Aven Colony

Uitgever Team 17 kennen we vooral van de hilarische Worms-franchise en het recente Yooka-Laylee die het aardig deed eerder dit jaar. Nu hebben de Britten iets totaal anders in petto dan destructieve wormen en schattige hagedisjes. Aven Colony is een sci-fi bouwspel waarin je als speler alles tot in de kleinste details moet verzorgen om een kolonie te starten op planeet Aven Prime. Voor Mothership Entertainment is dit haar eerste project, en die zit meteen boordevol potentie…

Een nieuwe wereld, hetzelfde schuitje

Buiten de Melkweg heeft men een bewoonbare planeet gevonden waar dagen zo lang zijn dat ze hun eigen seizoenen hebben. Ondanks dat de planeet weinig zuurstof heeft, is de grond aardig vruchtbaar en kan de mens — bijgestaan door een beetje technologie — prima leven op Aven Prime. In de eerste vier verhaalmissies word je een beetje wegwijs gemaakt en worden de belangrijkste aspecten van Aven Colony uitgelegd. Jij bent de leider van de buitenaardse kolonie en het is aan jou de taak om de kolonie een prettig en onbezorgd leven te geven. Je wordt vooral in de eerste twee missies flink aan de hand genomen door je assistent met tips en trucs, en dat is echt geen overbodig luxe. Met de hoeveelheid aspecten die Aven Colony bevat, kan je immers snel de draad kwijtraken.

Van people management tot defensie en van grondstoffen delgen tot immigratie; werkelijk alles heeft invloed op het slagingspercentage van je kolonie. En natuurlijk dien je die mensen daarin ook tevreden houden. Doe je dat niet adequaat genoeg, dan ben je je plek als kolonieleider ook zo weer kwijt.

Alles heeft een gevolg

Je begint elk nieuw level met een piepkleine basis van slechts zestien inwoners en precies genoeg elektriciteit om je tablet op te laden. Het is vervolgens aan jou de taak om de kolonie op een verantwoorde manier om te toveren tot een buitenaards metropolis. Dit vergt geduld en vakmanschap, want alles wat je doet, heeft gevolgen op andere zaken. Een voorbeeld; je kolonie heeft extra stroom nodig dus stamp je een centrale uit de grond. Dit zorgt echter ook voor luchtvervuiling wat je tegen moet gaan met zuurstoffilters. Ondertussen moet je ook zorgen dat de mensen die in de centrale werken het ook prima naar hun zin hebben. Denk aan afstand tussen werk en wonen, vrijetijdsbesteding en natuurlijk voedsel. Voor al deze eisen is weer elektriciteit nodig om alles draaiende te houden, maar dat zorgt weer voor extra luchtvervuiling waardoor je nog meer filters moet plaatsen anders worden mensen ziek. En ga zo maar door.

En dan vergeet ik nog een aantal dingen, zoals veiligheid, het tegengaan van werkeloosheid en je kolonie beschermen tegen buitenaardse levensvormen. Er komt in een korte tijd zoveel op je af dat je met gemak het overzicht kwijtraakt. Dan kan je nog zo’n lieve assistent hebben die je de goede kant op wilt sturen, maar uiteindelijk ben je op jezelf aangewezen. Ben je zoals ondergetekende iemand die af en toe een builder speelt, dan kan Aven Colony snel gaan frustreren. Toch kan ik me wel voorstellen dat de fans van het genre deze game als een hele toffe test gaan zien. Het is micromanagement pur sang.

Doe wat je wilt

Naast die vier verhaalmissies die voor nu speelbaar zijn, bevat Aven Colony ook een Sandbox-modus waar je kan bouwen tot je een ons weegt. Er zijn verschillende landschappen waar men uit kan kiezen en deze hebben ook allemaal een eigen moeilijkheidsgraad. De sneeuwvlaktes van Azara Falls zorgen voor veel moeilijkheden bij het oogsten van voedsel, terwijl je in Vanaar een gemakkelijker klimaat tegenkomt, een die veel lijkt op die van Planeet Aarde. Ook heb je de mogelijkheid om specifieke elementen te wijzigen tijdens een potje in de Sandbox. Denk aan de hoeveelheid stormen die overtrekken, de hoeveelheid materialen in de buurt en de algemene moeilijkheidsgraad van het spel. Voor de liefhebbers is Aven Colony zo moeilijk (of makkelijk) te maken als gewenst is.

Voorlopige conclusie

Aven Colony is een gedetailleerde builder die verrassend lekker werkt op PlayStation 4. Door de overzichtelijke menu’s en bijna instinctieve controls bouw je zo een eind weg. Het opstellen en onderhouden van een kolonie is in deze game bijna stressvol te noemen, en als je weinig ervaring hebt met building games dan is Aven Colony misschien wel een stapje te hoog gegrepen voor de casual gamer. De fans van het genre kunnen echter hun hart ophalen en de ultieme regelneef uithangen. Al met al lijkt de game daarmee zo goed als af, al voelt het gebrek aan een verhaal rond Aven Prime mogelijk als een gemis.

Op 25 juli verschijnt Aven Colony op pc, Xbox One en PlayStation 4, en in deze huidige staat lijkt het een prima toevoeging te worden aan het building genre.

 1.   
  DutchGamer-W-'s avatar

  Ik ben blij dat dit soort games ook naar consoles komen en een kans krijgt om het tegendeel te bewijzen. Naast City Skylines voor de PS4 heb ik ook zeker hier intressen in. 🙂

 2.   
  Leon 2.0's avatar

  Klinkt best aardig! Lijkt zo te zien ook behoorlijk op de Anno-games. 🙂

 3.   
  mheiden21's avatar

  Heb de game in pre-order staan, heb een beetje het gevoel dat de game meer lijkt op Tropico qua gameplay. Desalniettemin ben ik benieuwd naar de game.

 4.   
  remcoabc's avatar

  hmm zal deze game even in de gaten houden

 5.   
  Bram_M99's avatar

  Klinkt best tof, ben benieuwd