Hitman – Episode 5: Colorado

We zijn met Hitman in exotische oorden geweest, op een groteske modeshow, in een flamboyante villa. Zelfs bij een ambassade, maar de episodes met Agent 47 in de hoofdrol begonnen allemaal ietwat op elkaar te lijken. Episode 5 lijkt anders te gaan worden, die speelt zich namelijk af in het boerenlandschap van Colorado. Een andere setting, dus een ander scala aan moordopties?

Boer zoekt..

Het was in Episode 4: Bangkok al duidelijk dat er meer aan de hand is in Hitman en Agent 47 werd eindelijk meer in het verhaal betrokken. De volgende missie wordt gepland en Episode 5 neemt ons dan ook mee naar Colorado. Onze assassin en Diana Burnwood zijn op zoek naar de Shadow Client die gelokaliseerd wordt middels hacker en activiste Olivia Hall. Jullie komen uit op een boerderij in de eerdergenoemde Amerikaanse staat, waar nu logischerwijs geen groente wordt geteeld of vee wordt gehouden. Nee, de boerderij is een geheim privéleger van Sean Rose, een extreem activist die meerdere aanslagen heeft gepleegd en inmiddels dus wel bekend is bij de ICA.

Een gevaarlijk man die tevens aan een lijntje zit omtrent de ontvoering van Thomas Cross, de vader van Jordan Cross, de popster die in de vorige episode het doelwit was. Daarnaast ook een belangrijk man die lastig om te leggen zal zijn, zeker op een zwaar beveiligd boerenterrein waar een leger aan soldaten gehuisvest is. Ofwel, één van de of al dan niet dé moeilijkste episode van Hitman tot nu toe. Naast Sean Rose heb je namelijk nog drie doelwitten, te weten Penelope Graves, een voormalig Interpol analiste, Ezra Berg, die voorheen verhoren afnam voor Mossad en Maya Parvati, een oud wapenhandelaar en huurmoordenares. Een episode waar meer achter zit, gelinkt aan de vorige en het achtergrondverhaal komt nog meer los wat heel fijn is.

Door de modder

Als je aankomt bij de boerderij merk je direct een heel andere sfeer. Somber, een drassige en rommelige boerderij en voornamelijk een open terrein in plaats van een exorbitant pand. Ook merk je snel dat je een compleet andere strategie zult moeten bedenken om langs de soldaten te komen. Ze omleggen is uiteraard een optie, maar de kans dat je gesnapt wordt is groot en dat wil je niet. Eén fout moet je vaak al met de dood bekopen. Waarom? Omdat er heel veel soldaten rondlopen, met verschillende rangen en met een kleine misstap komt het kleine lood met honderden tevoorschijn. De vijanden zijn genadeloos en de doelwitten worden eveneens beveiligd. Maar er zijn gaten, want als je op het juiste moment de juiste kleding aan hebt en precies op dat punt een moord weet te plegen, kan het absoluut.

Logisch, onmogelijk is het niet, behoorlijk pittig wel. Colorado is daarmee ook de langste episode, omdat je stap voor stap een moord moet plannen. Twee keer wisselen van outfit, killen en de deur uitlopen lukt niet meer. Er zijn meer stappen, langere stappen, momenten van wachten, zelfs meedoen aan een training, ofwel een groot aantal meer mogelijkheden om de doelwitten om te leggen. Grappig dat het in Colorado wel kan, aangezien dit misschien het kleinste level is. De bewegingsvrijheid is beperkter, ook omdat het vol staat met mensen en er continu soldaten rondlopen. Deze missie gaat zeker meerdere malen fout, maar als je hem haalt geeft het je veel meer voldoening dan voorheen.

Conclusie

Gaan we Episode 5: Colorado dan uitroepen tot de beste episode? Nee, de eerste twee voelen toch nog lekkerder aan. Die waren wellicht toen nog origineel, maar ook de settings, de balans in moordopties en de opgezette scenes – zoals de modeshow – blijven memorabel. Colorado komt dicht in de buurt, zeker omdat het eindelijk weer een andere opzet heeft. Het zet de fanatieke Hitman-speler echt aan het werk, er is meer inzet nodig dan de vorige missies en de locatie is volledig anders. Toch vond ik de moeilijkheidsgraad iets te hoog gegrepen en blijven de technische mankementen aanhouden. Als IO Interactive deze stijgende lijn weet te behouden, kunnen we met de finale episode smullen.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Eindelijk weer originele moordopties
  • Compleet andere setting
  • Behoorlijk pittig
  • Verhaal komt naar voren

Wat is NOT

  • Soms iets te pittig
  • Nog altijd technische mankementen

7.8

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren