Miitopia

De New Nintendo 2DS XL wordt niet zonder gezelschap de wereld ingesmeten. Gelijktijdig met de verse editie van de handheld, verschijnt op 28 juli ook een drietal ongeziene titels. Naast de terugkeer van Dr. Kawashima en Pikmin, is het dan ook aan Miitopia om een nieuw universum op te werpen op Nintendo’s draagbare apparaat. De immer bekende Mii’s, maar dan in een eigen en uniek avontuur. Is het daarmee eindelijk tijd geworden om de oeverloze wachtsessies in StreetPass uit te zwaaien en écht iets uit te spoken met de koddige poppetjes?

Gestolen gezichten graaien

Miitopia bouwt als game een uniek verhaal om jouw Mii, die van je vrienden en welke ander figuur je dan ook maar kan vinden of bedenken. In de titel dragende wereld van Miitopia worden de gezichten van de Mii’s gestolen door een tovenaar (die op zijn/haar beurt wederom op een Mii naar keuze gebaseerd wordt), waarna natuurlijk de nobele taak aan jou is om de wereld weer een glimlach te geven. Letterlijk. Door vijandig gespuis een lesje te leren, kun je de inwoners van Miitopia hun eigen porem teruggeven.

De zoektocht naar gelaatstrekken laat zich vooral uitstippelen aan de hand van een simpel RPG-principe. Je entourage aan Mii’s wandelt rustig aan over onbekende paden, met tijdige onderbrekingen om kleine gevechten aan te gaan. Een groep vlinders, trol-achtige belagers, wat dan ook; als het een gestolen gezicht gestolen heeft, moet het verslagen worden. Dit gaat aan de hand van een handvol verschillende opties, reikende van simpelweg in het rond zwaaien met een zwaard, tot het gebruik van de voorwerpen die in je beschikking zijn. Alles om de beurt, zoals een klassieke turn-based RPG betaamd.

StreetPass-spel met extra vriendschap

In wezen voelt Miitopia daarin wel enigszins als een uit de kluiten getrokken StreetPass-spel. Samen met bekende Mii’s trek je eropuit om andere Mii’s te helpen, aan de hand van een aanvankelijk vrij simpel ogend spelverloop. Stukje wandelen, vlinders in elkaar slaan, voorwerpje oppakken, overnachten in een herberg – en dat maal tientallen keren. Kort door de bocht klinkt de game daarmee overdreven simpel, maar Miitopia onderscheidt zich middels één wonderschoon aspect: vriendschap. Cliché als een anime-gevecht, maar daarin juist ongekend koddig. Kawaii, om het in de Japanse terminologie te houden.

Door andere Mii’s op te pikken in je vechtersgroep, te voorzien van een eigen klasse en vervolgens in te zetten in de komende avonturen, kunnen de Mii’s onderling bevriend raken. Eenmaal in een veilige herberg aangekomen, is het immers aan jou om de Mii’s wel of niet met elkaar op te zadelen in slaapkamers, ze te voorzien in het eten dat ze lekker vinden en ze wellicht ook te belonen met de wapens en bepantsering die ze blieven, mits de financiën dat toestaan. Elke Mii heeft zijn eigen — aanvankelijk onbekende — voorkeuren, alsmede een handvol sterke en zwakke eigenschappen. Het is aan jou om ze te ontdekken en er slim op in te spelen.

Mii’s die vaker met elkaar optrekken, goed gegeten hebben en gewenste voorwerpen met elkaar delen, kunnen langzaam maar zeker hun vriendschap opbouwen. Stijgt het vriendschapsniveau onder je krijgertjes, dan zal je merken dat ze in de aankomende gevechten ook effectiever te werk gaan. Een Mii die op het punt staat een genadeslag te krijgen, kan gered worden door een goede kameraad, die de klap dan opvangt met zijn eigen lichaam. Niet alleen dé heroïsche daad, maar een ongekend tactisch voordeel in turn-based gevechten als deze.

Een aardige babbel

Naast de statistische voorsprong die vriendschap kan geven, brengt de band tussen de Mii’s ook een ander gezicht voor het spel. De strijders uit je groep kunnen tijdens de pelgrimstocht namelijk kleine gesprekjes met elkaar aangaan. Variërend van gesprekken over favoriete huisdieren tot aan elkaar irriteren met gezang; onderling kunnen de dialoogjes talloze onderwerpen dragen. Groeit de vriendschap binnen de troep, dan zal je ook merken dat de Mii’s elkaar meer tegemoet komen in deze woordenwisselingen. Ze herinneren elkaars voorkeuren en maken grapjes over elkanders eigenschappen. Slechts een miniem detail, maar het vult de tijd tussen de veldslagjes op ingenieuze wijze. Het biedt een extra laag aan de sterker wordende band van je soldaatjes en tovenaars. Wel zo knus.

Relatief hersenloos

Aanvankelijk voelt Miitopia als bijzonder simpel principe, absoluut niet ongelijk een StreetPass-spel, maar toch lijken er hier en daar diepere spelelementen tevoorschijn te komen. De op te bouwen vriendschappen, de uiteenlopende eigenschappen van verschillende Mii’s en uiteraard het uitgestippelde verhaal. Het zal nooit de diepgang en immersie van een RPG als The Elder Scrolls V: Skyrim bereiken, maar naar mijn gevoel is dat ook allesbehalve de intentie. Miitopia dient juist die gemakkelijke sessies van StreetPass onderuit te halen. Die momentjes dat je gewoon even — relatief hersenloos — een spelletje wilt spelen, zonder al te veeleisende invoer. Je kiest een pad, wandelt wat af en slaat ondertussen een aantal vijanden in elkaar. En bam: weer een nieuw level bereikt en wederom een stapje dichterbij nieuwe vriendschappen. Het is progressie boeken zonder al te veel nodeloos werk, heerlijk om onderweg (of in de rij op Gamescom) de tijden mee te kunnen doden.

Voorlopige conclusie

In vrijwel alle uitingen lijkt Miitopia een verfijning van de StreetPass-formule, zónder het ellenlange wachten op passerende handheldhouders. Het spel zet Mii’s in om een eigenzinnig verhaal te vertellen, bijgestaan door de mogelijkheid daarin je eigen overwegingen te besluiten. Welke Mii’s neem jij mee op reis door Miitopia, in de hoop dat ze gezamenlijk de gezichten van het land terug kunnen brengen? Aan de hand van relatief simpele RPG-elementen zet je zo stapsgewijs je eigen avontuurtje uit, waarbij alsmaar meer Mii’s met elkaar bevriend raken. Koddig en knus vermaak, met her en der nog enige diepgang. Als speler dien je wel wát tactische keuzes te overwegen, maar verder voelt het spel overwegend laid back. En dat is nu juist wat we nodig hebben onderweg, of even tijdens een korte wachtsessie. StreetPass maar op, want Miitopia komt vanaf 28 juli wellicht je speelsessies tussendoor overnemen…

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren