Poochy & Yoshi’s Woolly World

Nintendo lijkt er inmiddels een gewoonte van te hebben gemaakt om alles wat ooit op de Wii U verscheen ook naar de Nintendo 3DS te halen. Vorig jaar kregen Hyrule Warriors en Super Mario Maker al deze luxebehandeling en nu is het de beurt aan Yoshi’s Woolly World. Weet de wollen dino ook in dit handheldavontuur onze harten te stelen? Of zit er duidelijk een steekje los in deze Nintendo 3DS-versie? We vertellen het je in deze Poochy & Yoshi’s Woolly World review.

Door de gedetailleerde stijl, de kleurrijke werelden en vooral de aandoenlijkheid van textiele dino zelf, werd Yoshi’s Woolly World één van de beste platformers van de afgelopen jaren. In mijn review gaf ik destijds zelf aan dat ik de game van begin tot eind met een flinke grijns op mijn smoel kon spelen. Dit kwam vooral dankzij de indrukwekkende wollen wereld en de interessante nieuwe gameplaymechanieken. Zonde was het daarom eigenlijk dat velen dit uitgebreide avontuur niet konden beleven, omdat de Wii U slechts in een beperkt aantal huiskamers staat. Het is dan ook zeker geen understatement als ik zeg dat ontwikkelaar Good-Feel véél gamers blij maakt met deze stap.

Nieuwe content

Grotendeels is Poochy’s & Yoshi’s Woolly World dezelfde game als die in 2015 verscheen. Dezelfde levels, omgevingen en pluizige Yoshi’s keren terug in deze draagbare versie. Alleen, zoals de titel al suggereert, heeft de schattige viervoeter Poochy ditmaal een iets grotere rol. Dit komt vooral naar voren in een vijftal nieuwe levels, waarbij je in de wollige huid van de pup mag kruipen en in een korte tijd zoveel mogelijk moet verzamelen. Deze extra content is leuk, maar wel wat mager voor diegenen die de Wii U-versie al gespeeld hebben (hoewel meer levels in de vorm van downloadable content kunnen komen). Gelukkig is het ook niet de enige vernieuwing die deze zakversie te bieden heeft.

Zo heeft Poochy nu ook een rol gekregen in de vernieuwde ‘Mellow Mode’! Vind je de game namelijk te moeilijk of kun je sommige items gewoon écht niet vinden? Dan kun je game nu nog gemakkelijker maken. In de Wii U-versie zat al een Mellow Mode waarbij je vleugeltjes kreeg, maar nu word je ook nog eens bijgestaan door een klein leger aan Poochy-pups als je dat wil. Deze speurhondjes zoeken alles op waar je zelf voorbij zou lopen. Hierdoor wordt ook het verzamelen van alle goed verstopte collectible nu een stuk gemakkelijker. Heb je echter totaal geen behoefte aan dit gemak? Dan is dat ook prima, want net als in het origineel is deze modus puur een handig extraatje dat je op elk gewenst moment kunt aan- en uitzetten.

Verder kun je nu ook zélf Yoshi’s ontwerpen in de zogeheten Yoshi Hut, waarbij je twee modes krijgt voorgeschoteld: een ‘Easy Mode’ en ‘Professional Mode’. Bij die eerste werk je met al bestaande creaties die je onder meer andere kleuren kunt geven en bij die tweede kun je zelfs van scratch een geheel eigen Yoshi creëren. Dit gaat zo ver dat je zelfs al Yoshi zijn dino-ledematen geheel andere designs kunt geven! Deze creaties kun je vervolgens natuurlijk in je game gebruiken en ook via StreetPass met anderen delen. Vooral voor de creatievere gamers is dit een welkome toevoeging die de handheldversie interessanter maakt dan het origineel.

Wollen wereld op zakformaat

Wat betreft de graphics kan deze draagbare versie helaas niet matchen aan die van zijn grote broertje. Op de Wii U was Yoshi’s Woolly World namelijk écht een visuele hoogvlieger die de wollen wereld geheel tot leven wist te brengen: van de wapperende draadjes in de wind tot al Yoshi zijn steekjes die je tellen kon. Die details gaan jammer genoeg verloren op de 3DS, net als eigenlijk de meest fijnere details van de wollen texturen. Ondanks dat blijft ook Poochy’s & Yoshi’s Woolly World voor handheldbegrippen een kleurrijke en goed uitziende game. Daarbij helpt het 3D-effect om het allemaal net iets meer uit je scherm te laten komen.

Toch is er één groot gemis dat veel erger is dan het gebrek aan grafische details en dat is het feit dat de lokale co-op multiplayer is verwijderd. Deze optie was ongetwijfeld één van de hoogtepuntjes van de Wii U-game en deze had nog beter tot zijn recht kunnen komen op de handheld. Sterker nog, het maakte op de thuisconsole echt de ervaring af. De heren en dames bij Good-Feel zullen vast goede redenen hebben gehad om de optie eruit te laten en waarschijnlijk is dit om technische redenen. Toch blijft het erg jammer dat nou net de co-op gesneuveld is.

Conclusie

Poochy’s & Yoshi’s Woolly World is perfect op zijn plek op de Nintendo 3DS! Ontwikkelaar Good-Feel heeft de Wii U-titel heel netjes overgezet en alles ziet er gelukkig nog altijd éven aandoenlijk uit. Sterker nog, op de handheld is de platformer nu zelfs nog toegankelijker omdat je de wollen dino gemakkelijk snel op kan pakken en wegleggen. Verder is het mooi om te zien dat ook Poochy een iets prominentere rol heeft, ondanks dat hij wat meer eigen levels had mogen krijgen. Toch moet je er rekening mee houden dat het grafisch allemaal wat minder gedetailleerd is dan het origineel en dat de co-op eruit is gehaald. Bij jezelf moet je daarom nagaan wat voor handheldtitel je zoekt. Is dat een game die je toch wel érg graag samen met je vrienden wil spelen? Zoek dan verder. Wil je een schattige, uitgebreide en kleurrijke platformer geheel voor jezelf? Dan is dit ongetwijfeld het beste wat de Nintendo 3DS te bieden heeft.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Blijft even aaibaar!
 • Blijft een goede platformer
 • Zowel voor beginners als veteranen
 • Zelf Yoshi's designen!

Wat is NOT

 • Verlies van co-op
 • Wat minder gedetailleerd dan het origineel
 • Slechts vijf nieuwe levels

8

 1.   
  jelte23's avatar

  Wilde eerst deze game op release halen, maar ik spaar mijn geld liever op voor de nintendo switch en dan haal ik deze game later dit jaar, als hij hopelijk voor een zacht prijsje te vinden is.

 2.   
  Kroelbeertje's avatar

  Mweh, ze kunnen het beter houden bij mario.