Snipperclips

Met de volledige onthulling van de Switch heeft Nintendo een duidelijk statement gegeven. Deze tablet-console is vooral bedoeld voor draagbaar vermaak. Vaak ook in groepsverband. Thuis, eenzaam voor een scherm zitten kan altijd, en dus is Nintendo er op uit om de couch co-op terug in de mix te brengen, ook buiten de huiskamer. Het recentelijk onthulde Snipperclips is daar meteen al een sterk voorbeeld van. Dit simpele, eigenzinnige puzzelconcept pak je vlot op, maar wel altijd bijgestaan door een medespeler.

Knip-en-plakwerk

In wezen is Snipperclips (“Geknipt om samen te spelen”) een knip-en-plakpuzzel. In de letterlijke zin dan wel, want het spel lijkt geenszins een simpele kopie van een al bestaand principe. Nee, in Snipperclips wordt er gepuzzeld met de tweedimensionale vormen van de twee spelers. Dit co-op tweetal werkt samen om simpele vraagstukjes op te lossen, vaak door elkaar letterlijk kapot te knippen. Door overlap tussen de twee vormen te creëren, kan deze gemaakte ruimte weggesneden worden. Letterlijk ‘clipping’, gevolgd door ‘snipping’. Klinkt ergens enigszins luguber, maar de twee vrolijke vormpjes blijven er amicaal onder. Met hun verknipte vormen wordt het immers mogelijk om in sleutelvormen te passen of om voorwerpen van A naar B te dragen, en zodoende puzzels op te lossen.

Zo is het de bedoeling om bijvoorbeeld spelers door bepaalde spleetjes te laten schuiven of om een basketbal te dunken. Handelingen als deze vereisen wat knipwerk in elkaars vormpjes, wat vaak gepaard gaat met wat geinige situaties. Doordat de vormen en uitsneden op zeer specifieke manieren gemaakt moeten worden, kan het soms wat gehannes zijn. Scheve sneden maken of per ongeluk je volledige medespeler van het speelveld knippen: de oefening baart knullige momenten. En daarin kan dit toch relatief simpele concept, wel een aantal uiterst vermakelijke taferelen voorschotelen.

Sketchy schetsen

De algehele visuele stijl helpt ook enorm bij het vrolijke gevoel wat de game overbrengt. Het tweedimensionale speelveld voelt vaak aan als een geïmproviseerde schets in een wiskundenootblok, waarin de twee speelbare protagonisten onhandig ronddartelen. Heel onschuldig allemaal, zij het niet dat de gezichtsuitdrukkingen van de vormpjes af en toe ontzettend schunnige gezichten weten te maken. Alsof het ze oprecht bevredigd om verknipt te worden. Dit blijft nog altijd onschuldig voor het kinderoog, maar de gedachte van ‘knipbevrediging’ deed mij even grinniken. Ik oordeel echter niet. Ieder zijn eigen fetisj. You do you.

Innovatie voor twee?

Waar Snipperclips vooral op excelleert, is het aantoonbaar maken dat de Nintendo Switch daadwerkelijk kan functioneren als een draagbare console voor twee. Door de simpele en kleurrijke graphics van het spel is Snipperclips namelijk nog gemakkelijk te overzien vanuit de tablet-vorm, als deze bijvoorbeeld op een nabijgelegen tafel staat. Ondertussen kunnen twee spelers met elk één Joy-Con controller de volledige besturing van hun eigen vormpje op zich nemen. Daarmee voelt het als een fraai uitgedachte multiplayer-ervaring, waarvoor niet eens de aanschaf van extra Switch-accessoires benodigd is.

Wel resteert de vraag in hoeverre Snipperclips de Joy-Cons op innovatieve manieren weet in te zetten. In het geval van deze demonstratielevels was het slechts mogelijk om aan de hand van knoppen de vormen te besturen, te verdraaien en te knippen, maar blijft het slechts daarbij? We weten dat de Joy-Con controllers op innovatieve wijze gebruik kunnen maken van haptic feedback, afstandsmetingen, motion controls en handgebaren, maar tot dusver lijken die functionaliteiten achterwege gelaten in Snipperclips. En dat zou zeker zonde zijn, aangezien er ongetwijfeld nog wat leuk puzzelvertier te halen is uit die andere vormen van besturingen.

Beeld het je maar in. Het zelf kunnen in de lucht tekenen van uitsneden, het ‘voelen’ van het knip- en plakwerk aan de hand van de HD Rumble, en meer van dat soort zaken. Met alle ingebouwde features van de Joy-Cons zijn allerlei innovatieve handehlingen te bedenken. Snipperclips zou, net als bijvoorbeeld een 1, 2, Switch, als voorbeeldfunctie voor de Switch-mogelijkheden kunnen dienen. Niet alleen goed voor de nieuwe console, maar ook voor de diepgang van Snipperclips eigen puzzeltjes.

Voorlopige conclusie

Snipperclips laat zien dat de Nintendo Switch het niet per se moet hebben van gigantische blockbuster-games. Het concept is simpel en onschuldig, maar weet in zijn eigen manier wel een erg vermakelijk stukje couch co-op over te brengen. De vraag is vooral hoe langdurig dat vermaak kan blijven, gezien de losse puzzels tot dusver nog niet enorm complex ogen. De hoop is vooral dat Nintendo uitpakt met meer features van de Joy-Con controllers, vooral zodat de vraagstukken wat meer interactieve diepgang kunnen bevatten. Mocht dat daadwerkelijk gebeuren, dan kan Snipperclips furore maken als één van de eerste én beste co-operatieve puzzelgames van het jaar.

Snipperclips verschijnt medio maart 2017. De Nintendo Switch staat vast voor 3 maart, maar Snipperclips is niet toegezegd als officiële launch-titel voor de console.

  1.   
    Mattiees's avatar

    is de game niet heel erg gericht op kinderen?

  2.   
    Tom's avatar

    Er is een duidelijk appeal richting de jeugd, maar ik denk dat het voor volwassenen ook prima vermaak kan zijn. Zo even snel tussendoor, misschien wel mét het kind. Dat laatste vooral gezien de puzzels mogelijk pittiger kunnen worden, later in het spel.

  3.   
    JaslanNL's avatar

    Of relatietherapie 😉

    Mits de puzzels inderdaad lastiger worden lijkt het me een leuke game om eens te proberen. Wat daar bij zou helpen is dat er nieuwe levels te downloaden zijn en/of een eigen level maker. Overigens zou een prijs van €60,- persoonlijk wel te hoog zijn om deze mee te nemen, net als 1, 2 Switch.

  4.   
    Tom's avatar

    Zelf zou ik ook denken dat zestig euro wat te hoog gegrepen is. De game komt vooral over als een goede indie-titel, en dus hoop ik ook dat Nintendo de game ook zo in laten spelen op de markt. Een wat lager prijsje, maar daarmee wel aantonend dat indies zeker een plekje kunnen hebben op de Switch.