Rusty Lake: Roots

Het is november en dat betekent drukte in de game-industrie. Maar tussen het digitale geweld van games als Battlefield en Call of Duty door krijgen we bij GamersNET af en toe een kleinere game binnen. Rusty Lake: Roots is daar een voorbeeld van. Deze Amsterdamse creatie is een klein spelletje dat voornamelijk gericht is op tablets, maar dat ook zijn weg naar Steam heeft gevonden. Is het de bescheiden 2,99 euro waard?

Cryptische familiestamboom

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ja. Voor drie schamele eurootjes krijg je een uur of vier à zes aan gameplay, waarbij je creatieve puzzels oplost en een luguber verhaal ontdekt. Dat verhaal draait om de familie Vanderboom en speelt zich af over grofweg een eeuw. Het narratief wordt letterlijk verteld aan de hand van de stamboom van deze familie: de 33 levels zijn uitgespreid over de takken van de stamboom. Per familielid heb je twee tot vijf levels waarin zijn of haar verhaal wordt verteld. Je wordt daarbij wel geacht de gebeurtenissen zelf te interpreteren, want de game bevat niet gigantisch veel tekst. Het verhaal is niet zó cryptisch als bijvoorbeeld een Dark Souls-game, maar om het verhaal volledig te begrijpen, zal je toch je grijze massa in moeten zetten.

Dat laatste is overigens ook wel nodig. In het begin voelen de puzzels creatief aan, maar na een tijdje krijg je ze wel door. Vooral tegen het einde (dat wil zeggen: de laatste vijf tot tien levels) moet Rusty Lake: Roots het dus vooral hebben van het verhaal van de Vanderbooms. Daarbij speelt het geluid ook een rolletje, want het spel bevat een zeer minimalistische geluidsverzorging. Sommige levels zijn voorzien van wat achtergrondmuziek, maar soms valt het spel letterlijk volledig stil. Hoewel dit aan de ene kant wel past bij de toon van de game, zorgt het er ook vaak voor dat de spanning wegvalt als je net wat langer bij een bepaalde puzzel blijft hangen. De levels die wél muziek hebben, voelen dan ook een stuk spannender aan. Wat mij betreft had het geluid dus uitgebreider gemogen. Aan de andere kant: als je Rusty Lake: Roots op je tablet speelt in het openbaar vervoer, mis je niet heel veel als je je oordopjes thuis hebt gelaten.

Gelukkig niet gruwelijk grafisch

Bij casual, mobiele games denk je natuurlijk al snel aan vrolijke graphics en een lichthartige toon. Rusty Lake: Roots bevat niets daarvan. Zeg nou bijvoorbeeld zelf: wanneer heb je voor het laatst het hart uit een lijk gerukt via de tepel? De gruwelijkheid wordt enigszins verminderd door de cartoony graphics, maar toch moet je een redelijk sterke maag hebben om niet ineen te krimpen bij een aantal van de dingen die je in Rusty Lake: Roots doet.

Conclusie

Al met al is Rusty Lake: Roots een vermakelijk spel. De puzzels voelen in het begin creatief en fris, maar worden tegen het einde een beetje repetitief. Het verhaal is interessant als je je eigen fantasie gebruikt bij het interpreteren van de gebeurtenissen. Het geluid is van hoge kwaliteit, maar wordt naar mijn mening te minimalistisch ingezet, waardoor de spanning af en toe wat afneemt. Maar desondanks is Rusty Lake: Roots een goede game als je toe bent aan een lager tempo dan de meeste games bieden.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Creatieve puzzels
 • Luguber verhaal
 • Cartoony graphics
 • Waar voor je geld

Wat is NOT

 • Geluid
 • Tegen het einde wat eentonig

7.5

Meer Rusty Lake: Roots

 1.   
  Leukste's avatar

  Al met al wel een game om op te pakken voor 3 euro.

 2.   
  Tom's avatar

  Ik hoorde dat het vorige deel (Rusty Lake: Hotel) nog aardig wat internationaal animo had vergaard. Toch wel weer tof om te zien dat Nederland het absoluut niet slecht doet wat betreft interessante indies.

  Of ik het zelf oppak, mweh. Het feit dat dit mobiel te spelen is, is natuurlijk gaaf. Maar hoogstwaarschijnlijk gaat de Windows Phone-port nooit plaatsvinden, jammer genoeg.