South Park: The Fractured But Whole – Fast Forward 2017

Gooi Superman, Batman en Spiderman de prullenbak in, wij willen Mysterion, Toolshed, Human Kite, Mosquito en Mint Berry Crunch! Op de E3 van 2015 verraste Ubisoft met de langverwachte opvolger van South Park: The Stick of Truth, en zag South Park: The Fractured But Whole het levenslicht. Vervolgens gebeurde het dodelijkste voor een aankomende game: het was een heel jaar stil rondom de titel. Pas op de afgelopen E3 kwam het spel terug, en hoe!

Net als alle iconische momenten in de wereldgeschiedenis, weet iedereen nog wat hij aan het doen was op het moment dat Trey Parker en Matt Stone op het podium verschenen tijdens Ubisoft’s E3-presentatie. Ikzelf zat op de bank op GNHQ, te kijken naar de persconferenties, en het enige wat ik kon denken was ‘Yes, het leeft nog!’. Vanaf dat moment is The Fractured But Whole niet meer uit ons oog, hart, en neus gegaan.

Ja, neus inderdaad. The Stick of Truth kenmerkte zich al door de immense hoeveel scheten, en dat lijkt in The Fractured But Whole in uitgebreidere vorm terug te keren. Het is dan ook niet voor niks dat Ubisoft de VR-hype op de hak nam met de Nosulus Rift, een apparaat dat in-game scheten direct je geurkanaal inpompt.

Verhaal

Waar The Stick of Truth al een imponerend epos vol bekende figuren was, lijkt The Fractured But Whole die lijn stevig door te trekken. Waar de strijd in het eerste deel woedde tussen de mensen en elven om The Stick of Truth, is het ditmaal de beurt aan de superhelden.

Zoals vaker gebeurt bij spelende kinderen, werd het oorlogje tussen mensen en elven spelen saai. De jeugd van South Park besluit over te gaan op superhelden, en een filmfranchise op te zetten. Er ontstaat onenigheid over de realisatie (en canon) van de films en de groep wordt in tweeën gespleten, The Coon & Friends van Cartman en The Freedom Pals van Butters. Je schaart je als New Kid achter degene met de grootste bek, en dat is, uiteraard, Cartman.

‘Avengers, assemble!’

Net als het voorgaande deel kent het spel de overduidelijke rpg-elementen. Je maakt een personage aan, kiest een gewenste class en vergaart de nodige skills en bonussen tijdens het spel. Tot zo ver niks nieuws. Uiteraard maak je ditmaal een superheld, maar de grootste verandering zit in het geslacht van The New Kid: het is in dit deel ook mogelijk om een meisje te kiezen als personage.

Het gevechtssysteem is wederom turn-based, en laat jouw superhelden vijanden onderscheten. Door gevechten te winnen verdien je ervaringspunten waarmee je je held kan upgraden, en zo steeds sterker en beter kan maken. Dit doe je aan de hand van een skilltree, die voor elk van de twaalf beschikbare klassen verschillend is. Uiteraard zijn de verschillende skills en aanvallen zwaar geparodieerd op bestaande superheldenfilms van DC Comics en Marvel. Een verandering ten opzichte van het vorige deel is dat ditmaal het bereik van aanvallen ook van belang is, en je positie op het speelveld dus invloed heeft op hoeveel schade je aanval doet.

De vaardigheden die je onderweg oppikt kunnen van pas komen om lastig te bereiken plekjes in de wereld te bereiken, zoals het inschakelen van The Human Kite, of immense ruften die tijd en ruimte kunnen buigen. Je zal het maar bedenken. Daarnaast is uiteraard het craftingsysteem terug, zei het ditmaal een stuk uitgebreider. Uit allerlei hoeken en gaten trek je toverdrankjes, recepten en bouwplannen voor nieuwe wapens of outfits.

Conclusie

Al om al lijkt South Park: The Fractured But Whole een waardige opvolger voor The Stick of Truth te worden. De superheldensetting is perfect gekozen, gezien de grote hoeveelheid heldenfilms waar we de afgelopen jaren mee worden doodgegooid. Genoeg ruimte voor flinke sneren en harde grappen dus! Met de uitbreiding van het craft-systeem, de gevechten en de maar liefst twaalf verschillende klassen lijkt het erop dat The Fractured But Whole de game wordt de we verwachten, maar vooral verdienen!

 1.   
  madda's avatar

  Heb wel zin in deze game, Stick of Truth nooit gespeeld ( waarom weet ik ook niet ), maar gelukkig krijg ik die erbij 😆

 2.   
  JButter's avatar

  Ik heb mij zeer vermaakt met Stick of Truth, dus ik kijk erg naar deze game uit. Alleen erg jammer dat er nog geen duidelijkheid is over de release. 🙁

 3.   
  ivo001's avatar

  Ik kijk er ook naar uit!
  Bij mijn pre-order in de ubishop staat Q1 2017 maar ben bang dat dit niet gehaald gaat worden. Ghost recon Wildlands komt namelijk 7 maart uit, en denk niet dat ze die zo dicht bij elkaar gaan launchen. Tenzij game Q1 verder doorlooot dan maart, dat weet ik niet.