Skull & Bones

Na de release van Assassin’s Creed: Black Flag ontstonden er al snel twee kampen. De helft van de spelers vond de gameplay met schepen op de open zee fantastisch. De andere helft vond het helemaal niks. Voor die laatste groep was dat best vervelend, want de helft van Black Flag bestond uit naval gameplay. Inmiddels is het varen als piraat niet meer aan de orde in Assassin’s Creed, maar fans van de schepen in Black Flag krijgen nu hun eigen game. Skull & Bones pakt de typerende gameplay uit Black Flag en maakt daar een eigen geheel van. Als echte piraat kun je straks tegen andere spelers de strijd aangaan in de Indische Zee. De game verschijnt pas in 2018, maar wij mochten al hands-on aan de slag met de multiplayer van Skull & Bones.

PvP

Skull & Bones is een game die volledig draait om de zeegevechten die we eerder zagen in Assassin’s Creed 4: Black Flag. Toen wij de demo speelden op de E3 waren wij nog in de veronderstelling dat dit een multiplayer-ervaring zou worden, maar inmiddels heeft Ubisoft bevestigd dat er een singleplayer-ervaring aanwezig zal zijn bij de release van de game. Wij mochten echter aan de slag met de multiplayer en voor veel spelers van Black Flag zal Skull & Bones direct vertrouwd aanvoelen. De schepen worden bijna op dezelfde manier bediend, met het verschil dat er nu verschillende klassen zijn. Jawel, zoals een echte multiplayermodus betaamd kun je kiezen voor een bepaald specialisme. Zo is er de Bruiser, een zwaar schip die fungeert als tank in de game. Dit schip is langzaam, kan goed schieten op middelgrote afstand en is bijna niet kapot te krijgen. Daartegenover staat de Marksman. Deze Sloop-of-War is de sniper van de game en kan van enorme afstand schieten. Het schip is echter wel extreem fragiel, dus hij moet vooral wegblijven bij de actie. Gelukkig is de Marksman snel. Tussen deze twee schepen in zit de Enforcer, wat een gebalanceerde all-rounder is. Tussen deze drie schepen was te kiezen in de demo, waarbij het van belang was dat je met je teamgenoten één en ander afspreekt. Het is niet slim of vijf van dezelfde type schepen mee te nemen in de strijd.

Die strijd mochten wij voeren in de spelmodus Loot Hunt. Een schip van de VOC, onder Nederlandse vlag, vaart een route van A naar B. Het is de taak van jouw team om dit schip te vernietigen en buit te maken. Om het allemaal wat spannender te maken is er nog een team met vijf schepen met dezelfde missie. Het team dat met het meeste geld over de eindstreep komt is de winnaar. Een klassieke 5 vs. 5 dus, waar behoorlijk veel strategie bij komt kijken. Zo is het bijzonder dom om in je uppie op pad te gaan. Je dient elkaar echt te beschermen, want als je door twee schepen wordt belaagd zonder ondersteuning, dan leg je snel het loodje. Het lijkt op strategisch vlak een beetje op World of Warships, waar je ver van tevoren moet nadenken, omdat schepen natuurlijk enorm langzaam zijn.

Enteren?

Hoewel de game lijkt op Black Flag, zijn er toch wel verschillen. Er is een extra snelheidsniveau ingebouwd, zodat je nog preciezer kunt navigeren. Daarnaast is het afvuren van kogels sneller geworden, al ben je nog steeds onderhevig aan herlaadtijd. Die herlaadtijd verschilt overigens per type schip. Mortieren zijn ook terug van weggeweest en dat is een veel belangrijker wapen dan veel mensen denken. Onze winnende partij was voornamelijk te danken aan mortieren en aan samenspel. Als je bij elkaar blijft maak je echt de meeste kans. Het enteren van schepen is nog steeds mogelijk, al is dit volledig geanimeerd. Gameplay te voet is niet aanwezig in de game, je zal alleen varen. Persoonlijk baal ik hier enorm van, want het zou de game enorm veel dieper maken.

Voorlopige conclusie

Mijn eerste introductie met Skull & Bones was vooral vertrouwd. Als groot liefhebber van de zeegevechten in Assassin’s Creed 4: Black Flag ben ik blij dat er een aparte game omheen wordt gebouwd. Waar ik me wel zorgen over maak is de beperking tot alleen zeegevechten. Het is juist enorm vet om uit een schip te stappen en man tegen man op een schip te vechten. Het voelt daarin als een beperktere versie van Black Flag. Toen de aankondiging van Skull & Bones werd gedaan tijdens de Ubisoft persconferentie, werd er door sommigen gezegd dat Sea of Thieves er een concurrent bij heeft. Dat is absoluut niet het geval, want je zal nooit iets anders doen dan het besturen van je schip. Dit is zeer vermakelijk in multiplayer-setting, maar ik vraag me af of het genoeg is. Wel is het van belang om te weten dat de game voorlopig nog niet verschijnt. Na het spelen van E3-demo zijn we iets wijzer geworden, maar vooral veel nieuwsgieriger. We hopen de game het komende jaar beter te leren kennen.

 1.   
  mmx's avatar

  Dit soort games vind ik meestal tof maar ik wacht rustig af .

 2.   
  Puddingboom's avatar

  Goed geschreven preview!
  Ik heb super toevallig gister black flag opnieuw geinstalleerd ivm de hype voor sea of thieves.
  Ik ben wel bang dat deze game inderdaad gaat vervelen. De combinatie van zee gevechten en het explore gedeelte was in mijn ogen perfect.

 3.   
  Moodey's avatar

  Het feit dat je zelf kon enteren maakte AC Black Flag anders dan je gemiddelde piraten game, dat dit hier geanimeerd is valt me tegen.