Verdun PS4

Vraag iemand om een game die zich afspeelt in de Eerste Wereldoorlog en de kans is groot dat diegene Battlefield 1 als antwoord zal geven. Zeker na de open beta die de afgelopen week beschikbaar was, staat de shooter van Dice immers volledig in de schijnwerpers. Toch lijkt Battlefield 1 voor sommigen niet datgene te brengen wat zij gehoopt hadden van een WO1-setting. Loopgraven ontbraken immers (al ligt dat wellicht aan de getoonde map), terwijl er juist wel weer heel veel volautomatische wapens beschikbaar bleken. Voor eenieder die op zoek is naar een iets realistischer weergave van de Eerste Wereldoorlog is er echter nog een andere optie; Verdun. Vorig jaar verscheen deze shooter al voor pc en nu is de game ook naar de PlayStation 4 en Xbox One geport.

Vlammenwerpers en bajonetten

In april van vorig jaar verliet Verdun de Early Access-fase op Steam en destijds beloonden we de game met een 7,5 in onze review. Hoewel het Early Access-programma gedag werd gezegd, heeft dat zeker niet betekend dat de Nederlandse ontwikkelaars van M2H en Blackmill Games niet verder aan de game hebben gewerkt. Na de officiële release van Verdun zijn er namelijk nog talloze squads aan de game toegevoegd, waaronder één met vlammenwerpers, evenals nieuwe strijdtonelen en een heuse co-op-modus.

Van die co-op-modus hoef je overigens niet al te veel te verwachten, want het is een vrij simpele variant op de welbekende horde-modus. Terwijl jij je met maximaal drie anderen ingraaft in je loopgraaf, word je in diverse aanvalsgolven bestookt door talloze tegenstanders. Doordat de A.I. echter allesbehalve hoogstaand is en enkel in grote getalen naar je toeloopt in een poging je dood te prikken met hun bajonet, is het allemaal weinig interessant. In de eerste paar aanvalsgolven kan je de tegenstand gemakkelijk van afstand neermaaien, terwijl in latere golven de tegenstand hiervoor te groot wordt en het onvermijdelijke herladen vraag of laat een keer je dood wordt.

Duizend bommen en granaten

Verdun blijft dan ook gewoon een multiplayershooter in hart en nieren en daar is helemaal niets mis mee. Hoewel je aan de slag kunt met (team) deathmatch schittert Verdun namelijk nog steeds in de Frontlines-spelmodus waarin je met je teamgenoten afwisselen de vijandelijke stellingen bestormt en je eigen loopgraven dient te verdedigen. Ondertussen vliegen de kogels uit bolt-action rifles en een enkele LMG je om de oren, terwijl je ook nog eens bestookt wordt met chloorgas, mortiervuur en granaten. Alsof dat nog niet genoeg is, is het No Man’s Land ook nog eens bezaaid met prikkeldraad, waarin je zomaar vast kunt komen te zitten als je niet uitkijkt.

Wel komt de gameplay van Verdun wat beter op zijn recht op pc, dan op een console. Hoewel gevechten op een korte afstand een grote rol spelen, zal je minstens zo vaak op grote afstand tegenstanders neerknallen (en zelf neergeschoten worden). Aangezien een scope op je wapen een luxe is waarover bijna geen enkele soldaat beschikt, heb je soms geen andere keuze dan naar pixels te turen totdat je een kleine beweging op grote afstand ziet om op te kunnen schieten. Precisie is hierbij cruciaal en voor zulke precieze mikbewegingen is een muis toch net wat fijner dan een controller. De menu’s waar je doorheen moet om bijvoorbeeld van klasse te wisselen of je huidige klasse te upgraden zijn daarnaast ook niet heel consolevriendelijk.

Conclusie

Dat Verdun niet voor iedereen is, dat bleek vorig jaar al in onze review. Hoewel de shooter daarnaast ook wat beter op zijn recht komt op de pc dan op console, maar dat betekent niet direct dat je met Verdun op de PlayStation 4 een miskoop doet. De unieke spanning die de Frontlines-modus met zich meebrengt in een vakkundige neergezette Eerste Wereldoorlog-setting blijft namelijk behouden. Op het moment dat je dankzij een wanhopige bestorming in ‘overtime’ de met chloorgas bezaaide vijandelijke loopgraven samen met je maten weet in te nemen, telt die ietwat onstabiele framerate en andere onvolkomenheden dan ook niet zo zwaar meer mee en is Verdun de 19,99 euro meer dan waard.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Typische WO1-sfeer blijft behouden
 • Belang van teamspel

Wat is NOT

 • Komt beter op zijn recht op pc

7

 1.   
  Throbert's avatar

  Ziet er 100x beter uit dan dat Battlefield 1

 2.   
  Mattiees's avatar

  ziet er inderdaad fantastisch uit.

 3.   
  CHILLOZZ's avatar

  @1min. 50 sec. Godverdomme vieze ….
  hahhaa geweldig 😀

 4.   
  Snivu's avatar

  Komt deze ook voor Xbox?

 5.   
  Leon 2.0's avatar

  Jazeker! De Xbox One-versie had eigenlijk tegelijk met de PS4-versie uit moeten komen, maar is op het laatste moment uitgesteld. Een nieuwe releasedatum is, voor zover ik weet, nog niet bekend.

 6.   
  Snivu's avatar

  Thanks dat dacht ik eerder gelezen te hebben maar kon de game niet vinden in de store.

 7.   
  Menthalla's avatar

  De game valt enorm tegen, erger dan ik verwacht had. Denkend aan een spel waar je als echte MPOG vecht met velen, vindt je je zelf terug in een spel waar enkelingen in hinderlaag liggen. De game slaat wat betreft de sfeer van de Eerste Wereld Oorlog (loopgraven oorlog met massa aanvallen, bajonet charges en loopgraven gevechten volledig de plank mis. Het is een soort lonely shooter online tegen een enkele tegenstander en hier daar een speler van jouw `team`. Heb de game echt vele geprobeerd, maar nergens werd hij echt leuk of uitdagend. De eerste keer dat ik een game echt als vrij waardeloos ervaar. Gauw maar gedelete. Gelukkig komt BF 1 binnenkort uit.