Call of Duty: Infinite Warfare

Er is nog nooit zoveel ophef geweest over een Call of Duty-game als dit jaar. De onthullingstrailer heeft de twijfelachtige eer om als ‘meest gedislikete YouTube-video ooit’ genoteerd te staan en overal op het internet duiken mensen op om hun onvrede te uiten. Tom zag op de E3 de singleplayer en was nog niet echt overtuigd, dus ik hoopte dat de multiplayer – die traditioneel getoond wordt op de Gamescom – een betere indruk achter zou laten. Plottwist: de multiplayer was in Keulen in geen velden of wegen te bekennen.

Waar ik de afgelopen vier jaar in Activisions persruimte altijd hands-on mocht met de multiplayer, kreeg ik dit keer enkel een vooraf opgenomen filmpje van de singleplayer voorgeschoteld. Ook op de beursvloer zelf schitterde de multiplayer door afwezigheid en aangezien de release nog maar tweeënhalve maand van ons verwijderd is, schept dat weinig hoop.

Hasselhoff in space

Wel aanwezig in Keulen was de zombies-modus, zij het wederom in niet-speelbare vorm. ‘Zombies in Space’ neemt ons mee naar de jaren 80 en dus kunnen we rekenen op kleurrijke neonverlichting, catchy popmuziek en heel veel foute oneliners. In de trailer maakten we kennis met vier personages die ingehuurd worden voor een actiefilm door de vergeten regisseur Willard Wyler. De modus speelt zich af in een pretpark en de foute muziek in dat park wordt aan elkaar gepraat door niemand minder dan David Hasselhoff, wat stiekem wel erg vet is.


Hoewel de Zombies in Spaceland-modus gehoor geeft aan de wensen van gamers die schreeuwen dat ze terug willen naar het verleden, symboliseert de modus ironisch genoeg precies wat er momenteel mis is met de Cal of Duty-franchise. Activision is de afgelopen jaren steeds meer de connectie met zijn fans verloren en doet vergeefse inspanningen om te ontdekken wat ze nu precies willen. In een poging om iedereen tevreden te stellen krijgen we daarom een vreemde mengelmoes van verleden en toekomst, terwijl dat niet de essentie van het probleem oplost.

Het probleem

In tegenstelling tot wat velen beweren, is het probleem van de Call of Duty niet dat de franchise te weinig vernieuwt. Natuurlijk is de futuristische setting de afgelopen jaren grotendeels hetzelfde gebleven, maar Activision doet zijn best om elk jaar met iets nieuws op de proppen te komen. Als je de singleplayer-beelden van Infinite Warfare naast die van Advanced Warfare legt, zul je zien dat het wel degelijk twee totaal verschillende games met totaal nieuwe features zijn.

Het probleem is dus niet de vernieuwing, maar de snelheid waarmee de games verschijnen. Elk jaar verschijnt een nieuwe COD-game en dat betekent dat Activision precies twaalf maanden heeft om hype op te bouwen, DLC uit te brengen en de volgende COD alvast te onthullen. Het is een moordend proces dat elk jaar weer hetzelfde verloopt, waardoor gamers maar weinig ademruimte krijgen. Net wanneer we gewend zijn aan de nieuwe Call of Duty, staat de volgende alweer voor de deur en begint de ondersteuning voor het huidige deel te verdwijnen.


En dat is zonde. Infinity Ward heeft keihard zijn best gedaan om dit jaar met een originele zombiemodus op de proppen te komen, maar weet nu al dat die over een jaar langzaam uit zal sterven omdat de nieuwe COD voor de deur staat en DLC-ondersteuning dan volledig stopgezet wordt. Een Destiny-aanpak zou derhalve veel beter zijn: eens in de drie jaar krijgen we een compleet nieuwe COD die de industrie op zijn grondvesten doet schudden, zodat de game de twee jaar erna nog beter en uitgebreider gemaakt kan worden met DLC.

Voorlopige conclusie

Het is nog veel te vroeg om een waardeoordeel te verbinden aan Infinite Warfare. We hebben immers nog niets gezien van de multiplayer en dat is waar de game straks volledig om draait. Je zult echter begrijpen dat mijn verwachtingen niet hooggespannen zijn nu Activision er bewust voor kiest om de multiplayer weg te houden van de grootste gamebeurs van Europa. Gamescom had het moment kunnen zijn om de scepsis van gamers om te zetten in enthousiasme, maar die kans is nu verkeken. Heel stiekem hoop ik dat bovenstaand epistel op de tafel van Bobby Kotick belandt en dat de man een hallelujah-openbaring krijgt, maar in de praktijk zullen we waarschijnlijk met lede ogen moeten toekijken hoe één van ’s werelds meest veelbelovende gamefranchises in moordend tempo om zeep geholpen wordt. En dat doet mij als COD-fan oprecht pijn.

  1.   
    HenTactical's avatar

    ik speel nu de bf1 beta, wat een geweldige game gaat dat worden! call of duty kan in mijn ogen flink wat veranderen om bij mij weer in de smaak te vallen

  2.   
    djonnieboy97's avatar

    ik heb opzich wel zin in de nieuwe cod al kijk ik meer uit naar bf1 zeker na het spelen van de beta