Arozzi Arena Gaming Desk

Toen GamersNET eind 2016 voor het eerst een ’gaming chair’ ter review kreeg, bleek een vonk van interesse ontvlamd te zijn. Meubilair voor de gamer klinkt enigszins overbodig, maar de markt ervoor wordt steeds groter. Naast specifieke racestoelen komt menig fabrikant nu ook met zogenaamde ‘gaming desks’ op de proppen. Jawel, een bureau. Voor de gamer. Het Zweedse Arozzi is een van de eersten die het nieuwgevonden terrein betreedt, met de Arozzi Arena Gaming Desk. Wat heb je daar nu concreet aan, als gemiddelde speler van computerspelletjes? De Scandinaviërs stuurden een testmodel op en lieten het ons zelf uitvinden…

Een bureau? Voor gamers?

Hoe kan een veredelde tafel zich onderscheiden als ‘gaming desk’, is een vraag die meermaals opborrelt bij het bestaan van de Arena Gaming Desk. Ook richting ons, vrijwel direct toen we een eerste kiekje van het bureau op Instagram slingerden. En vragen als deze zijn lang zo gek nog niet. Van een bureaustoel is immers nog te begrijpen dat er enigszins gedacht is over comfort tijdens de langere game-sessies, maar een tafelblad is in wezen natuurlijk al een veel passiever onderdeel van je ellenlange marathons. Veel minder actief kan het haast niet. Een doorsnee bureau biedt uiteraard ondersteuning voor je apparatuur, maar is verder niet in staat om je ervaring van een game direct te beïnvloeden. En toch probeert de Arozzi Arena het.

En nee, het zit hem niet direct in de prijs. Negen van de tien keer wanneer een fabrikant het magische codewoord ‘gamer’ op een product klapt, betekent dat vooral een directe influx op het prijskaartje. Gericht inspelen op een doelgroep staat immers vaak gelijk aan meer geld van de bedoelde doelgroep af willen troggelen. Maar met een richtprijs van een schappelijke 299 euro kan dat niet echt gezegd worden over Arozzi. Voor bijna drie barkies heb je een op hoogte verstelbare werktafel van maar liefst 160 centimeter breed en 82 centimeter diep, met een inwaartse curve om vanuit te kunnen werken. In totaal levert dat je 1,41 vierkante meter aan oppervlakte. Niet bizar groot of statig, maar voor de prijs zeker een ruim bureau.

Muizen op een yoga-mat

Echter, de grootte noch de verstelbaarheid zijn de factoren die de Arozzi Arena echt een ‘gamebureau’ maken. Allereerst is er het tafeloppervlak. Niks spaanplaat, geen lak. Waar je als aanschuivende partij op neer mag kijken, is een gigantische muismat om zelf in te richten. De volledige bovenzijde van de Arozzi Arena is in wezen een stoffen muismat, die gedrapeerd wordt over de drie losse tafelbladsegmenten. Los van het bureau zou het wellicht aangezien kunnen worden voor een opmerkelijk gevormd yoga-matje, maar voor ons is het direct een interessant speelterrein voor de muis in kwestie. Zelfs met daarop een beeldscherm, toetsenbord of volledig computersysteem gemieterd, is het nog steeds een aardig ruim veld om in rond te muizen. Met bovendien minimale kans om ooit over de grenzen van je matje te schieten tijdens een verhitte game-sessie.

De mousepad weet in grootte zonder meer te overtuigen, maar is verder zelf ook van prima kwaliteit voor menig muis. Tijdens mijn testdagen met de Arozzi Arena ondervond ik in ieder geval geen muis-technische problemen. Niet geheel verrassend, er kan immers weinig mis zijn met de ‘prestaties’ van een matje. De kanttekening hieraan zit hem juist in alle bezigheden náást gamen aan dit bureau. Doordat het gehele werkoppervlak bedekt is in een fijn stofje, hopen vuil en vlekken zich sneller op dan ooit. De witte haren van mijn kat leken magnetisch bevestigd te zijn en anderzijds is per ongeluk een drankje morsen per direct een doodzonde. Voor je muis is de Arena een hemel, maar voor het onderhoud betekent het mogelijk een handjevol helse obstakels.

Cables be chillin’

Afgezien van de giga-muismat weet de Arozzi Arena de gamer ook op een secundaire wijze te paaien. Doorgaans zijn gamers immers gesteld op het uiterlijk van hun gehele set-up, en dat betekent een stukje kabelmanagement in en rondom het bureau. Dit is voor velen en tic waarbij alle snoeren zo strak mogelijk weggewerkt dienen te worden. Hierin schiet het bureau je te hulp met een flinke kabelhangmat, die onder het tafelblad opgehangen kan worden. Deze brede buidel is gemakkelijk vol te plempen met allerhande kabels, die middels drie gaten in het tafelblad (en dus de mousepad) te bereiken zijn. Stroomsnoeren, monitorkabels en USB-apparaten; het maakt niet: je snoert alles gemakkelijk onderdoor weg. Plemp je kabel door het ene gat in het hangmatje en laat deze simpelweg via een ander gat weer opduiken.

Persoonlijk vond ik de hangmat op het eerste gezicht een wat opmerkelijk manier van probleemoplossing. Enerzijds leuk bedacht, maar anderzijds klinkt het niet heel behulpzaam. De kabels worden hierdoor immers niet betere gemanaged, toch? Het tegendeel bleek waar, aangezien het gebruik van de hangende buidel bijzonder gemakkelijk is. Legio grote en kleine kabels zijn snel uit het zicht te werken, zonder dat ze in de hangmat opkrullen tot onoverzichtelijke klitten. Stuk voor stuk hangen ze in vrede onder het werkoppervlak. Als een groepje stoners in een gigantische hangmat op een reggaefestival: vredig, maar begrijpelijk. Een verschijning die ik niet helemaal verwachtte, zeker na de miserabele ervaringen met de klungelige kabelgoot van een IKEA-bureau.

Kopers van dit product kochten ook: ‘Premium Kledingroller XL’

De combinatie van de twee pijlers — de muismat en kabelhangmat — creëert echter wel een aantal nieuwe problemen die down the road ervaren kunnen worden. In mijn geval bleek de mousepad dus al een gewillig thuisoord voor kattenharen en andere vuiltjes. Nu is dat vaak geen probleem, aangezien een stoffen mat gemakkelijk uitgeklopt kan worden. Uitgewassen zelfs, als het echt goed fout is gegaan. In het gebruik van de Arozzi Arena wordt die mogelijkheid je echter direct ontnomen, aangezien er waarschijnlijk al tientallen kabels dóór het muisoppervlak gesnoerd zijn. Wil je die yogamat dus eventjes van het bureau afhalen, dan moet je toch eerst bereid zijn ál je kabelmanagement weer te ontdoen. In andere woorden: het volledige resetten van je set-up. Alsof je gedoemd bent een belangrijke save-game te verwijderen.

En dat obstakel heeft mij ertoe gedreven om eens in de week tekeer te gaan met een klerenroller. Knullig, over het hele oppervlak van de Arena stoomwalsen met een veredelde rol plakband. Als een malloot. Het alternatief is uiteraard stofzuigen, maar dat aangezicht leek me weinig eervoller. Geen enkel persoon die pietje precies zijn eigen bureaublad stofzuigt, is nog serieus te nemen, dacht ik zo. Dus daar sta ik dan elke week, als een idioot te raggen met een kledingroller.

Rage quits en lifehacks

Afgezien van het tweetal toespitsingen op de gamer, doet de Arozzi Arena vooral wat je ervan verwacht. Het bureau is stevig, is in verschillende kleuren verkrijgbaar en is — niet ongelijk IKEA — een aardig kreng om in elkaar te zetten of te verstellen. Als dit vehikel eenmaal staat, is het een betrouwbare rots, maar het bouwproces had waarschijnlijk versimpeld kunnen worden. Doordat het gros van de schroeven met een inbussleutel aangedraaid moeten worden en sommige compartimenten nét niet helemaal aansluiten, kan de Arena je wellicht een rage quit of twee opleveren. Zelf ben ik daar vrij van gebleven tijdens het bouwen, maar kostte het totale proces me al snel twee à drie uur. In de game-industrie noemen we dat gewoon een steile leercurve. Of ik ben een n00b. Waarschijnlijk beide.

Ook het verstellen van de hoogte is een queeste op zichzelf. Bij het initiële bouwproces valt dat nog mee, maar het geheel verstellen als je set-up eenmaal is ingericht, dat wordt nog lastig. Het hoger of lager maken van de twee poten kan namelijk het beste gedaan worden met het bureau op zijn kop en, je voelt het al aankomen, dat betekent dus weer het compleet verwijderen alles wat je erop had staan of aan had hangen. Maar goed, als je dan toch bezig bent met al dat gehannes, kun je wel meteen die yoga-mat uitwassen. Twee vliegen in één klap. Lifehack confirmed.

