Yooka-Laylee – Fast Forward 2017

In de jaren negentig was er een tijdperk waarin één videogamegenre met kop en schouders boven de rest uitstak: de 3D-platformer. Met titels als Donkey Kong Country, Rayman 2 en Super Mario 64 stond het genre dan ook als een huis! Eén van de meest opzienbarende titels uit deze tijd was het rare verhaal van een beer en een vogel. Nu, bijna twintig jaar later, krijgt die game een spirituele opvolger die het genre nieuw leven in moet gaan blazen.

In de intro hierboven had ik het natuurlijk over de Nintendo 64-klassieker Banjo-Kazooie, waarin je in de huid kroop van de beer Banjo en zijn gevleugelde vriend Kazooie. Voor velen is dit nog steeds één van de beste platformgames ooit gemaakt. Niet gek daarom dat de halve gamewereld even op zijn kop stond toen een groep van oude Rare-veteranen achter deze klassiekers ineens met een Kickstarter-project op de proppen kwam. Yooka-Laylee moet dé spirituele opvolger van de serie worden en als één ding duidelijk is, dan gaat deze titel zeker een indrukwekkende nostalgische trip bieden.

Terug in de tijd!

Wat als eerste opvalt is de unieke stijl van de game. Hoewel Banjo Kazooie alweer uit de jaren negentig stamt en dus nu flink verouderd is, hebben de heren bij Rare die stijl echt naar het hier en nu weten te halen. Het is eigenlijk hoe je zou verwachten dat een hedendaagse Banjo-game eruit had gezien, mocht de serie niet gestopt zijn. Daarbij zijn ook de muziek die we tot nu toe gehoord hebben en de bijpassende stemmetjes van de karakters regelrecht een knipoog naar het verleden. Hoewel we zullen moeten wennen aan een nieuw duo, lijkt het erop dat elk hoekje van de game vol zal zitten met die heerlijke Rare-magie. En dat belooft veel goeds.


Ook de gameplay en de spelwereld wijzen erop dat de game terugkeert naar de hoogtijdagen van het plaformtijdperk. Net als in Banjo Kazooie gaat het er namelijk om dat je veel rondspringt, puzzels oplost en allerlei voorwerpen verzamelt. Sterker nog, je kunt zelfs weer veranderen in allerlei apparaten en wezens, zoals een sneeuwschuiver! De Jiggies uit de oorspronkelijke games zijn daarnaast nu ingeruild voor Pages, die een veel grotere impact moeten gaan hebben. Deze pagina’s kunnen de wereld namelijk veranderen door gebieden toe te voegen! Elke pagina staat voor een plek, waardoor je nu al te meer reden hebt om ze écht te gaan verzamelen.

Verder lijken de kameleon Yooka en vleermuis Laylee een reïncarnatie van het oude beer-en-vogel-duo. Hoewel het natuurlijk geheel andere dieren zijn met andere eigenschappen, zal ook het nieuwe duo allerlei bijzondere vaardigheden kunnen en moeten leren. Zo zal Yooka leren hoe hij zich als kameleon kan camoufleren en leert Laylee sonarprojectielen af te schieten. Deze vaardigheden kun je kopen bij een karakter genaamd Trowzer the Snake (pun intended). De opzet doet dus sterk denken aan die van Banjo-Kazooie en Banjo-Tooie, waarin je alles kon scoren bij Bottles en Jamjars.


Wat betreft de karakters lijkt het wel snor te zitten met Yooka-Laylee. De heren bij Playtonic Games hebben namelijk een nieuw blik aan unieke personages opengetrokken. Zoals de trailer hierboven laat zien, zijn het allemaal uiteenlopende figuren met hun eigen karakter: van de vrolijk springende dino Rextro, tot de kwaadaardige Dr. Quack. Tot dusver zien ze er allemaal uit alsof ze hun eigen game hadden kunnen krijgen en dat is een goed teken! Tel daarbij op dat de game overgoten is met de heerlijk droge Rare-humor – die vooral oudere gamers zullen herkennen – en je begrijpt dat het qua stijl bijna niet mis kan gaan.

Voorlopige conclusie

Tot dusver ziet Yooka-Laylee eruit als dé reden dat Kickstarter zo’n goed idee is. Het geeft fans de kans om in een game te investeren die zij graag willen zien. Het legendarische team achter Banjo-Kazooie en Banjo-Tooie lijkt die kans met beide handen te hebben aangegrepen om dit bijna-verloren genre terug naar nu te halen. We moeten natuurlijk nog de volledige game zien en spelen, maar alles wat we tot nu toe hebben gezien ziet eruit als een heerlijk nostalgisch pakketje. Van de kleurrijke stijl, de vertrouwde geluiden en de veelbelovende karakters tot de nieuwe collectibles: alles lijkt te kloppen. Yooka-Laylee heeft de potentie om het platformgenre opnieuw op de kaart te zetten.


Meer weten over Yooka-Laylee? Lees al het nieuws, bekijk de trailers of de screenshots!

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren