboog onder je vingers kan toveren, dat doet er niet toe. Je betaalt immers voor de prestaties, dat is het credo van Zowie.

En ja, toegeven: Zowie’s tweede toetsenbord slaagt er wel degelijk in om een geslaagde game- (en typ)ervaring af te leveren. Wie niet let op een flamboyant of vies uiterlijk, kan enorme baat hebben bij een vooruitstrevende stukje technologie als deze. Al helemaal wanneer de vingers getraind zijn om het gerammel te minimaliseren.

Die afweging voor ratio prijs op prestaties wordt weerspiegeld in het ontwerp van de Celeritas II, alsmede de loyale achterban van Zowie. De focus ligt op prestaties. Wellicht is dat een ernstig eSports-gerichte niche, maar wel eentje met succes. Echter, een doorsnee gamer zal niet snel een bedrag als deze betalen voor enkel en alleen een afgewogen tikgevoel, vooral niet nu de high-end toetsenborden alsmaar meer extra’s en tierelantijntjes weten te bieden.

Conclusie

Voor de eSporter biedt Zowie’s tweede Celeritas wel degelijk uitkomsten. De weloverwogen optische schakelaars weten inderdaad een uniek gevoel over te brengen. Het probleem is echter dat daaromheen weinig furore wordt gemaakt met de Celeritas II. Het ontwerp is bijzonder simplistisch en ontbreekt wellicht aan wat gemakken, vooral met die toch ferme richtprijs à 139,99 euro in het achterhoofd.

Desalniettemin is het een blijk van Zowie’s focus op gaming en eSports in het specifiek. De poespas blijft minimaal, maar de prestaties zijn van topniveau. Dat resulteert in een toetsenbord wat lang niet voor iedere gamer is weggelegd, maar waar we mogelijk nog wél wat epische, wereldniveau clutches op uitgespeeld zien worden. De afweging aan jou.

  1.   
    Coppersan's avatar

    Verdomme mooi ding!

  2.   
    Neolite's avatar

    En toch ben ik uiterst tevreden met mijn dan blijkbaar “karige” typplank van Steelseries, de G6V2.

  3.   
    Tom's avatar

    Da’s gewûn goei’n handel.

    @Neolite: jouw toetsenbord is ook grofweg de helft van de prijs van de Celeritas II, dus nee; met dat in het achterhoofd zou ik de G6V2 niet bepaald karig noemen.

    Ik bedoel met het artikel vooral te zeggen dat vooral anderhalf honderd euro, je bij andere partijen wellicht ‘meer’ kan krijgen. Zowie heeft eSports-prestaties, maar daaromheen weinig van de extra’s waar andere partijen nu wél mee te koop lopen voor die prijs. En dat is precies de afweging.

  4.   
    KeesMommaiseenbaas's avatar

    Hoewel het toetsenbord er opzich prima uit ziet en ik best wil geloven dat de eigen switches prettig werken, lijkt het mij toch wel enorm gestoord om hier bijna 150 voor af te tikken.
    Juist omdat die switches nieuw en onbekend zijn is het nog onduidelijk of deze net zo constant en duurzaam zijn als de switches van Cherry bijvoorbeeld. Daarnaast kent dit toetsenbord, vanwege de vreemde Enter, een afwijkende lay-out, waardoor je je keycaps ook lastig kunt vervangen mocht dit nodig zijn.
    Volgens mij heeft bijna iedere producent van gaming gear wel een beter/goedkoper alternatief in de aanbieding dan deze tobo.

  5.   
    Tom's avatar

    De lay-out is inderdaad ook ongerept gebleven, en die is ook wat opmerkelijk. Ik vermoed echter dat het geheel niet snel aan vervanging toe is, en dat we verder down the road nog wel setjes keycaps van Zowie kunnen bestellen. Toch blijft het even wennen voor de nieuwe gebruiker.

    Maar ja, zelf switches laten maken is blijkbaar gewoon ontiegelijk duur. Ik vertrouw van Zowie wel dat ze consistent en duurzaam blijven, maar je betaalt er inderdaad nogal wat voor. Maar goed, dat is die afweging die je als (aspirant) atleet blijkbaar moet maken.

    In de GamersNET Gear die morgen verschijnt, kom ik ook met hetzelfde punt op de proppen. Voor dezelfde prijs krijg je bij de concurrent momenteel veel meer. Of grofweg hetzelfde, maar dan voor een lagere prijs.