Battalion 1944 – Fast Forward 2017

Het genre shooter kent een aardige lijn trends. De eerste echte first-person shooters, zoals Quake, Doom en Half Life, kenden een redelijk futuristische setting. Toen daarna Call of Duty en Battlefield ontstonden, keerden we voor korte terug naar de wereldoorlogen. Toen Call of Duty en Battlefield een aantal jaar later de moderne oorlogvoering weer cultiveerden, deed de rest van het genre vrijwel hetzelfde. Sinds korte tijd zijn we weer terug bij de wereldoorlogen. Met grote namen als Verdun en Battlefield 1 die hun veldslagen weer uitvechten in loopgraven in plaats van gevechtshelikopters, is de cirkel weer rond. Nu mag daar een nieuwe speler aanschuiven: Battalion 1944.

Toen Battalion 1944 op Kickstarter verscheen, was het direct een groot succes: binnen vier dagen was de gevraagde 100.000 pond binnen. Heel veel meer dan dat zat er echter niet in, want na de overige 27 dagen bleef de teller steken op iets meer dan 315.000 pond. Hiermee waren slechts vier van de tien stretch goals gehaald. Geen singleplayer, (voorlopig) geen Britste strijdkrachten en geen oorlog in de Pacific.

Enerzijds zonde, anderzijds mogen we niet klagen: de game is volledig gefinancierd en een aantal mooie stretch goals werden wél gehaald. Zo krijgen we in ieder geval een fulltime community manager, een map geïnspireerd op D-Day en een oefenomgeving bekend uit de hitserie Band of Brothers.

Call of Duty 2: Remaster

Wat direct opvalt is dat Battalion 1944 erg veel inspiratie trekt uit klassiekers. Op de Kickstarter-pagina van het spel wordt al verteld dat het spel zich richt op gamers die zijn opgegroeid met Medal of Honor en Call of Duty 2, en dat blijkt ook uit de afgelopen Winter Update. Vrijwel alle tot nu toe aangekondigde maps zijn openlijk geïnspireerd op ofwel Call of Duty 2, ofwel de serie Band of Brothers. Dat hoeft niet erg te zijn, als er maar rekening wordt gehouden met een belangrijk verschil: ‘geïnspireerd’ is iets anders dan ‘gekopieerd’.

Begrijp me niet verkeerd, ik zou heel graag nog eens door de straten van Carentan rennen met een M1 Garand, maar dan niet meer in Call of Duty 2. De game is inmiddels twaalf jaar oud, en daarmee de techniek en gameplay ook. Mijn grootste angst is dan ook dat Battalion 1944 een soort remaster van de Call of Duty-klassieker gaat worden, en geen eigen feeling heeft.

Gratis DLC

Je soldaat is te customizen met verschillende cosmetische items. Deze zijn in-game te verdienen, maar naar alle waarschijnlijkheid ook uit loot crates te halen. In de Winter Update laat de ontwikkelaar weten de klachten over de te hoge prijs van de game gehoord te hebben. De prijs is inmiddels dus verlaagd. Nadeel daarvan is wel dat er hoogstwaarschijnlijk microtransacties in de game komen, waarmee de loot crates te koop zijn.

Waar we naar alle waarschijnlijkheid niet voor hoeven te betalen, is DLC. In de update laat de ontwikkelaar weten de game te blijven doorontwikkelen, naar het model van Overwatch. Updates als nieuwe maps en strijdkrachten worden dus via updates toegevoegd en hoeven niet eerst gekocht te worden.

Conclusie

Tot dusver hebben we het moeten doen met trailers. Battalion 1944’s alpha verschijnt in mei 2017, de beta wordt verwacht in juli 2017. De Steam Early Access zal na een succesvolle beta komen, samen met een game preview op consoles. Wanneer de game in volledige vorm zal verschijnen, is nog niet bekend. Wel weten dat hij naar de pc, Xbox One en PlayStation 4 komt.

Voor Battalion 1944 geldt wat voor veel games in onze Fast Forward-reeks geldt: er is nog relatief weinig over bekend, wat het lastig maakt er een oordeel over te vellen. Aan de ene kant bestaat de angst dat het een soort remaster van Call of Duty 2 gaat worden, aan de andere kant zie ik er persoonlijk wel potentie in. Dat is uiteraard deels berust op nostalgische gevoelens, en deels op het feit dat ik de terugkeer naar de Tweede Wereldoorlog gewoon tof vindt. Tijd om mijn M1 Garand weer af te stoffen!

 1.   
  PaNNa's avatar

  Hier heb ik echt zin in, één van de weinige fps waar ik al echt lang naar zit uit te kijken. Eindelijk back 2 the roots ipv die Futuristische titels waar ik stilaan de pest van krijg. Plus de DLC zal nog gratis zijn, deze uitgever probeert tenminste niet op voorhand al geld uit je zakken te halen met een trekmagneet.

 2.   
  Jarek's avatar

  PaNNa schreef, "deze uitgever probeert tenminste niet op voorhand al geld uit je zakken te halen met een trekmagneet."

  Niet mee eens, ik vind het niet echt netjes dat je 64,99 of 49,99 (2e wave) moet gaan betalen wil je aan de closed beta meedoen. Leek me leuker als een pre-order bonus.

  OT: Ik kijk enorm uit naar de game en hoop juist wel dat het een soort van remaster van Call of Duty 2 wordt, de gameplay behoort nog steeds tot de top voor mij, Ik speel Call of Duty 2 nog steeds regelmatig en heb inmiddels al zo’n 10.000 uur gespeeld Ik ben dus ook zeer blij dat die game één van hun voorbeelden is. 8)

 3.   
  Thomsnov's avatar

  Ik hoop niet dat we weer met alleen eerste/tweede wereld oorlog shooters aan de gang kunnen. Maar dat we variatie gaan krijgen tussen verleden, heden en toekomst.

 4.   
  PaNNa's avatar

  Jarek schreef, "

  ”PaNNa” schreef, "deze uitgever probeert tenminste niet op voorhand al geld uit je zakken te halen met een trekmagneet."

  Niet mee eens, ik vind het niet echt netjes dat je 64,99 of 49,99 (2e wave) moet gaan betalen wil je aan de closed beta meedoen. Leek me leuker als een pre-order bonus.
  OT: Ik kijk enorm uit naar de game en hoop juist wel dat het een soort van remaster van Call of Duty 2 wordt, de gameplay behoort nog steeds tot de top voor mij, Ik speel Call of Duty 2 nog steeds regelmatig en heb inmiddels al zo’n 10.000 uur gespeeld Ik ben dus ook zeer blij dat die game één van hun voorbeelden is. 8) "

  Ik heb hier geen last van, ik heb vrienden die dezelfde smaak hebben waarvan ik altijd hun account mag lenen. Dat is weer voordeel voor mij en hoef ik niet extra geld te gaan rondstrooien.

 5.   
  Nitrix31's avatar

  Heerlijk. Back to basics en WW2. Ik kijk uit naar deze shooter. Laten we hopen dat deze game niet tegen gaat vallen.