PlayerUnknown’s Battlegrounds

Battle Royale-games zijn de nieuwe hype. Na onder andere DayZ en H1Z1: King of the Kill is er een nieuwe speler op de Early Access-markt: PlayerUnknown’s Battlegrounds. Die eerste twee zijn al een aantal jaar in Early Access en het lijkt erop dat ze dat voorlopig nog wel blijven. PlayerUnknown’s Battlegrounds, PUBG voor vrienden, staats sinds maart dit jaar op Steam en biedt wat andere Battle Royale-games missen: continu nieuwe updates!

Het verhaal van PUBG is simpel: dat is er niet. Een honderdtal spelers wordt gedropt boven een verlaten Oekraïens eiland en dienen alleen, in duo’s, of in squads van vier spelers te overleven. Het doel? Zorgen dat je de last man standing bent! Wanneer je boven het eiland uit het vliegtuig gejonast wordt, heb je enkel de kleren die je aanhebt. Het is dan ook noodzaak dat je zo snel mogelijk op zoek gaat naar wapens, medicijnen, beschermende kleding en een rugzak. Kijk echter wel uit: op het eiland zwerven nog 99 anderen rond, and a friend ain’t one. Grote kans dus dat je in een gevecht op leven en dood belandt wanneer je een tegenspeler ziet!

Tactiek

De grootste vijand in de game is niet je tegenstander, maar de cirkel die steeds kleiner wordt. Om spelers op het immense eiland dichter naar elkaar te drijven, wordt het speelvlak steeds kleiner gemaakt. Naast een wit rondje dat het speelvlak markeert, is er ook de bevreesde blauwe cirkel. Bevind je je buiten deze cirkel, dan loop je schade op. In het begin zal dit nog wel te overzien zijn, maar naarmate het spel vordert en het speelvlak kleiner wordt, is het buiten de blauwe cirkel zijn ook steeds dodelijker.

Het is te merken dat de ontwikkelaars erg veel van gekleurde rondjes houden, want naast de witte en blauwe cirkels is daar ook de red zone. Bevind je je buiten en spawnt de red zone boven je? Laat alles vallen waar je mee bezig was en haast je ofwel naar veilig gebied, ofwel naar een overdekte schuilplaats. Het gebied in deze rode cirkel zal binnen een paar seconden namelijk compleet platgebombardeerd worden. Best zuur als je niet door de hand van de tegenstander, maar door een flinke bom om het leven komt.


Tactiek is erg belangrijk in PUBG. Op het moment dat je vanuit het vliegtuig het immense eiland tegemoet springt, weet je namelijk nog niet waar de witte cirkel zich zal gaan bevinden. Je hebt op dat moment ook nog niets, dus het is prioriteit nummer één om een uitrusting bij elkaar te rapen. Wanneer de cirkel eindelijk verschijnt en je bent aan de andere kant van het eiland, heb je twee keuzes. Je kan rennen, aangezien de eerste cirkel behoorlijk groot is en het 5 minuten duurt voordat de blauwe cirkel zijn bloedirritante neus laat zien, of je kan een voertuig pakken. In het gebied vindt je namelijk een klein scala aan voertuigen, variërend van buggy’s en motors tot oude Dacia’s en boten. Echt aan te raden is het gebruik van voertuigen niet, aangezien ze enorm lawaaiig zijn en je direct je positie verraadt.

Kinderziekten

Een snelle blik op de Facebook-pagina van PUGB leert hoeveel tijd en energie de ontwikkelaars steken in het optimaliseren van de game. Aangezien het spel nog in de kinderschoenen staat, heeft het ook te kampen met kinderziekten als onverwacht flinke framedrops. Dat is een behoorlijk nadeel, maar wel iets wat je kan verwachten van een game die zo kort in Early Access zit en zo snel populair is geworden. Ik heb er echter vertrouwen in dat dit snel opgelost zal worden. De laatste berichten op de Facebook-pagina gaan allemaal over het oplossen van framedrop-problemen, dus het is duidelijk dat de ontwikkelaar eerst de game wil optimaliseren voordat het begint aan nieuwe wapens en mappen.

Wees van tevoren wel gewaarschuwd voor de behoorlijk stijle leercurve. Het zal een tijdje duren voordat je alle knoppen en sneltoetsen in de vingers hebt, al draagt dit alleen maar bij aan het plezier van het spel. Hoe minder mensen er nog over zijn en hoe kleiner de witte cirkel is, des te spannender het spel wordt. Je wilt doodse stilte om elke voetstap te kunnen horen en elk gehoord schot in de goede richting te kunnen plaatsen.

Conclusie

PUBG is ontzettend leuk en spannend, maar het is vooralsnog de vraag of dat spelplezier opweegt tegen de vele bugs. Vooral de framedrops maken het in gevechten erg lastig om fatsoenlijk te kunnen spelen. Gezien de drukte op de servers lijkt het erop dat het gros van de spelers hier geen problemen mee heeft en naar alle verwachting worden de problemen redelijk spoedig opgelost. Wanneer PUBG vervolgens wordt uitgebreid met nieuwe wapens en maps, zou dit zomaar eens dé nieuwe verslaving van 2017 kunnen worden!

 1.   
  jaimy010's avatar

  Ik speel het al een tijdje en ik vind het echt super! Die framedrops ja heb je wel eens maar dat kan de pret niet deren, zeker spelen met je vrienden js helemaal geweldig je bent echt samen bezig om tewinnen en km goeie loot tevinden, als je twijfelt? Niet doen koop het spel en speel!

 2.   
  PaNNa's avatar

  Mijn vrienden amuseren zich er rot mee, ik denk dat ik deze ook al snel zou aanschaffen nu het beter geoptimaliseerd is.

 3.   
  CHILLOZZ's avatar

  erg leuk om naar te kijken tijdens een stream.. Leuke stream game dus 😀

 4.   
  Thijs.'s avatar

  fun fact : player unknown is de orginele bedenker van het battle royale genre. de mod kwam eerst uit op arma 2 waar het vervolgens populair werd en je dit in games zoals h1z1 en arma 3 terug bent gaan zien

 5.   
  LennartvA's avatar

  Grappig dat je dat zegt, Thijs! Peet heeft vandaag een Wat is-video opgenomen waar dat ook nog in wordt benoemd! 😆

 6.   
  Thijs.'s avatar

  LennartvA schreef, "Grappig dat je dat zegt, Thijs! Peet heeft vandaag een Wat is-video opgenomen waar dat ook nog in wordt benoemd! 😆 "

  mag ik nu een shout out 😀