Gamersnet.nl

Review: Mario Kart 8 Deluxe

Met Mario Kart 8 Deluxe verwelkomen we de tweede core-game voor het Nintendo-publiek voor de Switch. Tussen Breath of the Wild en Splatoon 2 kunnen we aan de slag met de pure multiplayer-fun waar de franchise zo om geroemd wordt. Natuurlijk spreken we hier niet over een nieuwe game, want Mario Kart 8 verscheen eerder voor de getergde Wii U. Omdat zoveel mensen die console hebben overgeslagen is er nu de kans om de volledige game echt te ervaren. Daarbij is alle DLC uit de Wii U-versie direct beschikbaar, maar ook worden nieuwe personages geïntroduceerd en is de Battle Mode terug van weggeweest. De terugkeer naar Mario Kart 8 voelt dan ook vertrouwd en fris tegelijk. Tijd voor een bespreking over de update van de game.

Pro tip: lees ook onze uitgebreide, originele Mario Kart 8 review!

Battle Mode

Mario Kart 8 was één van de beste games voor de Wii U. Niet gek ook, want de game veranderde weinig aan de succesformule, maar toverde de wereld wel voor het eerst naar een 720p-resolutie. Ook was de game uniek met het eerste échte DLC-plan voor een Nintendo-game. Het was mogelijk om het aantal circuits te vergroten met twee keer acht nieuwe en bekende parcours. Daarvan is het Hyrule Circuit natuurlijk een fan-favoriet. Gelukkig zit alle DLC gewoon bij de game inbegrepen en dat zorgt ervoor dat je direct al de beschikking hebt over 48 verschillende parcours, een record voor een Mario Kart-game. De gespiegelde modus is ook direct beschikbaar, alsmede 200cc en alle characters in de game, inclusief de nieuwe personages, waaronder Inkling (m/v), King Boo en Bowser Jr. Persoonlijk vind ik het jammer dat zoveel vrij te spelen karakters en opties al direct beschikbaar zijn. Het is ontzettend leuk om beloond te worden met nieuwe opties, maar dat beperkt zich in MK8D tot de upgrades van je karts, die overigens legio beschikbaar zijn. De gouden Mario is ditmaal het enige karakter dat is vrij te spelen.

De grootste vernieuwing in Mario Kart 8 Deluxe is echter de Battle Mode. In eerdere edities was dit al een favoriet voor mensen die houden van party-games, maar de modus ontbrak in Mario Kart 8. Dat is niet langer het geval en in acht arena’s kun je elkaar het leven zuur maken. Daarbij keren drie oude arena’s terug van Gamecube-, 3DS- en SNES-versies, maar er zijn ook vijf nieuwe arena’s gemaakt voor de game. De beste daarvan is zonder twijfel Urchin Underpass, die geïnspireerd is door Splatoon. Battle Stadium is mijn minst favoriete, omdat deze eigenlijk te groot is voor de modus. Soms moet je te lang rijden voordat je een tegenstander tegen komt. Nu komt dat deels vanwege het aantal spelers, want de arena’s geven toegang tot maximaal twaalf spelers. Wij speelden de Battle Modus op GNHQ met vier man. Schaalbare levels was een goede oplossing geweest.

Multiplayer

Hoewel voor velen de Battle Mode de beste toevoeging is, is voor mij de toevoeging van het tweede item een dikke pré. Net als in Double Dash kun je nu ten alle tijden twee items oppakken tijdens races en battles. Dit verandert de gameplay behoorlijk, want je kunt nu strategisch items bewaren en ten alle tijden een item achter je kart houden ter verdediging. Hoewel de game nog steeds een voordeel geeft aan spelers die achteraan rijden, voelt het nu alsof je nu meer invloed hebt op de mensen die achter je rijden. In de singleplayer is het dan ook iets gemakkelijker om als eerste te eindigen, maar dit geldt natuurlijk niet voor de multiplayer.

De game is qua multiplayer enorm gevarieerd, want we spreken natuurlijk over een game voor de Nintendo Switch. Natuurlijk kun je met twaalf man online zowel races als battles doen, maar ook lokaal is er nu veel meer mogelijk. Je kunt zelfs met vier man op het kleine scherm op de Switch spelen. Heb je meerdere vrienden met een Switch, dan kun je gewoon met de Switchen peer-to-peer multiplayer spelen. Daarbij is de verbinding niet altijd even sterk als de Switchen ver van elkaar af staan. Blijf dus dicht bij elkaar. Ook kun je met twee spelers op één Switch joinen in een online race of gevecht. Er zijn enorm veel manieren om met mensen te spelen en dat is absoluut een dikke pré voor de Switch-versie.

Tot slot zijn er nog een paar kleine toevoegingen. Zo zijn er nieuwe voertuigen beschikbaar. Twee komen uit Splatoon en de Koopa Clown keert terug uit Mario Kart 7. Ook zijn er twee nieuwe items. De Boo kennen we al uit eerdere delen en kan items stelen van tegenstanders. De veer is alleen beschikbaar in de Battle Mode en zorgt ervoor dat je over bananen en schilden kunt springen. Qua Amiibo is er ook meer functionaliteit, namelijk uit de serie van Splatoon, Breath of the Wild en Animal Crossing.

Conclusie

Mario Kart 8 Deluxe was in zijn originele vorm al een must-have voor alle Nintendo-fans. Het pakt de basis van het geweldige concept en maakt er een eigentijdse versie van. Met de Switch-versie zit het dus wel snor, al dien je de Switchen bij lokale multiplayer wel erg dichtbij te houden. De toevoegingen zijn prima, waarbij de herintroductie van de Battle Modus en het tweede bruikbare item de grootste verbeteringen zijn. We waren al te spreken over het origineel met een 9.0 en dat cijfer laten we dan ook lekker staan voor Mario Kart 8 Deluxe.