Wolfenstein 2: The New Colossus

Het hoogtepunt van de Bethesda-persconferentie was ongetwijfeld de aankondiging van Wolfenstein 2: The New Colossus. De voorganger van deze game, Wolfenstein The New Order, heeft een grote schare fans verzameld. Het was vooral de keiharde actie en onvergetelijke humor die de game deed stralen. In een alternatief universum, waar de nazi’s de oorlog hebben gewonnen, mag jij wederom in de huid kruipen van B.J. Blazkowicz om honderden nazi’s te voorzien van kogelgaten. De game start direct na de gebeurtenissen van het eerste deel en B.J. heeft wederom heel veel pech gehad.

Comateuze B.J.

Wederom is onze protagonist in een coma geraakt. Wij mochten aan de slag met het begin van de game, waar je langzaam ontwaakt uit een coma. Echt veel tijd om bij te komen is er niet, want er wordt al druk geschoten in de hal. Een geallieerde vriend ligt bloedend in de deuropening, als je ontdekt dat je helemaal niet kunt lopen. Je zit in een rolstoel en dat is een geniale ingeving van ontwikkelaar MachineGames. Zelden zag ik zo’n origineel idee voor het begin van een game. Het perspectief is totaal niet wat je gewend bent en bovendien voelt rijden in een rolstoel totaal anders dan vrij rondlopen. Je stervende vriend in de deuropening geeft je nog snel een wapen en de actie is begonnen.

Die actie is wederom keihard en wordt megalekker in beeld gebracht. Het is waar dat de grafische stijl van de game dezelfde is als The New Order, maar MachineGames heef de id Tech 6 engine gebruikt voor The New Colossus. Deze zorgt ervoor dat alles soepeler verloopt. De impact van de kogels is directer, het spel verloopt soepeler en de game schiet lekkerder. Toch zijn het de actie en de humor die het belangrijkst zijn voor Wolfenstein. De eerste headshots voelen heerlijk en de gameplay met med packs en bepantsering voelt vertrouwd. De eerste puzzels hebben vooral te maken met de rolstoel. Je kunt immers geen trappen beklimmen en dus is er een stelsel van lopende banden waar je je doorheen moet banen. Ondertussen eten de nazi’s kogels. Keihard, rauw en lekker.

Frau Engel XL

Een cutscene waarin B.J. een dialoog heeft met de professor zet de toon. De prof heeft vallen neergezet die fungeren als enorme magnetrons. Tijdens de dialoog is op de achtergrond te zien hoe nazi’s in die val lopen en uiteenspatten in bloed en ledematen. Later in het filmpje heeft een nazi het door en hij probeert sluipend door die val te lopen. Een bloedige klap laat me lachen. Deze keiharde humor is wat de serie op de kaart zet. Natuurlijk is ook Frau Engel ook weer van de partij. Zij was in The New Order al de smaakmaker en daar komt nu nog een schepje bovenop! Haar dochter wordt geïntroduceerd en de interactie tussen moeder en dochter is bij vlagen zeer choquerend. Segrin lust wel een karbonaadje (ze is dik) en moeder Engel laat geen moment onbenut om haar dochter daarop te wijzen. Ze dient zich aan haar dieet te houden, ze moet op de hometrainer, ze schaamt zich dat zij haar dochter is, ze heeft haar dagboek gelezen en maakt haar daarmee belachelijk. Het is keihard en misschien een beetje over het randje, maar ik heb er ontzettend om moeten lachen. Het zijn de hilarische dialogen die het Wolfenstein van nu een gezicht geven.

Voorlopige conclusie

Wolfenstein: The New Order was al een sterke game, maar The New Colossus doet daar een schepje bovenop met een nieuwe engine, hardere actie en nog meer hilarische momenten. De schaamteloze hardheid van The New Colossus is enorm verfrissend, al kan ik me voorstellen dat er wel controverse zal ontstaan over de opmerkingen van Frau Engel tegenover haar te zware dochter. Wat mij betreft mag een game dat doen, al is het stempel 18+ bijna dubbel belangrijk voor de Wolfenstein-franchise. Nazi’s in de jaren 60, keiharde actie, humor en vermakelijke puzzels. Het is een cocktail van volwassen plezier waar ik niet op kan wachten.

  1.   
    mmx's avatar

    Ik heb deze al ge pre ordered dit is gewoon leuk .

  2.   
    tranceguy's avatar

    Deze zou ik blind kopen, al sinds de 1e, way back begin jaren 90 was ik al gepakt door de gameplay, en het blijft gewoon leuk… Het verschil is dat het er gewoon supergoed uitziet en niet zo pixelated meer is… Maar dat had toen ook zijn charme.