Logitech G610 Orion (Red)

Wie wil beginnen aan een mechanisch toetsenbord, moet vaak diep in de buidel tasten. Een beetje precisie onder de vingers, dat kost nu eenmaal wat. Maar niet alles hoeft voor de ultieme topprijs. Met de G610 Orion speelt Logitech in op een wat schappelijker budget. Wél mechanische schakelaars van het bejubelde Cherry MX (Red of Brown), maar dan tegen een betaalbaardere bedrag à 109,99 euro. Maar wat krijg je precies terug aan een gaming grade letterplank voor dat prijsje?

Anders dan anders

De G610 Orion van Logitech werd vorig jaar onthuld als antwoord op de grote vraag naar Cherry MX-toetsenborden, maar dan meteen niet tegen een hoofdprijs à 180 euro (of meer). In dat duurdere segment zagen we eerder modellen van onder meer Corsair en ASUS met fikse prijskaartjes, terwijl Logitech hier een wat bescheidenere stap maakt. Die keuze wordt daarbij ook weerspiegeld in het ontwerp. Simpel en strak, met vooral de nadruk op de fijne tikervaring. Alle leuke beetjes flash die niet broodnodig zijn, worden weggesneden.

Het down-to-earth design neemt ook met zich mee dat felgekleurde lichtprofielen niet aan de orde van de dag zijn. Logitech heeft hier gekozen voor een witte LED-achtergrondverlichting. Simpel qua kleur, maar eventueel wel voorzien van een handvol verschillende programmeringen, zoals rustgevende lichtgolven of een sterrenachtprofiel. Enerzijds jammer om de hevig contrasterende regenbogen van andere toetsenborden te missen, anderzijds ook juist een verfrissend aangezicht. Waar de volledig gekleurde LED-jes vaak de plank missen op het uitstralen van een nette, witte tint, is dat hier juist het enige wat je zal zien. Wat je mist in een techno-waardige lichtshow, krijg je terug in simplistische charme. Ook eens fijn om te zien.

 • Switches: Cherry MX Red (lineair) of Cherry MX Brown (tactile feedback)
 • Layout: full-size QWERTY, Fn-key macro’s mogelijk
 • Anti-ghosting: 26-key rollover
 • Extra toetsen: mediacontrols, gaming mode-schakelaar en lichtsterkteknop
 • Aansluiting: USB 2.0 connector
 • Drivers: Logitech Gaming Software voor Windows
 • Verlichting: per-key LED, witte backlight
 • Kabel: gewoven 1,83 meter USB-snoer
 • Constructiemateriaal: ABS kunststof, vlekvrije topcoat
 • Kickstand: tweeledig, op 0, 4 of 8 graden helling te klikken
 • Afmeting: 443,5 x 153 x 34,3 mm (breedte x diepte x hoogte)
 • Gewicht: 1259 gram

Verheven luxe

Het ‘wegsnijden’ van het duurdere vet, hoeft echter niet te betekenen dat de G610 niet voorzien is van wat luxe. In tegendeel juist. Naast de al bijzonder fijne Cherry MX-schakelaars vinden we in het ontwerp ook wat welgeplaatste handigheden. De schade-werende gewoven kabel, de implementatie van wat uiterst praktische mediaknoppen en zelfs een vlekvrije toplaag; er zijn legio punten waar dit toetsenbord niet onderdoet aan diens duurdere concurrentie. Een enkel luxe-eigenschap op de G610 Orion wist me echter wel enigszins te doen verrassen als unicum: de kickstand.

Een setje uitklapbare pootjes is geen ongekend gezicht onderop toetsenborden, maar de G610 verhoogt de standaard. Letterlijk. Doordat de kickstands tweeledig zijn, wordt het mogelijk om zelf een geprefereerde hoek op te zetten. Afhankelijk van je voorkeur en situatie, kun je kiezen uit een hoek van vier of acht graden helling. Echt revolutionair is het niet, maar het doet je erover verbazen waarom dit niet vaker de standaard is. Gamers houden doorgaans van precisie en veel mogelijkheden om te friemelen, en deze kickstand levert precies dat. Een welkome toevoeging, zelfs al deert het zoiets jou persoonlijk niet veel. Klap je ze immers niet uit, dan blijft het toetsenbord ferm aan de grond gekluisterd. Ieder zijn of haar ding. Maar de keuze mag er wezen.

Kers op de taart?

Toch blijft de hoofdnoot van dit Logitech toetsenbord de onderliggende schakelaars. In dit geval betreft het de Cherry MX Reds, die gekenmerkt zijn door hun snellere actuering en een gebrek aan voelbare of auditieve feedback. In andere woorden: een lineaire schakelaar, die zonder al te veel gedoe 4 millimeter omlaag gedrukt kan worden. Halverwege, op 2 millimeter afstand, wordt de toets al geactueerd en dus verzonden naar je systeem. Dat alles onder een relatief minimale kracht van 45 gram. Niks klikje, geen ‘drempel’ om te voelen. Het bespaart allemaal kostbare tijd in games, al wordt het daarmee wel gevoeliger voor plotselinge fouten.

Wat wel opmerkelijk is aan de G610, blijft het ietwat geringe aanbod in verschillende switches. De G610 Orion wordt geleverd met ofwel Cherry MX Red, ofwel Cherry MX Browns. Nu heb ik persoonlijk al meerdere malen mijn liefde voor de bruine schakelaars verkondigd, maar kan ik me voorstellen dat andere gamers zich wellicht niet kunnen vinden in dit aanbod. De lineaire rode switches kunnen enerzijds ook op veel lofzang rekenen, maar de liefhebbers van de ‘clicky’ schakelaars lijken ondervertegenwoordigd in Logitechs aanbod. Jammerlijk, want de extreem luide Cherry MX Blue switches hebben toch ook zeker een spraakzame achterban verzameld.

Aan de andere hand lijkt het wel weer bij Logitechs visie te passen. De G610 Orion lijkt zich met name te focussen op subtielere gamers, die liever alle overbodige poespas achterwege laten. In een bepaalde optiek vallen overdreven luide klikjes misschien bij precies die poespas. Toch blijft het voelen als een simpel gemis, waarbij Logitech mogelijk het aanspreken van grotere groepen gamers mee teniet heeft gedaan.

Weinig te klagen

Kun je je echter vinden in het tweetal switches én staat het strakke ontwerp je aan, dan resteren er weinig nadelen aan de Logitech G610 Orion. Het geheel voelt stevig en verzorgd aan, de LED-jes werken naar behoren en zelfs de software is helemaal in orde. Aan de hand van de overkoepelende Logitech Gaming Software stel je gemakkelijk wat optionele macro’s in of implementeer je profielen voor verschillende games. Er zijn zelfs zogenaamde heatmaps om je toetsenbordgebruik mee te laten analyseren, waardoor je bij kan houden hoe vaak je bepaalde toetsen aanslaat tijdens typ- of game-sessies.

Een enkele mogelijkheid tot azijnpissen wordt mogelijk gevormd door de hoeveelheid mogelijkheden die er qua verlichtingsprofielen mogelijk is in de software. Uiteraard betreft het hier enkel wit licht, maar ook daarmee was meer mogelijk geweest. Het is leuk om te zien dat er van een aantal bekende programma’s sprake is, maar helaas blijft het tweaken daarvan beperkt. Opperste bijzaak uiteraard, maar er blijven altijd gamers die hun LED-verlichting tot in de puntjes willen verstellen. Denk aan de welbekende lichtgolf, maar daaroverheen nog een aantal toetsen die blijven pulseren. Uiterst specifiek, maar voor sommigen een eis. Voor hen is en blijft het dus zaak om door te blijven zoeken naar een — waarschijnlijk duurder — alternatief. En dat terwijl deze G610 ook prima in staat was geweest iets dergelijks te presteren. Gemiste kansen, al blijft het een uitzondering binnen het totaalplaatje.

Conclusie

De Logitech G610 Orion is zonder meer een uitstekend stukje toetsenbord. Met de relatief lage prijs en toch tal van luxe-uitingen, valt er slechts weinig te klagen over dit product. Van de gewoven kabel tot aan een dubbele kickstand of de vlekvrije toplaag, in het ontwerp is de G610 gewoon een uiterst robuust en strak apparaat. Uiteraard moet het simplistische uiterlijk en de eenzijdige LED-verlichting je aanspreken, maar dan heb je ook wat. Een down-to-earth, maar betrouwbaar stuk randapparatuur voor je set-up.

Een enkel heikelpunt blijft wellicht het beperkte aanbod in schakelaars. De Cherry MX Red en Brown hebben zich wel degelijk bewezen, maar de implementatie van een luider klikkertje had weer een compleet andere groep gamers aan kunnen trekken. Daarin mist Logitech wat kansen, al is het absoluut geen doodzonde. Juist voor hen die kiezen voor weinig poespas maar wél een fatsoenlijk, mechanisch gevoel, is de Logitech G610 Orion zeker het overwegen waard.

 1.   
  Karbas's avatar

  Heb de G610 Red afgelopen vrijdag binnengekregen na de aanrader van Gamersnet (super bedankt!). Tot nu toe ben ik er erg over te spreken. Dit is mijn eerste mechanische toetsenbord en het bevalt erg goed. Ik wilde een mechanisch toetsenbord voor het functionele en niet zo zeer voor alle gekleurde lichtjes etc. Mijn toetsenbord staat namelijk nooit in het zicht omdat hij onder mijn bureau zit (ook als ik typ). De mediaknoppen gebruik ik regelmatig en ook de volumescroll is erg handig. Het enige puntje wat ik heb is dat er nog een knop tussen de shift en de ‘z’ in zit. Hoewel dit op de afbeelding van de doos niet stond zit er op mijn toetsenbord wel een knop tussen. Dit is in de unboxing van Tom ook het geval. Ik was bang dat ik hier last van zou hebben, maar dat is tot nu toe nog helemaal niet het geval.

 2.   
  Tom's avatar

  Op productioneel materiaal verschilt dat inderdaad van het daadwerkelijke model. Dat kan iets te maken hebben met het feit dat het geen internationaal Engelse lay-out is, maar de Britse. Als je daar niet aan gewend bent, kan dat wel wat lichte problemen veroorzaken. Ik zelf vond het bijvoorbeeld iets te veel wennen, maar als je er op voorbereid bent of er rekening mee houdt; geen probleem.

  Maar goed om te horen dat het toetsenbord bevalt. Je lijkt in ieder geval wel het ijkpersoon te zijn: wel die switches willen, maar niet al dat gedoe met felle kleurtjes.

 3.   
  Karbas's avatar

  Weet jij of zoiets ook handmatig te vervangen is Tom? Als in: je schaft een shift key aan zoals die op de doos staat en zorgt ervoor dat de ” key ook de shift functie krijgt? Of denk ik nu heel simplistisch? Het lijkt me voor een bedrijf als Logitech namelijk ook simpeler om gewoon een key te veranderen in een toetsenbord dan ook de hele toetsenbord er voor moeten aan te passen zodat het afgestemd is op een specifiek land/indeling.

 4.   
  Tom's avatar

  De aansluiting op de switches is hetzelfde, dus het zou moeten kunnen. Waarschijnlijk moet je dan ook een andere versie van de naburige toets hebben, maar ik denk dat het mogelijk is. Aan de hand van de software zou je knoppen anders kunnen binden.

 5.   
  sjaak19832015's avatar

  Zonder macro knoppen is het voor mij een no go.

 6.   
  Tom's avatar

  Het is dus wel mogelijk om zelfs macro’s in te stellen onder gebruikelijke knoppen (aan de hand van bijvoorbeeld de Fn-knop), maar inderdaad: geen dedicated macro-toetsen. Dat terwijl Logitech daar van origine wel een handje van had. Mijn oude Logitech G11 was uitgerust met een extra knop of achttien, bizar eigenlijk.

  Zelf gebruik ik die toetsen maar zelden, omdat ik jarenlang zonder heb gemoeten. Voor mij voelt zoiets nu dus ook absoluut niet als een gemis, al begrijp ik dat spelers van complexe RPG’s of MMO’s zoiets wel als een gebrek zien.