1-2-Switch

Eén van de launch-titels van de Nintendo Switch is 1-2-Switch. De game bestaat uit 28 party-games die stuk voor stuk gebruik maken van de Joy-Con-controllers op verschillende manieren. De titel zit helaas niet bij de Switch inbegrepen zoals Wii Sports dat bij de Wii of Nintendoland bij de Wii U geleverd werd. Nintendo profileert de game als de klapper voor op feestjes en voor een goed feestje moet je wat over hebben.

Party Hardy

De 28 spellen die in 1-2-Switch te vinden zijn komen in verschillende vormen. De meeste spellen worden met twee Joy-Cons gespeeld door twee spelers. Soms zitten er uitschieters bij zoals Knallende Kurken waarbij één Joy-Con doorgegeven moet worden. Het spel is eigenlijk een soort ‘Hot Potato’ waarbij er geschud en doorgegeven moet worden voordat de bom barst. De spellen zijn bijna altijd in een paar minuten voorbij dus met meer dan twee spelers hoeft niemand lang te wachten. Alle games zijn zowel op de tablet te spelen als op een televisiescherm via de Switch dock.

Net als bij het tijdperk van Wii Sports is het wel van belang dat er de nodige ruimte is om 1-2-Switch te spelen. Er zitten spellen tussen waarbij de Joy-Con rondgezwaaid moet worden zoals dat het geval is bij een Wii-mote. Door middel van bandjes en een schuifje kan de Joy-Con stevig aan de pols vastgemaakt worden. Met snugger gebruik gaan er dus geen televisies verloren.

1, 2, 3, 4

De meeste spellen in 1-2-Switch zijn vrij simpel te begrijpen. Bij een spel als Revolver Duel hoeft er bijvoorbeeld alleen maar een Joy-Con omhoog gewezen te worden en op het juiste moment één knop ingedrukt te worden. De simpelheid werkt in de meeste gevallen wel verslavend, maar niet elk spel heeft de kracht om boeiend te blijven na het een keer gespeeld te hebben. Daarbij zijn er ook spellen die op elkaar lijken. Het eerder genoemde Revolver Duel heeft bijvoorbeeld ook een variant waarin er duidelijk geluisterd moet worden wanneer het juiste signaal gegeven wordt.

De uitblinkers zijn spellen als Knikkerkampioen waarin er gebruik gemaakt wordt van 3D-Rumble. De 3D-Rumble is uniek aan de Nintendo Switch en spellen als Knikkerkampioen laten zien wat de mogelijkheden zijn voor spellen in de toekomst. In Knikkerkampioen wordt door de Switch vooraf een aantal balletjes bepaald en zend trilsignalen naar de Joy-Con. Aan de hand van de trilsignalen moet je uitzoeken hoeveel balletjes er in de controller zitten. Door de Joy-Con alle kanten op te draaien kun je voelen hoeveel balletjes de controller bevat.

1-2-Shuffle

Aangezien niet elk feestje dezelfde omvang heeft kun je in 1-2-Switch verschillende spelmodi spelen. Er is de mogelijkheid om elk spel los tegen elkaar te spelen. Dit is vooral handig wanneer je alle spellen wilt leren kennen of je een spel zo leuk vindt dat je die specifiek wilt spelen. Verder zijn er nog een Shuffle-modus en Teamduel. In 1-2-Switch Shuffle worden spellen gerouleerd. Er is in deze modus geen controle over welke spellen er gespeeld gaan worden.

In Teamduel spelen twee teams tegen elkaar om op een bord als eerst van punt A naar B te komen. Teams kunnen zo groot zijn als het feestje toelaat, maar er kunnen maar twee teams zijn. De teams strijden tegen elkaar om spellen te winnen en mogen bij winst een roulette laten draaien om zo verder te komen op het speelbord. Met een beetje geluk kan een team met hoge resultaten dus snel winnen. Het is wel oppassen geblazen, want het is ook mogelijk om de beurt te verliezen aan het andere team. Het leuke aan Teamduel is dat het team onderling kan afspreken wie bepaalde spellen speelt als ze daar goed in zijn. Iedereen heeft zo zijn sterke en zwakke plekken en als team kun je daar gebruik van maken. In Teamduel kunnen er natuurlijk ook zelf regels gemaakt worden om de strijd wat op te spijzen.

Conclusie

1-2-Switch heeft met zijn 28 games best wel wat vertier te bieden voor feestjes. Iedereen kan wel een spel in de volledige game vinden waar ze een speciale verbinding mee hebben. De 3D-Rumble is een aparte ervaring die zeker tof is om in een spel als 1-2-Switch te hebben want daarmee onderscheidt het zich van andere simpele party-games. Helaas wordt de 3D-Rumble op te weinig manieren ingezet om 1-2-Switch er echt uit te laten springen. Er zijn spellen die dezelfde verslavingsfactor hebben als Wii Bowling destijds had in Wii Sports, maar er zitten ook zeker wat stinkertjes tussen die de plank mis slaan. 1-2-Switch had misschien beter af geweest als het bij de Nintendo Switch geleverd zou worden, want voor de volle prijs is het wel een karige ervaring.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • HD Rumble beloofd veel voor de toekomst
 • Verslavende spellen aanwezig
 • Zeker leuk op feestjes

Wat is NOT

 • Karig voor een losse release
 • Komt als launch-titel niet tot zijn recht
 • Sommige spellen te simplistisch

6.5

 1.   
  Mattiees's avatar

  met andere woorden; wachten tot een mooie aanbieding zo te horen.

 2.   
  Puddingboom's avatar

  Nette review

  Die prijzen voor de games zijn in mijn ogen echt veels en veels te hoog. Bomberman voor 50/60 euro, 1,2 switch voor 40 euro…

  1,2 switch zou inderdaad gewoon bij de switch in moeten zitten en voor bomberman is 30 euro meer dan genoeg in mijn ogen. Na het zien van Peter zijn BOTW gameplay had ik hem toch bijna aangeschaft. Momenteel voor mij nog te duur.

 3.   
  Kauwgom's avatar

  Inderdaad geen waardige launchegame

 4.   
  sjaak19832015's avatar

  Weet je wat ook not is dat het pookje rechts onder de knoppen zit dat speel echt verschrikkelijk.
  En dan heb ik het over als je hem als tablet zou gebruiken.

 5.   
  wesvampire's avatar

  had er gewoon bij moeten zitten gratis

 6.   
  JustB's avatar

  Dit soort games zijn altijd leuk voor een paar uurtjes en dan gaat ’t plezier er bij mij wel van af:p

 7.   
  JOUK€'s avatar

  Leuk voor mijn kids, dit soort games weten mij nooit zo te boeien…

 8.   
  Hel1's avatar

  Destijds met de lancering van de Wii, heb ik echt genoten van Wario Smooth Moves, dus wil deze ook zeker erg graag spelen 8)

 9.   
  Brak's avatar

  1-2-Switch back to playing Zelda