2Dark – Je kinderen redden met snoepjes

De man achter de originele Alone in the Dark uit 1992, Frédérick Raynal, is terug met 2Dark. Geen groot project met dikke zakken geld, maar een indiegame met een topdown view en het thema horror. Raynal was zeer verheugd om zijn game op Gamescom te tonen en ik kreeg een presentatie met de nodige informatie. 2Dark bracht ons naar een duister circus.

Wie zijn meer waard dan jouw leven?

In 2Dark speel je met Mr. Smith, een detective die tijdens een rustieke kampeersessie zijn vrouw onthoofd vindt en merkt dat zijn kinderen zijn ontvoerd. Een tragedie die je altijd zal blijven achtervolgen, zelfs jaren later nog. Smith gaat wederom op zoek naar zijn kinderen en de moordenaar van zijn vrouw. Je belandt in Gloomywood, een circus, en zult daar in aanraking komen met psychopaten en andere gekken die niet terugdeinzen van een beetje geweld.

Het genre horror is op 2Dark geplakt, maar van deze tijd is het niet. Ga twintig jaar terug en het klopt, maar het duistere, grauwe en creepy gevoel komen toch naar voren in deze topdown game. De gameplay-elementen wanen zich meer in het genre avontuur en stealth. Gloomywood is namelijk een donkere plek waar je op veel plekken niets kunt zien. Gewapend met een zaklamp, aansteker en kaars kun je wel het nodige zien, al zul je batterijen moeten vinden voor je zaklamp. Daarnaast zijn er meerdere wapens beschikbaar waar de ammunitie eveneens schaars van is.

De vijanden zijn bovendien agressief, dus is het vaak verstandig gevechten te ontlopen door in het donker te lopen. Je ziet je eigen voetstappen zodat je nog kunt zien waar je loopt, maar Gloomywood is niet geheel veilig, want boobytraps maken je leven extra zuur. Echter is stil zijn een belangrijk element als het om stealth gaat. Jij gaat op avontuur, bepaalt je eigen pad en bedenkt hoe je het beste je kinderen kunt redden van de dood.

Je kinderen dus

Want ja, het leven van je kinderen is belangrijker dan dat van jezelf. Je geeft dus alles op om ze in veiligheid te brengen en als je eenmaal kinderen bevrijdt, lopen ze achter je aan. Echter, ze zijn nog weleens eigenwijs en lopen dus weg waarna je ze terug kunt halen met snoepjes. Op veilige stukken kun je de game opslaan door een sigaar op te roken, plan dit dus goed. Ben je net te laat en sterft één van de kinderen, moet je of een heel stuk opnieuw doen of met een rot gevoel verder. 2Dark geeft namelijk geen game over-scherm als een kind wordt vermoord door een psychopaat of zelfs een leeuw, maar het laat je niet emotieloos achter.

Niet iedereen is gelukkig meedogenloos in het spel, dus er zijn contacten te leggen die je verder kunnen helpen.. of niet. In principe is iedereen te ontwijken, behalve de eindbaas (een seriemoordenaar) in elk van de tien levels van 2Dark. Er is bijvoorbeeld een clown die kinderen als een circusact gebruikt en dus is het van belang dat je deze clown omlegt. Met je beperkte inventaris zul je uit moeten zoeken hoe je de eindbazen verslaat eer je de kinderen kunt bevrijden.

Kidnappen, waarom?

In de tien levels kom je erachter waarom de kinderen van Mr. Smith zijn ontvoerd. Ieder level kun je in een half uur uitspelen, maar dan heb je skills. Raynal wist te vertellen dat de meeste spelers een kleine twee uur bezig zullen zijn per level. Daarnaast krijgt de game ook een Replay Mode waarbij je alle levels op vijf sterren moet halen, zonder damage en alle kinderen moet redden. Voor 20 euro, of met de level editor Voxel 30 euro, ben je een flinke tijd zoet.

Voorlopige conclusie

2Dark wordt een duistere en lugubere game waar je emoties worden getest. Het leven van je kinderen ligt in jouw handen, dus zul je in Gloomywood voorzichtig te werk moeten gaan. We zien weinig topdown titels in dit genre, dus kan het voor fans van horror, stealth en adventure een verademing zijn om dit spel op te pakken. Het oogt redelijk hardcore en zeker met de Replay Mode, die een echte uitdaging zal gaan worden. 2Dark kan voor een verrassing zorgen tussen de indiegames.

Meer 2Dark

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren