Star Trek: Bridge Crew impressie

Als er één strijd is die altijd weer voor verhitte discussies zorgt dan is het Star Wars tegenover Star Trek. Ditzelfde ervaarde ik tijdens mijn previewsessie van Star Trek: Bridge Crew toen de discussie ter sprake kwam met collega’s van andere media. Wat in ieder geval zeker is, Star Trek heeft niet hetzelfde succes in het rijk der videogames als Star Wars. Om dat te veranderen komt Ubisoft nu met Star Trek Bridge Crew; een game waarin spelers in de echte Star Trek-wereld kunnen ervaren hoe het is een echte crewmembers van een schip te zijn. Nu rest de vraag: Hoe vet is dat?

Trekkie

Zoals ik eerder al schreef, Star Trek is niet echt een franchise waar ik veel mee heb. Ik ken de bekende quotes en handgebaren, maar mijn kennis van Star Trek houdt daar vrijwel op. Bij Star Trek: Bridge Crew is het inleven in je personage en zijn rol een groot onderdeel van het plezier. Ik ben niet vies van een beetje roleplaying, maar in eerste instantie wist ik niet hoe dit zou gaan uitpakken met mijn gelimiteerde kennis van Star Trek.

Er zijn vier rollen om uit te kiezen, die allemaal anders werken en andere verantwoordelijkheden met zich meebrengen. Natuurlijk moet er een kapitein gekozen worden die de moeilijke beslissingen maakt, een tactische officier, een ingenieur en een piloot. Iedere speler heeft zijn of haar taken en moeten deze uitvoeren om verder te geraken in het spel. Tijdens de previewsessie was ik de tactische officier en daarmee was het mijn taak om ongeïdentificeerde schepen te scannen en de binnengekomen informatie door te spelen. Ook had ik controle over de schilden en de wapens van het schip. Het aanvallen van andere schepen was dus ook één van mijn taken en ik moet zeggen, dat voelt verdomd goed. Tijdens mijn speelsessie voelde ik mij net als een achtergrondpersonage dat je in sci-fi-series altijd statusupdates hoort geven in kritieke momenten. Het is fantastisch om te schreeuwen dat de schilden nog maar 69% energie hebben! Communicatie is verreweg het belangrijkste element van deze game.

Missie compleet

Missies kunnen op verschillende manieren uitgevoerd worden. Spelers kunnen proberen situaties diplomatiek of agressief te benaderen. Doorgaans moet er een goede middenweg gevonden worden, omdat niet elke missie op dezelfde manier te halen valt. Elke situatie kan binnen een paar seconden van vredig naar gevaarlijk veranderen en het is aan de kapitein om de beslissing te nemen om te vechten of vluchten. Wat er ook gebeurt, de crew moet goed samenwerken om te overleven. Een tactisch officier kan wel schilden en wapens gebruiken, maar is gelimiteerd tot de afstand van een doelwit of de kracht van het schild. Daar is de ingenieur weer verantwoordelijk voor en het is aan de volledige crew om te beslissen wat wijsheid is.

Mocht je de normale missies te makkelijk vinden dan is er altijd nog een enorm toffe throwback naar de oude show die ook dient als een moeilijkere modus. Je kunt in plaats van je fancy moderne ruimteschip namelijk ook missies ondergaan in de klassieke Enterprise. Jazeker, de klassieke Enterprise met het extreem oude interieur. De draai van het moderne schip naar de Enterprise was als dag en nacht. Niet langer kun je alles direct en overzichtelijk zien, nee, je moet echt weten wat je doet wil je in deze modus verder komen.

LAN-gdradig

Hoewel alles dat Star Trek: Bridge Crew te bieden heeft er tot dusver super vet uitziet zijn er al wel wat dingen om rekening mee te houden. Tijden de previewsessie speelde ik met drie andere personen. Het was een unieke ervaring waar ik stiekem meer van had willen proeven. Om de authentieke Star Trek VR-ervaring te krijgen moet je met drie vrienden of bekenden in één ruimte zitten met de juiste set-up. Dat betekent: vier keer een televisie of monitor, vier keer een console / pc, vier keer een VR-set. De previewsessie is gespeeld op een PlayStation 4 met PlayStation VR. Het is enorm vet om te doen, maar lastig om echt goed op te zetten.

Gelukkig zijn er alternatieven. Je kunt Star Trek Bridge Crew namelijk ook gewoon online spelen. Dit kan zowel met vrienden als vreemden. Er gaat wel een deel van de charme verloren als je moet communiceren via een headset en al helemaal als het met onbekenden moet, maar het is een optie. Online hoef je geen zorgen te maken over spoilers omdat iedereen in een lobby alleen de missies kan doen die bij iedereen vrijgespeeld zijn. Nog een alternatief is om met AI te spelen. In hoeverre dit echt werkt is mij niet duidelijk omdat wij dit niet hebben kunnen uitproberen tijdens de speelsessie. Ik kan mij voorstellen dat dit wel een deel van het plezier wegneemt.

Conclusie

Hoewel ik dit avontuur als groentje ben ingegaan moet ik zeggen dat ik aangenaam verrast ben. Na het spelen wilde ik eigenlijk doorgaan om andere rollen te proberen. Met een leuke groep is dit spel altijd een knaller. Na het uitspelen van de missies kunnen spelers altijd nog van rol wisselen of misschien de missies in de eerste Enterprise onderuit halen. Ben je echt een die-hard fanaat van Star Trek dan kan er zelfs altijd nog een roleplay gestart worden. Het vergt een pittige set-up, maar zoals de game er nu uitziet heeft het de potentie zowel VR als Star Trek een boost te geven.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren