Sea of Thieves – Fast Forward 2017

Mijn pre-release bewondering voor de nieuwe titel van Britse ontwikkelstudio Rare steek ik niet bepaald onder stoelen of banken. Sea of Thieves werd voor mij de Game of the Show tijdens Gamescom 2016 en kortgeleden nog uitgeroepen tot mijn meest geanticipeerde game van 2017. Maar, uiteraard niet zonder reden. Sea of Thieves belooft namelijk een aardig intrigerende piratensimulator te worden, met enorme potentiële als verslavend gezelschapsspel. De Britten hebben ermee een ambitieus project op de hals gehaald, maar blijven gedurende hun avontuur vol passie. Transparant bovendien. Lijkt daarmee de wind goed in de zeilen te zitten voor Sea of Thieves?

TIP: Bekijk ook onze gameplay-video Wat weten en willen we van Sea of Thieves?

De natte droom

Vrijwel direct na mijn eerste Sea of Thieves hands-on begon een lichte hype voor Rare’s zeewaardige titel op te borrelen. De game beloofde met diens eerste gameplay trailer al een zekere fun-factor, maar na zelf een kwartier in de game te hebben gezwabberd, was ik er daadwerkelijk van overtuigd. In de kern heeft Rare hiermee al een interessant stukje multiplayer gameplay te pakken. De wereld is één grote, avontuurlijke sandbox, die gevuld moet worden met allerhande uiteenlopende piratenfiguren. Ergo, met name de honderden online spelers. Elke aanwezige gamer zou zo maar eens de volgende Roodbaard kunnen zijn. Of juist de Will Turner voor jouw Captain Jack Sparrow.

Als samenwerkende piratenploeg ben je sowieso ontzettend afhankelijk van je medespelers, al helemaal bij het bevaren en verdedigen van een flinke boot. De zeilen moeten worden handmatig worden uitgerold, de koers bijgesteld, de kanonnen geladen en ondertussen moet er ook iemand op de uitkijk staan, opdat je niet pontificaal tegen een rots knalt. Stuk voor stuk handelingen die verdeeld moeten worden over de aanwezige koppen. En dan voel je het al aankomen: daar vloeien direct een aantal uiterst chaotische situaties uit voort. En die levendige momentjes bleken voor mij al prima bron van zeewaardig vermaak.

Natte hype-cake

De basis van het spel stond, maar Rare bleef gedurende een lange tijd wat stiller rondom de game. Weliswaar werd er openlijk gecommuniceerd over alle geplande features die het ontwikkelteam mogelijk wilde implementeren, maar daarvan kregen de geïnteresseerden gedurende een aantal maanden slechts weinig tastbaars te zien. Een boel van deze gemaakte beloftes zijn overigens uitgebreid terug te lezen in onze Sea of Thieves Gamescom preview. Weten wat mogelijk was, bracht hoop. Maar daar vervolgens niks van zien, dat doet over verloop van tijd de opgebouwde hype langzaamaan inkakken als natte cake.

Gelukkig bleef het niet enkel bij loze beloftes en kwam Rare uiteindelijk over de brug met glashard bewijs van legio aangekondigde toevoegingen. De hype moest weer aangewakkerd worden. In een gesloten Technical Alpha-fase zagen een duizendtal testspelers onder meer de komst van de innovatieve ‘Ferry of the Dead’ respawn-mechaniek, het (eindelijk) op kunnen graven van schatten en zelfs de eerste stappen in Sea of Thieves’ gevechtssysteem. Stuk voor stuk ideeën die de Britten maanden eerder gepitcht hadden, nu dan toch zichtbaar uitgewerkt en speelbaar gemaakt.

Work in progress

En wat je Rare daarbij na moet geven, is hun vrijwel totalitaire transparantie in het ontwikkelproces. Uiteraard zien we niet elke poep of scheet terug in hun communicatiebeleid, maar Rare beloont hen die interesse tonen met genoeg fix aan de game. Legio behind-the-scenes video’s houden de geïnteresseerden up-to-date over het artistieke werk, audio-technische avonturen of manieren zelf interactief te zijn met de ontwikkeling. Op verschillende fora spoken de programmeurs en aansturende krachten rond om feedback en vragen aan te nemen. Vaak ook om ze te voorzien van een duidelijke respons. Van die aanpak had Hello Games nog wat kunnen leren.

Voorlopige conclusie

Ja, misschien laat ik me te vaak betoveren door die veelbelovende Britse woorden. En ja, nodeloos hypen voor een game die alle kanten op kan gaan, is sowieso geen snugger plan. Maar toch heb ik vertrouwen in wat Sea of Thieves zou kunnen worden. Ik vertrouw Rare. Misschien komt het door de passie die ze tonen voor het idee, wellicht is het hun eigenzinnige mediastrategie. Hoe dan ook: de basis van Sea of Thieves lijkt nu staande. Als een huis. Of beter gezegd, een schip. Een aantal van de multiplayer-aspecten heeft al bewezen enorm vermakelijk te kunnen zijn, en de wereld heeft daarnaast nog de potentie een meeslepend avontuur voor jou en je vrienden te kunnen bieden. Voor mij is dat genoeg om voorlopig nog even warm te blijven voor het Britse project.

De vraag blijft vooral of Sea of Thieves überhaupt een release in 2017 zal halen. Een periode van verschijning wil Rare nog niet loslaten, onder het mom van “It’s done when it’s done”. En die passie blijf ik waarderen, al hoop ik wel spoedig het land te kunnen verlaten, en eindelijk een nieuw bestaan op te bouwen op avontuurlijke zee.


Meer weten over Sea of Thieves? Lees al het nieuws, bekijk de trailers of onze uitgebreide hands-on gameplay commentary!

 1.   
  HWSHHZ's avatar

  Lijkt me inderdaad een vermakelijke game! Enkel de graphics weet ik niet wat ik daar van moet denken… Zijn die juist goed voor zo’n game of ziet het er stiekem een beetje warrig uit?

 2.   
  Tom's avatar

  Warrig is wel het juiste woord. Rare heeft opzettelijk moeite gedaan om karakters en voorwerpen een beetje schots en scheef te maken, zodat de wereld er niet te strak en steriel uitziet. Naar mijn idee brengt dat wel een interessante vibe met zich mee.

  Maar ja, de cartooneske stijl is natuurlijk een terugkerend motief van Rare als studio. Denk aan Viva Piñata en andere klassiekers van vroegâh.

 3.   
  Noice!'s avatar

  Uiteraard is het niet met die woorden gezegd, maar weet je wat directe aanleiding was voor een communicatie stop? No Man’s Sky!

  Door NMS’s onfortuinlijke launch doordat ze niet konden voldoen aan de zelf gecreëerde hype is er veel veranderd in de gameswereld, zeker bij een Engelse studio die het allemaal van heel dichtbij mee heeft gemaakt; op zo’n moment is er geen Xbox of PS, maar een Sean Murray die weliswaar miljonair is, maar niet meer veilig de straat op kan. Dus ipv praten over wat er allemaal mogelijk was, gaat Rare eerst implementeren en dan pas laten zien.

  De premisse van deze game is alleraardigst – wie wil er nou niet piraat zijn voor een dag? – maar het project is gedoemd om te falen. In het andere artikel haal ik WoW al even aan en dat doe ik met een reden: deze game moet namelijk meer zijn dan alleen de multiplayer (Dungeons), er moet ook een hele wereld zijn die je alleen kan verkennen (single player quests). Als ze dit niet hebben namelijk, dan kan de game nog zo goed zijn, het is dan allemaal niets waard; er zijn niet genoeg mensen die 5 betrouwbare crewleden kunnen vinden om echt van deze game te kunnen genieten.

 4.   
  Tom's avatar

  Vergeet niet dat Rare toegezegd heeft dat solo-spelers ook welkom zijn. Weliswaar een belofte die nog niet hard is gemaakt, maar intern wordt er al getest met kleinere schepen, geschikt voor één (hoogstens twee) man. Daarmee ben je weliswaar niet in groot gezelschap, maar navigeer je makkelijker en ben je een minder groot doelwit voor vijandige groepen.
  Overigens denk ik ook niet dat No Man’s Sky de Britten ertoe heeft gedreven de media-aanpak te veranderen. Ten tijde van Gamescom wilde men de E3-demonstratie gewoon nogmaals inzetten (het blijft een sterke eerste kennismaking met de basis), terwijl er nog werkt gewerkt aan een andere testfase. Of Sean Murray nou geflopt heeft of niet, ik ben ervan overtuigd dat ook zonder No Man’s Sky, Rare dezelfde koers aangehouden zou hebben.

 5.   
  HWSHHZ's avatar

  @Tom het is idd een aparte stijl van graphics, ben er zelf nog niet heel gecharmeerd van, maar smaken verschillen niet waar? Ga de game desondanks toch wel spelen :p