Wat is de Nintendo Switch?

Na alle nieuwe informatie rondom de Nintendo Switch en de speelsessie die Tom en Peter hadden, is het tijd om één en ander op een rij te zetten. Wat is de Nintendo Switch eigenlijk? De Nintendo Switch is de nieuwe spelcomputer van Nintendo en daarmee de opvolger van de Wii U. Hij verschijnt op 3 maart 2016 wereldwijd voor een prijs rond de 330 euro. Nintendo zegt zelf dat de Switch alle techniek van alle voorgaande consoles bundelt. Dat lijkt grotendeels te kloppen.


De Switch valt op doordat het meer een tablet dan een console is. Deze tablet bevat alle techniek van de Switch, er is dus geen console onder de televisie nodig. Je kunt de games overal spelen met een batterijduur tussen de 2,5 uur en 6,5 uur. Je kunt onderweg spelen, maar ook thuis op de bank. Hier komen de Joy-Con controllers om de hoek kijken. Deze nieuwe controllers zijn multi-inzetbaar en je kunt dus op verschillende manieren games spelen, thuis en onderweg.

1. Joy-Con los gebruiken
Je kunt voor veel spelen de Joy Cons los gebruiken. Dit kan op je televisiescherm, maar ook onderweg. Aangezien er twee controllers aanwezig zijn, kun je tegen vrienden spelen. Games als Splatoon 2, Snipperclips, 1-2 Switch en Mario Kart 8 Deluxe maken gebruik van deze functie. Hierbij zijn de HD Rumble-functies van belang, maar daarover later meer.

2. Joy-Cons als handheld
De Joy-Con-controllers zijn ook aan de Switch te koppelen. Hierdoor kun je in je eentje grote singleplayer-games spelen terwijl je onderweg bent. In deze opstelling lijkt het apparaat het meeste op een grote PlayStation Vita en ook is het voor het eerst mogelijk om een game als The Legend of Zelda: Breath of the Wild onderweg te spelen.

3. Joy-Cons thuis op de bank
Bij de Switch wordt ook de Joy-Con Grip geleverd. Hier kun je de Joy-Cons in vastzetten, waarna je een “reguliere” controller hebt. Hiermee kun je thuis op de bank gemakkelijk een game als Breath of the Wild spelen.

4. Pro Controller
De Nintendo Switch krijgt ook een Pro Controller, die het meeste lijkt op een Xbox-controller. Deze is los verkrijgbaar en wanneer je hiermee speelt, kom je het dichtst bij de ervaring van een traditionele console.


Zoals gezegd is de Switch in feite een tablet, maar dan met functies om controllers vast te koppelen. De tablet is de gehele console. Wel is er een basisstation aanwezig, die je aansluit op je televisie thuis. Schuif de Switch in het basisstation en binnen een seconde verspringt het beeld van de tablet naar je televisie. De Switch is uitgerust met een Nvidia Tegra X1, vergelijkbaar met wat wordt gebruikt in de Nvidia Shield (Android TV). Dit maakt de console minder krachtig dan de Xbox One en PlayStation 4, al was dat natuurlijk te verwachten van een draagbaar apparaat. Het beeldscherm van de Switch heeft een resolutie van 720p. Plaats de Switch in het docking station (Switch Dock) en het beeld verspringt naar je televisie. Het dock schaalt de game vervolgens omhoog naar 1080p. Ook wordt de Switch opgeladen in het dock. Natuurlijk kan dit ook onderweg door middel van USB-C.


Er is al lang geen innovatie geweest op het gebied van rumble. Het trillen van controllers wordt als normaal gezien, maar de Joy-Con-controllers zetten hierin een grote stap. De HD Rumble-eigenschappen zijn enorm indrukwekkend. Dit is het beste te merken in de game 1-2 Switch. Deze bevat een game waarbij je moet raden hoeveel balletjes er in je controller aanwezig zijn. Het is levensecht als je de Joy-Con-controller kantelt en de balletjes voelt rollen. Ook met de spelletjes waarbij je een kluis moet kraken of koeien moet melken, is de techniek indrukwekkend uitgevoerd. HD Rumble biedt veel mogelijkheden voor toekomstige games.


Wat zeg je? Cartridges? Jazeker, Nintendo heeft voor de Switch gekozen voor het gebruik van cartridges in plaats van discs. Dit biedt enorm veel voordelen. De ruimte op een cartridge is tegenwoordig groot genoeg voor grote games en is vanwege een directe koppeling in het apparaat veel sneller. Ook heb je onderweg nergens last van, want het zit stevig vast, zoals we dat ook gewend zijn van een 3DS. De nostalgische waarde mogen we ook niet onderschatten, want menig gamer zal deze ontwikkeling met een glimlach tegemoet zien.


De Switch biedt met zijn 32 GB weinig opslagruimte. Hiermee demonstreert Nintendo dat het geen grote rol ziet voor digitale downloads op de Switch. De ruimte zal voornamelijk gebruikt worden voor het opslaan van spellen en retro-games voor de Virtual Console. Door middel van Micro SD-kaartjes kun je extra geheugen inprikken. Nu zijn Micro SD-kaarten aan de prijzige kant en ook relatief fragiel, maar gezien de geringe harde schijfruimte van het apparaat zal het geen overbodige luxe zijn.


Van alle features van de Switch, vinden we op het gebied van online ondersteuning de meeste tegenstrijdigheid. De beperkte opslag van de Switch stimuleert vooral fysieke verkopen, maar aan de andere kant introduceert Nintendo wel een betaalde online dienst. De prijzen zijn nog niet bekend en gedurende de eerste maanden is de service gratis, maar uiteindelijk zal je (net als op Xbox en PlayStation) een abonnement moeten nemen om online te kunnen gamen. Bijkomend nadeel is dat de console enkel via Wi-Fi met het internet verbonden kan worden, terwijl de stabiliteit die een bekabelde verbinding biedt bij online games erg prettig is. Wel krijg je straks elke maand dat je lid bent een game uit de Virtual Console-bibliotheek en zullen er apps geleverd worden om de Switch-ervaring te vergroten. Een goed voorbeeld hiervan zijn de Parental Controls.


Nintendo maakt een geniale zet met de Parental Controls, want nooit eerder was het voor ouders zo gemakkelijk om gaming aan regels te verbinden. Met een bijgeleverde app kun je namelijk alles voor je kinderen instellen. Hoe lang mogen ze gamen? Welke games mogen ze spelen m.b.t. leeftijdsrestricties? Je kunt zelfs een maximum aantal uren instellen per dag! Heeft je zoon op maandag voetbaltraining? Dan stel je de Switch in op een uur gamen op maandag! In het weekend vrij? Dan stel je voor de zondag meer uren in. Nintendo is niet harteloos en de games zullen niet keihard stoppen na een uur, maar er zal een waarschuwing verschijnen in beeld. Luistert je kind echter niet, dan kun je de Switch ook uitschakelen vanuit de app. Let wel, dit is midden in een potje Mario Kart 8 harteloos! Gebruik dit met mate!


Als de Nintendo Switch op 3 maart verschijnt, zijn er vijf games beschikbaar (in de video spraken we over vier games, er is er sindsdien één bijgekomen). Dit aantal is vrij laag, al zullen er later dit jaar veel meer games verschijnen.

The Legend of Zelda: Breath of the Wild
Oorspronkelijk was Breath of the Wild exclusief bedoeld voor de Wii U, maar hij zal ook op de Nintendo Switch verschijnen op 3 maart. De nieuwe Zelda brengt enorm veel vernieuwingen voor de franchise en doet denken aan een mix tussen The Wind Waker (stijl) en Skyrim (vrije open wereld). Voor het eerst kun je dus een open wereld ontdekken, waar je ook daadwerkelijk in moet overleven. Je dient te jagen voor voedsel, kleding en wapens. Ook kun je verschillende drankjes bereiden door ingrediënten te verzamelen. Zoals altijd is je doel duidelijk: Hyrule bevrijden van alles wat slecht is.

Check onze uitgebreide preview voor meer informatie.

1-2 Switch
1-2 Switch is een verzameling minigames, waarvoor je eigenlijk geen televisiescherm nodig hebt. Alles draait namelijk om de Joy-Con-controllers, hun HD Rumble mogelijkheden en hun geluid. Er zijn tot nu toe acht minigames aangekondigd, maar er worden er nog meer verwacht.

Check onze uitgebreide preview voor meer informatie.

Just Dance 2017
Just Dance behoeft geen introductie meer. De franchise is al jaren een vaste kracht binnen de line-up van Ubisoft en zal ook op de Switch zijn gezicht laten zien. Dans alleen of met andere mensen en behaal zoveel mogelijk punten met je beste dansbewegingen.

Skylanders Imaginators
Skylander Imaginators verscheen in oktober 2016 en gaat ook zijn debuut maken op de Nintendo Switch. In dit deel moet je je eigen Skylander bouwen met verschillende onderdelen.

Check onze uitgebreide preview voor meer informatie.

Super Bomberman R
Bomberman is eindelijk terug van weggeweest! De gameplay is voor vele mensen bekend. Door middel van bommen dien je een route vrij te spelen naar de uitgang. Natuurlijk wordt dit bemoeilijkt door vele obstakels en vijanden. Er zullen 50 levels speelbaar zijn en je kunt de game met anderen spelen, zowel coöperatief als competitief.

Andere games
Na de lancering van de Switch verschijnen nog veel meer spellen. Snipperclips komt al in maart, Mario Kart 8 Deluxe in april en Splatoon 2 in de zomer. Aan het einde van het jaar kunnen we ook aan de slag met games als Xenoblade Chronicles 2, Pokémon Stars, The Elder Scrolls 5: Skyrim en Super Mario Odyssey. Vooral laatstegenoemde zal veel hartjes sneller doen kloppen, want voor het eerst sinds Super Mario Sunshine (Gamecube) zal Mario een grote open wereld bewandelen. Ook zijn er hardnekkige geruchten rond Pikmin 4.

Tot zover alles wat we tot nu toe over de Nintendo Switch weten! Mocht je nog iets missen in dit artikel, laat dat dan vooral weten in de reacties. Wil je simpelweg je enthousiasme delen, ook dan mag je natuurlijk een berichtje achterlaten. Vanaf 3 maart is het zover!

  1.   
    tranceguy's avatar

    Super uitleg eigenlijk, niks aan toe te voegen!

  2.   
    Mattiees's avatar

    fijn overzicht wat het allemaal te bieden heeft.

  3.   
    jelte23's avatar

    Is het al bekend wanneer steel ongeveer gaat uitkomen voor de switch?

  4.   
    Eon's avatar

    Netjes op een rij 🙂
    Wel echt zonde dat er betaald moet worden voor online spelen, is nu juist de kracht van de Wii U

  5.   
    Sixty's avatar

    Mensen vragen om betere servers, en dat kost geld. Sony en Microsoft doen het. En voor de mensen die zeggen dat dat niet op pc is, laat ik wat voorbeelden noemen;

    MMO’s
    Shooters met hun paid servers
    Micro transactions ftw in bijvoorbeeld League of Legends

    en pc kan vaak ook zelf hosten en heeft geen servers nodig, bijvoorbeeld LAN, iets wat de switch met hun local wireless play ook gewoon ondersteund wat de playstation en xbox voor zover ik weet niet meer doen.

  6.   
    DeAdSeYe's avatar

    Micro SD kaarten aan de prijzige kant? Als je een gewoon normale Micro SD hebt, betaal je voor een 32gb nog geen €20. De 64gb variant ben ik ook vaak genoeg tegen gekomen voor nog geen €25.

    Meestal gaat het om kaartjes die 80 mbps schrijft en 20 mbps leest, wat snel genoeg voor de Wii Switch is. Het duurt misschien wel wat langer om dingen op te slaan in verband met 20 mbps maar alles laad wel snel met maximaal 80 mbps.
    Wil je een super snelle kaart, die compleet overbodig zal zijn voor een Wii Switch, dan zal het inderdaad een dure grap worden.

  7.   
    CHILLOZZ's avatar

    goede fijne en duidelijke informatie.

    Enige waar ik zelf tegenop zie bij de switch is dat ze nu ook aan de betaalde online gebeuren gaan.
    Vooral gezien er dus de vermoedens rond gaan dat er toch weinig DLC/updates bij game komen zie ik daar niet de waarde van in.
    + je wilt toch ook niet voor meerdere dingen gaan betalen.

    Ik weet niet of een nintendo me weer echt gaat aanstaan. Om dan weer een jaar abbo te kopen en dr vervolgens dan weinig gebruik van te maken vind ik dan toch enorm zonde van je geld.

    nu verwacht ik dat het bedrag ook wel minder zal zijn dan wat microsoft & sony vragen.

    Ik was juist geintresseerd om dan ook zonder extra kosten te kunnen gamen.
    mario games bij uitstek want die vond ik vroeger toch wel enorm gaaf.
    En een mario kart wil je dan toch ook wel online spelen.
    Ik wacht alles maar eens eerst mooi af. [Dat had ik sws gedaan want een nieuwe laptop heeft eerst prioritijd voor mij]

    Maar gezien het feit dat ze nu dus betaalde service hebben schrikt me weldegelijk af.
    Geen zin om abbo te kopen voor wellicht 1 fatsoenlijk online spel. al lijkt splatoon me ook nog wel grappig online.

  8.   
    CHILLOZZ's avatar

    p.s. is er ook al bekend hoe zwaar dat ding/tablet zelf is..?
    Mij lijkt het het fijnste om ala psvita te spelen. Tenzij je een baksteen in je klauwe hebt hahaha

    Kwa beeld geloof ik wel dat 720P meer als voldoende/goed genoeg is voor een tablet. Ook voor dat formaat is dat meer dan goed genoeg

  9.   
    Tom's avatar

    @Deadseye: Punt is vooral dat SD-kaarten lang niet het meest betrouwbare opslagmedium zijn. Ze staan erom bekend na intensief gebruik (ergo, continu een game ervanaf draaien), vaak kapot kunnen gaan. Lijkt me aardig ruk als je savegame of al je Pokémon bijvoorbeeld elk moment kan verdwijnen.

  10.   
    jelte23's avatar

    @Tom maar gelukkig staan je save games op de cartridge en zul je dus niet veel kwijtraken als er iets mis gaat met de sd kaart. En alles wat je gekocht hebt in de eshop kun je altijd opnieuw downloaden, maar je verliest dan wel je savegames

  11.   
    Tom's avatar

    Ja, dat bedoel ik dus. Met het oog op Nintendo en een hervonden focus op online (althans, dat doet de service vermoeden), is het wat gek om enkel SD vanuit het tablet te ondersteunen.

    Ik neem aan dat het wel mogelijk wordt in het vaste Dock ook externe harde schijven aan te sluiten, maar die data kun je dan weer niet onderweg gebruiken.

    Uiteraard zijn cartridges hier gewoon het beste medium, maar het uitbreiden van geheugen kan later gewoon een probleem worden voor mensen die liever digitaal dan fysiek gaan.

  12.   
    jelte23's avatar

    Dan heb ik het geluk dat ik voorkeur heb voor fysiek

  13.   
    Flapjack's avatar

    wat ik niet snap is waarom oddesey zo laat pas uit komt. de launch games zijn ruk en alleen leuk voor kinderen, behalve zelda en mario kart( die een maand later komt). maar buiten dat is het inderdaad vrij karig.

  14.   
    RiiLaKuma's avatar

    [ X ] Doubt

  15.   
    DutchGamer-W-'s avatar

    Dit word een WiiU case, daar ga ik echt bang voor worden. 🙁

  16.   
    Hielke's avatar

    Pokemon Stars hierbij confirmed? :O

  17.   
    Nrg50's avatar

    Nog 2 nachtjes slapen!