Call of Duty 4: Modern Warfare – Singleplayer

Na de fantastische eerste twee games en het enigszins teleurstellende derde deel, was Call of Duty een gevestigde serie. Het was echter Call of Duty 4: Modern Warfare dat het geheel in een stroomversnelling gooide en het fundament vormde voor de franchise zoals we die nu kennen. De in 2007 verschenen game wist gamers op zo’n beetje ieder front weg te blazen. De hedendaagse setting was verfrissend na al die Tweede Wereldoorlog-shooters, de singleplayer was een aaneenschakeling van hoogtepunten en de multiplayer barstte van de vernieuwing, dankzij de introductie van onder andere perks en killstreaks.

Afbreukrisico

Het is dan ook niet zo gek dat Call of Duty 4: Modern Warfare bij veel gamers een speciaal plekje in het hart veroverd heeft en een remaster van deze game leek dan ook slechts een kwestie van tijd. Het zorgt er echter ook voor dat er een flink afbreukrisico aan zo’n remaster zit. In alle nostalgie wordt de game misschien wel tot meer opgehemeld dan hij eigenlijk was. In hoeverre voelen gameplayelementen inmiddels gedateerd aan?

Hoewel Modern Warfare in 2007 een grafisch pareltje was, is de game op grafisch vlak nu natuurlijk behoorlijk gedateerd. Gelukkig heeft Raven Software hier een flinke lik verf overheen gegooid en de game ziet er oprecht goed uit, al kan het zich niet meten met de meest actuele games. Raven Software heeft niet alleen de resolutie van Modern Warfare opgehoogd naar 1080p, maar bijvoorbeeld ook nieuwe lichteffecten en animaties toegevoegd. Daarnaast heeft men tal van locaties getweakt door bijvoorbeeld objecten toe te voegen waardoor het geheel er wat levendiger uitziet.

Gelikt

Natuurlijk mist Modern Warfare de geliktheid die er bij de latere Call of Duty-delen in is gekomen. Op het grafische vlak is hier sterk aangewerkt, maar in de kern hebben we nog steeds te maken met dezelfde, inmiddels negen jaar oude, game en dat is bij vlagen ook wel te merken. Zo blijven tegenstanders tijdens sommige missies tot in het oneindige verschijnen, totdat je een onzichtbare lijn overgaat en verder kunt. Ook de A.l. maakt af en toe wat opmerkelijke beslissingen. Hoewel sommige gameplaymechanieken in Modern Warfare ondertussen dan ook wat gedateerd aan kunnen voelen, heeft het geheel de tand des tijds goed doorstaan en blijft de campaign nog altijd een genot om te spelen.

Wegrennen in een zinkend schip terwijl de legendarische Captain Price je toeschreeuwt. Vliegen in een AC-130 die je in het iconische zwart-wit laat zoeken naar tegenstanders. Rondkruipen in Tsjernobyl, waar Captain MacMillan je de kneepjes van het snipervak leert. Enfin, ik kan nog wel even doorgaan. Wat dacht je bijvoorbeeld van Mile High Club? Missies als Crew Expandable, Death from Above en All Ghilied Up zorgen nog steeds voor kippenvel en behoren zonder meer tot de beste missies die de Call of Duty-serie ons in al deze jaren heeft gebracht. Natuurlijk is de campaign een volstrekt ongeloofwaardige achtbaanrit, maar het “realisme” ten opzichte van de meer futuristische Call of Duty-delen voelt heerlijk verfrissend aan.

F.N.G.

Het kan uiteraard niet onbesproken blijven dat Modern Warfare Remastered (vooralsnog?) niet los te verkrijgen is. Enkel als je de Legacy- of Digital Deluxe-editie aanschaft, kan je met de remaster van Call of Duty 4 aan de slag. Het spreekt voor zich dat dit ontzettend zuur is voor eenieder die niet zoveel op heeft met Infinite Warfare, maar wel heel graag Modern Warfare wil (her)beleven. Vanuit het perspectief van Activision is deze koppelverkoop natuurlijk wel te billijken, maar voor de gamer is het toch te hopen dat de Amerikaanse uitgever zijn hand over het hart strijkt en Modern Warfare Remastered in een later stadium ook los in de verkoop gooit.

Conclusie

Voor velen is de singleplayer van Call of Duty 4: Modern Warfare misschien wel de tofste uit de franchise en ontwikkelaar Raven Software doet de game met deze remaster alle eer aan. Uiteraard mist het spel wat souplesse, aangezien de befaamde Call of Duty-formule in de loop der jaren steeds verder gefinetuned is. Dat Modern Warfare Remastered soms wat gedateerd aanvoelt, is dan ook onvermijdelijk. Tegelijkertijd barst Modern Warfare van de iconische missies die nog steeds enorm tof zijn om te spelen, zeker nu de game er op grafisch vlak ook uitstekend uitziet met dank aan een hogere resolutie, nieuwe lichteffecten en een algeheel verbeterde beeldkwaliteit. Of je nu gek was van Call of Duty ten tijde van het Modern Warfare-era of pas later in de franchise gestapt bent: Modern Warfare Remastered is verplichte kost voor eenieder die de Call of Duty-games een warm hart toedraagt.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Barst van de iconische missies
 • Grafisch sterk verbeterd

Wat is NOT

 • Voelt soms wat gedateerd

9

 1.   
  NietNickMeneer's avatar

  Ik heb zelf al een aantal missies gespeeld en hij is echt heel tof

 2.   
  PaNNa's avatar

  Dit zal zeker mijn GT worden, was vooral verrast van het grafische gedeelte.

 3.   
  Leon 2.0's avatar

  Dat is behoorlijk indrukwekkend inderdaad als je het vergelijkt met het bronmateriaal. Je kan wel zien dat er een hoop tijd in is gestoken. 🙂

 4.   
  jpbosch's avatar

  Misschien een domme vraag maar is dit enkel de campaign of ook de mp?

 5.   
  Leon 2.0's avatar

  Uiteindelijk zal Modern Warfare: Remastered ook de multiplayer bevatten, maar die is momenteel nog niet speelbaar. Daarom is er nu vast een review over de singleplayer, terwijl die over de multiplayer nog volgt. 🙂

 6.   
  PaNNa's avatar

  jpbosch schreef, "Misschien een domme vraag maar is dit enkel de campaign of ook de mp?"

  Hmm ja en ik vindt de MP er vet uit zien. Heb al gameplay van de MP bekeken op Youtube en het ziet er wel gelikt uit.

 7.   
  Bram_M99's avatar

  Ik heb hem inmiddels bijna uitgespeeld, heel erg tof en ziet er zeker goed uit.

 8.   
  arminfcdb's avatar

  Dit blijft een van de vetste campaings die gemaakt is voor een CoD