ASUS ROG Claymore

Het jachtseizoen op de high-end pc-gamer is geopend. Tegenwoordig stromen talloze hardware-fabrikanten naar het terrein van de peripherals om aldaar het hart van de gamende consument te winnen. Van hoogwaardige schakelaars tot kleurrijke verlichtingskeuzes: alles is op de gamer en diens beleving gespitst. De Taiwanese hardware-boer ASUS doet een eigen duit in dat dure zakje met de ‘Republic of Gamers’-productreeks. Stijlvol afgekort tot ROG – want stoer. Het nieuwe paradepaardje onder die banier is de ASUS ROG Claymore, een eigenzinnig toetsenbord met een minstens zo eigenzinnig prijskaartje. Maar wordt je als gamer ook daadwerkelijk op je wenken bediend met dit prijzige letterplankje?

Een kers op de taart, met een kanttekening

Niet voor niets is de ROG Claymore per direct het pronkende paradepaardje van de Taiwanees fabrikant. Met een prijskaartje van zeker 239 euro speelt ASUS meteen in op het regelrechte topsegment van de gaming keyboards. Slecht een paar tientjes minder dan een nieuwe console. Een prijs ver boven vlagschepen van koplopers als Razer of SteelSeries bovendien. Een bijna betwijfelbare hoeveelheid geld voor een aantal toetsen op een plank, maar ASUS voorziet in een scala aan unieke features om die topprijs te verantwoorden. Niet alleen is het een bijzonder stevig stukje letterplank, het zou ook kunnen dienen als de ultieme kers op de taart die je set-up is.

 • Switches: Cherry MX RGB (Brown, Blue, Red of Black)
 • Anti-ghosting: volledige N-Key rollover
 • Layout: full-size QWERTY, modulair numeriek toetsenbord
 • Mediatoetsen: dedicated analoog volumewiel
 • Aansluiting: los te koppelen Micro-USB, gold-plated
 • Drivers: ROG Armoury optioneel (Windows 7 en hoger)
 • Verlichting: per key volledig RGB, ASUS Aura Sync optioneel
 • Kabel: 1.80 meter, gewoven USB 2.0-kabel
 • Afmeting: 360 x 145 x 45 mm (breedte x diepte x hoogte)
 • Gewicht: 770 gram (met kabel)
 • Extra’s: velours draagtasjes voor beide modules

Ik ROG jullie allemaal de moeder

Pijlers in de mogelijkheden van de Claymore zijn zonder meer de unieke synchronisatie die het bevat met andere ROG-producten. Concurrent Razer begon ooit met het over doen lopen van lichtprofielen, maar ASUS gaat daarin een stapje verder. Onder de Republic of Gamers-lijn vallen immers ook moederborden en videokaarten, die niet alleen gesynchroniseerd verlicht kunnen worden, maar ook op andere wijze aangestuurd door de Claymore. Met sneltoetsen op de Claymore vuur je een overclock op je processor of werkgeheugen, maar kun je bijvoorbeeld ook je casefans sneller of langzamer doen draaien. Tegelijkertijd kan die hardware weer informatie naar het toetsenbord communiceren, door bijvoorbeeld met kleuren de temperatuur van de CPU uit te beelden. Ingenieus bedacht, maar het heeft een kanttekening.

Voor liefhebbers van de ROG-serie is een toetsenbord als de Claymore natuurlijk de perfecte manier om alle apparatuur in harmonie samen te laten werken, maar anderzijds sluit het andere gamers buiten. Wie niet beschikt over de componenten, software en randapparatuur, krijgt maar een deel van de ervaring mee. Dan blijf je uiteraard nog altijd zitten met een mooi keyboard, maar heb je mogelijk wel meerprijs betaald voor toevoegingen waar je nooit van zal genieten. En die staan wel continu afgebeeld op een deel van de toetsen. Slim gespeeld van ASUS’ marketingteam, maar anderzijds wel een manier om potentiële kopers af te schrikken.

Modulair mooi

Ongeacht van de samenwerking met andere producten, doet de Claymore nog iets opmerkelijks waar elke consument ongetwijfeld gebruik van kan maken. Op een eerste gezicht valt het wellicht niet snel op, maar het aaneengesloten numerieke toetsenbord kan losgekoppeld worden. De twee onderdelen zijn losse stukken letterplanken, die enigszins modulair te gebruiken zijn. De numpad kan verwijderd worden voor een compacter totaalplaatje, maar is bijvoorbeeld ook aan de linkerkant van het geheel te plaatsen, om daar als macro-keypad te dienen. Ingenieus bedacht, en wellicht een ultieme uitkomst voor gamers die af en toe richting de macro-geïnfesteerde MMORPG’s trekken.

Is het broodnodig om een los te koppelen stuk toetsenbord te hebben? Absoluut niet. Zelf voorzag ik maar weinig situaties waarin de numpad beter af was aan de andere kant van het spectrum. Anderzijds kan ik me voorstellen dat de optie hiertoe gewenst is. Wie veel reist met zijn keyboard, laat bijvoorbeeld liever het numerieke deel thuis. Denk aan eSporters of LAN-stamgasten. Daarbij is het mooi om te zien dat zowel de meegeleverde velours draagtasjes als de los te koppelen kabel ook inspelen op de gamer die on-the-move blijft. Voor die prijs mag het ook wel.

Ietwat overbodige features of niet; de Claymore blijft van zichzelf wel een kundig stukje hardware. In zijn geheel is het toetsenbord een ontzettend robuust apparaat, met een uitgesproken en weloverwogen uiterlijk. Door te kiezen voor een ‘open’ body, legt ASUS de nadruk op de aluminium basisplaat, die voorzien is van een haast techno-psychedelisch patroon. Op zichzelf is dat al een gaaf aangezicht, maar bijgestaan door de ruime en felle verlichting vanonder de keycaps is het al helemaal een eyecatcher op je bureaublad. Tel daarbij een stevige onderstel en het haast industriële volumewiel bij op, en je hebt een aardig stoer stukje keyboard voor je liggen. En breken zal het niet snel.

Sublieme schakelaar

ASUS weet met de Claymore ook meters te maken op het gebied van mechanische switches. In dit bizarre topsegment der toetsenborden kun je immers niet anders verwachten dan hoogwaardige mechanische schakelaars en daarin voorziet de Claymore wel degelijk. Fabrikant ASUS heeft hier op safe gespeeld door schakelaar-koploper Cherry MX te verschepen op de toetsenborden. Zo komt je eigen Claymore met respectievelijk bruine, zwarte, rode of blauwe switches van Cherry MX. In het geval van dit testexemplaar betrof dat de Cherry MX Browns, toevallig een favoriet van mijzelf. Precies en duurzaam, relatief weinig auditieve feedback en voorzien van een lineair schakelpunt. Uitermate geschikt voor tal van games, zonder onnodig moeizaam te worden tijdens langere typsessies. Zoals dit artikel. Veel te lang eigenlijk, maar niets of niemand is er om me te stoppen. Vooral deze switches niet.

Meer informatie of ervaringen over deze specifieke schakelaar te weten komen? Ze werden eerder uitgebreid behandeld en bejubeld in onze ROCCAT Ryos TKL Pro review.

Weinig charmante software

Wel is het jammerlijk om te zien dat de Claymore qua software weinig van die robuuste charme over weet te brengen. Uiteraard zijn tal van macro’s, verlichtingsprofielen en andere instellingen te verstellen middels sneltoetsen, maar de zogenaamde ROG Armoury dient als een visuele hub voor dat alles. Hier wordt het mogelijk om de opgeslagen profielen aan programma’s te linken of om verfijnder om te gaan met 16 miljoen kleuren die verborgen zitten in elk LED-je. Maar nergens voelt dat net zo verzorgd en verfijnd aan als het toetsenbord dat fysiek doet.

De ROG Armoury slaagt er weliswaar in om bij te houden hoeven knoppen je aanslaat tijdens een spel, of om een set macro’s aan een spel toe te wijzen, maar daarin mist het gewoon wat finesse. Een stukje verzorging achteraf. De software oogt wat priegel, en weet op sommige fronten weinig handig uit de hoek te komen. Het toppunt daarvan is het menu om zelf lichteffecten samen te stellen, wat een directe kopie is van Razer Synapse, die hier vaak het voortouw in handen heeft. Het enige verschil is dat de Armoury hierin je wel toestaat om verschillende lagen over elkaar aan te brengen, maar die vervolgens helemaal niet af te beelden.


Bijvoorbeeld: je wilt een constante golf van kleuren ervaren, maar daaroverheen óók reactieve toetsen creëren. Dat, ongeacht van de onderliggende regenboog, de zojuist aangeslagen toets even een eigen kleur uitslaat. Tof effect; is mogelijk op tal van high-end modellen. De Armoury van de Claymore laat je dit soort composities wel samenstellen, maar pakt vervolgens doodleuk gewoon de bovenste laag om enkel die af te beelden op de LED-jes. We weten dat de verlichting ertoe in staat is, maar de Claymore maakt het momenteel niet mogelijk het zo in te stellen. En dan voelt het toetsenbord ineens toch weer een stuk duurder aan, wetende dat goedkopere opties dit wél kunnen.

Conclusie

De ASUS ROG Claymore is zonder meer een opmerkelijk en kundig stukje toetsenbord. De bouwkwaliteit is bijzonder stevig, het modulaire aspect maakt het geheel enigszins flexibel en qua typgemak zit het helemaal snor. Echter blijft die torenhoge prijs een bittere pil om te slikken, vooral als je bedenkt dat de Claymore ook zeker niet zonder haken of ogen geleverd wordt. Alle extra features gericht op ROG-producten vallen bij een deel van de potentiële kopers al in het niet, en ook qua besturingssoftware laat de ROG Armoury wat te wensen over.

Begrijp me niet verkeerd: de Claymore is ongetwijfeld thuis in het topsegment van de gaming toetsenborden. Dit is en blijft een hoogwaardig stukje randapparatuur, maar wellicht is de verkoopprijs toch net wat te hoog gegrepen. Absoluut niet voor de gamer die zojuist zijn complete Republic of Gamers-systeem heeft gebouwd en klaar is een ritueel offer aan de ASUS Aura-goden te brengen, maar des te meer voor de gamer die niet beschikt over dat specifieke merk aan hardware en randapparatuur. In andere woorden: de ROG Claymore is de kers op de taart van je set-up, zolang die maar wel volledig van ASUS is…

 1.   
  Mattiees's avatar

  voor deze prijs moet je ook wel een echte fan zijn. De prijs is gewoon te hoog in vergelijking met andere toetsenborden van dezelfde kwaliteit. Moet wel gezegd worden dat ik dat afhaalbare numpad goed bedacht vind, al zullen de meeste mensen het niet gebruiken.

 2.   
  CHILLOZZ's avatar

  wtf 240 voor een toetsenbord…

  ja dat zal wel veel verkocht worden…..

 3.   
  Thijs.'s avatar

  CHILLOZZ schreef, "wtf 240 voor een toetsenbord…
  ja dat zal wel veel verkocht worden….."

  het zal je verbazen 🙄

 4.   
  Tom's avatar

  Ben oprecht benieuwd hoe vaak dit model over de toonbank zal vliegen. In Nederland lijkt de beschikbaarheid ervan zeer beperkt, en alle exclusieve ROG-features zijn in staat een deel van de doelgroep weg te jagen. Komen die die-hard ASUS fans echt massaal naar voren om met de Claymore hun steun te betuigen?

 5.   
  S3MM3R's avatar

  Ik dacht niet dat ASUS zo’n mooi en strak Gaming Keyboard zou maken damn ziet er goed uit echt prachtig holy! Ik vind het zelf wel overpriced $240 voor een Gaming Toetsenbord zelf die van Razer is lager en die is altijd al overpriced xd