Conclusie

Voor nog geen driehonderd euro is de Arozzi Arena Gaming Desk zeker een optie om te overwegen als gamer. Weliswaar kent dit bureau grofweg dezelfde haken en ogen als andere werktafels in dit prijssegment, maar dan wel met een geslaagde toespitsing op de gamer en diens voorkeuren. Het enorme mousepad kan een verademing zijn voor je muiservaring en persoonlijk ben ik groot liefhebber geworden van het ‘hangmatje’ voor al je kabels. Nimmer had ik zo veel apparatuur tegelijkertijd op mijn bureau, met zo weinig kabels in het zicht. Wederom een verademing, ditmaal voor het oog.

Ga je beter van gamen van dit soort game-bureau? Nee, absoluut niet. Maar voor deze nog relatief zachte prijs blijft Arozzi’s Arena wel degelijk een interessante tafel voor de gamer. De giga-muismat en de hangmat hebben zeker hun voordelen, en zó lelijk is het ding ook absoluut niet. In tegenstelling tot veel op gamers gerichte producten, komt de stijl hier nog relatief subtiel over. Die pijlers moeten het opnemen tegen de nieuwgevonden obstakels, zoals het moeizaam verstellen en onderhouden. En naar mijn idee is Arozzi daarin geslaagd.

Meer Arozzi

 1.   
  Thomsnov's avatar

  Mooi hoe het gebruik van straattaal ook bij een gaming bureau review toegepast kan worden

 2.   
  Mattiees's avatar

  zonde dat ze niet gewoon even een rits op die ‘muismat’ hebben gezet, zou een kleine moeite moeten zijn geweest en was het in ieder geval makkelijker geweest om het schoon te houden.

 3.   
  Tom's avatar

  Nou ja, ook met een rits blijft moeilijk om die mat schoon te maken. Je snoeren zitten er nog altijd doorheen, en je apparatuur blijft erop liggen.

  De truc is gewoon nooit knoeien en territorium voor jezelf claimen tegenover je huisdieren.

 4.   
  Thijs.'s avatar

  had liever een houten plaat boven op gezien. een muismat gaat toch slijten en dat verminderd de levensduur van het product. Ze hadden beter kunnen focussen op een normaal bureau met gigantisch dikke kabelmanagement. Gemiste kans en in mijn opzicht een gefaald product

 5.   
  Tom's avatar

  In dat geval kun je natuurlijk ook de hele mousepad alsnog skippen en gewoon opten voor de onderliggende houten platen. Het is weliswaar niet één geheel, maar het blijft net zo stabiel en gaat in jouw geval dus langer mee dan de muismat.

 6.   
  JaslanNL's avatar

  Ziet er strak uit, is voor mij alleen niet heel praktisch vanwege ruimtegebrek. Is er ook een ideaal hoekbureau voor een gamer (met of zonder ‘gamer’ label). Zo ja, wat raden jullie aan?

 7.   
  Tom's avatar

  Er zijn weinig hoekbureaus die zich richten op de gamer, naar mijn weten. Met uitzondering van misschien een zelf samengestelde Evodesk, maar die prijzen schieten al snel naar onbetaalbare proporties.

  Sowieso, met ruimtegebrek lijkt het me niet heel verstandig om juist dan op zoek te gaan naar een desk met een hoek erin. Doorgaans zijn die immers groter dan de rechttoe-rechtaan bureaus.

 8.   
  JaslanNL's avatar

  Tom schreef, "…"

  Gat in de markt! Maar je hebt inderdaad gelijk, ik keek even op hun site en ondanks dat het nette bureau’s zijn hebben ze ook wel fikse prijzen.

  Het ruimtegebrek bevind zich voornamelijk òp het bureau, niet er omheen, vandaar ;). Zou graag wat meer speelruimte willen om een extra monitor in de toekomst neer te kwakken terwijl er ruimte blijft voor m’n andere spullen. Blijkt toch een lastige opgave. Kom meestal uit bij de standaard kantoor bureau’s, maar goed, zit vast ook wel wat moois tussen. Thanks voor het meedenken!