MLB The Show 17

Of het nu FIFA, Madden, NFL of MLB The Show is, van sportspellen ligt er traditiegetrouw ieder jaar weer een nieuw deel in de winkels. Niet zo gek ook natuurlijk, want deze games speel je om met je favoriete voetbal-, American football-, ijshockey- of honkbalteam aan de slag te kunnen en dan wil je wel de actuele spelers in je team. Door de relatief korte ontwikkelcycli van deze sportgames ontbreekt het echter vaker wel dan niet aan echte vernieuwing. Als je dan ook nog eens jaar in, jaar uit een uitstekende game op de markt brengt én geen noemenswaardige concurrentie hebt, dan zou de neiging kunnen ontstaan om op je lauweren te rusten. Zo niet bij Sony San Diego, want de ontwikkelaar heeft met MLB The Show 17 weer een uitstekend product afgeleverd.

The Show gaat retro

In MLB The Show 16 werd er met de komst van Conquest en Battle Royale een tweetal nieuwe spelmodi geïntroduceerd en ook dit jaar is het raak. Nieuw in MLB The Show 17 is namelijk de retromodus. Dit is een vrij simplistische arcade-ervaring, die helaas niet echt weet te boeien. Het zijn juist de drie franchisepilaren Road to the Show, Franchise en Diamond Dynasty die ook dit deel weer het spelen waard maken.

De Road to the Show-modus bevat hierbij traditiegetrouw de laagste instapdrempel, omdat je slechts één speler aanstuurt. Natuurlijk kun je hier weer gewoon je personage uit MLB The Show 16 kunt importeren en zo je strijd om een plekje in de daadwerkelijke MLB doorzetten. Dit narratief wordt flink versterkt door de introductie van ‘Pave Your Path’, dat je carriere beschijft als een documentaire. Indien je bijvoorbeeld even wat minder presteert, kan je op het matje geroepen worden door de manager om je prestaties te verantwoorden. Omgekeerd worden goede prestaties natuurlijk ook beloond. Doordat je op verschillende manieren kunt reageren, krijgt je speler iets meer persoonlijkheid. Het is echter jammer dat het aantal scenario’s niet al te groot is, waardoor je al vrij snel herhaling ziet optreden in de dialogen.

Lange rit

Heel vreemd is dat echter niet, want niet alleen is ‘Pave Your Path’ nog volledig nieuw, het honkbalseizoen duurt ook ontzettend lang. Teams in de Major League Baseball spelen jaarlijks meer dan honderd potjes – 162 zonder eventueel post season, om precies te zijn – en niet voor niets bestaat het roster van een team uit maar liefst veertig spelers. Hoewel je in Road to the Show lang niet ieder potje speelt, duurt een seizoen in de Franchise-modus, waarin je de manager bent van een team, wel ontzettend lang. Natuurlijk kun je het merendeel van de wedstrijden simuleren om zo tijd te besparen, maar om toch betrokken te blijven bij je team kun je nu ook gebruikmaken van ‘Critical Situations’. Daarbij worden wedstrijden nog steeds deels gesimuleerd, maar wordt tijdens kritieke of bijzondere momenten toch even jouw helpende hand opgeroepen.

De derde pilaar van MLB The Show is Diamond Dynasty, dat enigszins te vergelijken is met de immens populaire Ultimate Team-modus in FIFA. Dit betekent dat je door kaarten te verzamelen zelf een team samen kunt stellen, waar je vervolgens online mee aan de slag kunt. Nadat Diamond Dynasty in de voorgaande editie van MLB The Show volledig op de schop is gegooid, is er in MLB The Show 17 logischerwijs niet zo veel aan gewijzigd. Wel is het beloningssysteem veranderd, waardoor er meer opties zijn om onder andere nieuwe spelers te vergaren.

Net televisie

Tot slot heeft Sony San Diego ook op technisch vlak zijn zaakjes op orde. Doordat de game niet meer voor de PlayStation Vita en PlayStation 3 verschijnt, heeft de studio zich volledig op de PlayStation 4-versie van MLB The Show 17 kunnen richten en dat resulteert onder meer in kortere laadtijden. Daarnaast ogen met name de fielders een stuk natuurlijker door de introductie van talloze nieuwe animaties. Dit realisme wordt nog verder versterkt door de komst van het MLB Network, waardoor je honkbalpotjes nog wat meer op een tv-uitzending lijken. Het betekent ook de toevoeging van Harold Reynolds en Dan Plesac als commentatoren en dit pakt uitstekend uit. De dialoog klinkt behoorlijk authentiek en weet daarbij ook de nodige informatie te leveren.

Conclusie

MLB The Show 17 profiteert in grote mate van de basis die al vele jaren geleden gelegd. De nieuwe retromodus is nogal simpel en weet niet bepaald te imponeren. Dat maakt van MLB The Show 17 echter zeker geen slechte game, want de basis van Road to the Show, Franchise en Diamond Dynasty is al jarenlang bijzonder sterk. Dat fundament wordt dit jaar nog verder versterkt. Zo maakt ‘Pave Your Path’ de Road to the Show-modus memorabeler en is Franchise toegankelijker voor eenieder die liever niet het gros van zijn wedstrijden simuleert of bizar veel tijd per seizoen kwijt wil zijn. Tel daar bij op dat de presentatie van MLB The Show 17 behoorlijk is verbeterd en het moge duidelijk zijn dat MLB The Show 17 zijn voorgangers hard voorbij rent.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Uitstekende honkbalsimulatie
  • Franchise is toegankelijker
  • Verbeterde presentatie

Wat is NOT

  • Retro-modus weet niet te overtuigen
  • Pave Your Path brengt vooral herhaling

8.8

Meer MLB The Show 17

  1.   
    Strange_Bretzel's avatar

    Ik heb geen ps4, had deze game anders wel in mijn zak gestoken.