LEGO Worlds hands-on

Shit bouwen met LEGO-stenen: welk kind is er niet groot mee geworden? Huizen, auto’s, wegen en bruggen; je kunt alles maken wat je hartje begeert en the sky is the limit, zo vertelden de reclames ons. Totdat je LEGO-steentjes op waren. Was je uren bezig met de constructie van je eigen wolkenkrabber, kwam je erachter dat je net een paar steentjes tekort had. Dan was het zoeken naar verdwaalde stukjes in de kieren van de bank, of papa lief aankijken en hopen dat hij weer twintig gulden wilde ophoesten voor een zak nieuwe steentjes. LEGO Worlds daarentegen biedt je een oneindige voorraad stenen en is in theorie dus de natte droom van iedere LEGO-fan. Maar is de praktijk ook zo mooi? Ik dook de blikkerige wereld in en zocht het uit.

Boys just wanna have fun

“Wie heeft er weleens LEGO Worlds gespeeld?”, vroeg de ontwikkelaar aan de aanwezige journalisten. Niemand stak zijn hand op. Pijnlijk. De man leek dit echter wel gewend te zijn en ging onverstoord door met zijn marketingpraatje over LEGO Dimensions. Die was duidelijk en kort, maar aan het einde bleef ik nog met één prangende vraag zitten: wat is nou precies het doel in LEGO Worlds? Dat is er niet, zo vertelde de ontwikkelaar lachend. “Just jump in and have fun.”

Ik pakte de controller vast, klaar om in te jumpen en fun te haven. Ik belandde in een wereld die volledig gemaakt was van blokken en het eerste wat ik zag, was een aapje. Met een druk op de B-toets gaf ik het beest een banaan en vervolgens scheet hij een berg LEGO-stenen uit. “Damn”, was mijn eerste reactie. “Had ik vroeger ook maar zo’n aapje gehad.”

Na wat worstelen met de besturing kwam ik erachter dat mijn personage de beschikking had over een grote variëteit aan items. Tot mijn verrassing ontdekte ik zelfs een shotgun, die ik vervolgens (per ongeluk) afvuurde op het aapje dat kortgeleden nog tien LEGO-stenen door zijn endeldarm had geperst. Het beest werd boos en sloeg me dood.

Harde blokken in de nachtclub

Op deze manier heb ik een half uur gespendeerd in de wereld van LEGO Worlds. In die tijd organiseerde ik een leeuwengevecht, bouwde ik een nachtclub boven de wolken (inclusief halfnaakte LEGO-dames) en maakte ik een compleet dorp met de grond gelijk op de rug van een koe. Ik ben dus ingejumpt en heb zeker fun gehad, maar het was meer het soort fun dat je hebt wanneer je “do a barrel roll” intypt in Google. In het begin is het leuk, maar na verloop van tijd is de nieuwigheid er wel af.

Het ontbreken van concrete activiteiten is momenteel dus het grootste gebrek van LEGO Worlds. Gelukkig liet de ontwikkelaar mij weten dat men bezig is om dit te verbeteren. Zo kun je binnenkort quests aannemen, waarbij je bijvoorbeeld een boerderij moet bouwen voor een boer. Ook moet de recentelijk toegevoegde multiplayer de boel wat afwisselender maken. De game is sinds kort namelijk te spelen met vier man op één map en hoewel dat aantal wel opgeschroefd mag worden, zorgt het voor een welkome afwisseling. Iedereen weet immers dat LEGO-games vele malen leuker zijn wanneer je ze speelt met anderen!

Voorlopige conclusie

LEGO Worlds is een Early Access-game pur sang: de game barst van de potentie en je merkt dat de ontwikkelaar keihard zijn best doet om die eruit te halen, maar vooralsnog kun je niet ontkomen aan het gevoel dat je een halve game speelt. Ben je fan van Minecraft en bewaart LEGO een speciaal plekje in je hart, dan is het zeker de moeite waard om dit ambitieuze project eens uit te proberen. Val je niet in die categorie, dan is het verstandig om even te wachten tot de volledige versie eind dit jaar verschijnt en we een beter beeld hebben van wat LEGO Worlds nou echt te bieden heeft.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren