De wereld is in de ban van Pokémon GO. Landelijke kranten schrijven erover, gamejournalisten zijn ineens populair bij de journaals en op straat zie je groepen mensen verwilderd naar de telefoon staren. De nieuwe app ontstijgt gaming zoals eerder games als GTA en Call of Duty dat deden. De game is zelfs toegankelijker, omdat er geen console of game-pc voor nodig is. Op GNHQ heeft het virus eigenlijk al vanaf de eerste dag toegeslagen. Onze Marcel heeft al ruim 50 kilometer (!) gelopen en ook Daniel, Lennart en ikzelf zijn hooked. Maar wat is toch de magie van Pokémon GO? Waarom speelt iedereen die game eigenlijk?
Augmented Revolutie
Augmented Reality is niet nieuws. De techniek, waarmee je virtuele beelden projecteert op de echte wereld, bestaat al heel lang. Echter, zoals bij meer innovaties ontbrak het aan de software om een echte doorbraak te forceren. Al sinds de aankondiging van Pokémon GO zijn vriend en vijand het erover eens dat dit wel een de doorbraak kan zijn. Dat blijkt te kloppen, want de wereld is al massaal op jacht naar de 146 beschikbare Pokémon. Dat is bijna de gehele eerste generatie Pokémon, waarbij de laatste 5 vermoedelijk worden toegevoegd bij grootschalige evenementen. Het is slim dat er gekozen is voor de eerste generatie. Die keuze zorgt ervoor dat de game qua doelgroep generaties overstijgt. De eerste Pokémongames stammen immers uit 1998, dus ook dertigers zullen zich nog veel herinneren uit die periode. Natuurlijk valt het in de lijn der verwachtingen dat er later meer generaties worden toegevoegd, want in totaal zijn er inmiddels alweer 721.
Zoals gezegd vang je in Pokémon GO wezens in de echte wereld. De spelwereld ziet er dan ook uit als een variant van Google Maps. Je ziet je avatar daarin lopen en zo nu en dan verschijnt er een Pokémon die je kunt vangen. De camera schiet aan en door je telefoon zie je het monster verschijnen. Wat volgt is een behendigheidsspel, waarbij je met je vinger een bal moet gooien richting de Pokémon. In de eerste uren van dit spel is dit gemakkelijk, maar later zal je Pokémon eerst moeten verzwakken of sterkere Pokéballen moeten werpen. Zodra je een Pokémon gevangen hebt is deze van jou. Je krijgt een aantal snoepjes om uiteindelijk je Pokémon te evolueren. Deze snoepjes zijn per Pokémon verschillend. Om een Squirtle te evolueren tot een Wartortle, heb je dus specifieke Squirtle-snoepjes nodig die je alleen maar krijgt bij het vangen van Squirtles. Zo geldt dat voor alle verschillende soorten Pokémon Zo blijf je natuurlijk wel spelen! Zeker als je bedenkt dat je betere Pokémon gaat vangen als je zelf in level stijgt. Evolueren is altijd handig, want het levert veel XP op. Wil je je Pokémonlijst schoon houden, dan kun je Pokémon sturen naar Professor Willow, die je vervolgens één snoepje teruggeeft.
Lopen tot de zon komt
Het leven van een Pokémontrainer gaat absoluut niet over rozen. Je zal vooral heel veel moeten lopen om succesvol te zijn in de game. De wereld zit namelijk vol met Pokéstops, waar je gratis en voor niks nieuwe Pokéballs, Revives en Potions kunt scoren. Zelfs in Bunnik (waar GNHQ gevestigd is) zijn er genoeg landmarks te vinden, allemaal uitgerust met een heuse foto in de app. Gyms zijn iets schaarser, maar nog toffer, omdat je hier echt gaat strijden tegen Gym Leaders. Zodra je level 5 hebt bereikt, mag je een team kiezen, Team Instinct (Geel), Team Mystic (Blauw) of Team Valor (Rood). Vervolgens kun je competitief gamen tegen andere teams. Elke Gym is namelijk te veroveren door een Team. Ben je zelf van Team Blauw en zie je een Blauwe Gym, dan kun je tegen je vrienden vechten. Versla je ze allemaal, dan mag je een Pokémon van jezelf erbij zetten. Zo kan het dus voorkomen dat je Gyms met wel acht Pokémon tegenkomt. Zo dien je ook Gyms van andere Teams te verslaan. Kom je een vijandelijke Gym tegen met 5 Pokémon, dan dien je ze allemaal te verslaan om er één af te snoepen. Een gym met vijf Pokémon versla je dus na vijf rondes.
Zoals gezegd wordt vooral lopen beloond. Inmiddels gaan al de wildste theorieën over wanneer bepaalde Pokémon beter vindbaar zijn. Als het regent zijn er meer waterpokémon en deze zijn ook vaker te vinden bij water. In de nacht (na 18:00 uur) zijn er weer andere Pokémon te vinden. Je kunt je eigen kansen vergroten door Lure Modules neer te leggen bij Pokéstops. Sta niet gek te kijken als alle kinderen uit de buurt ook komen kijken, want het aantal Pokémon dat dan verschijnt is aanzienlijk groter. Insences zijn hetzelfde, maar alleen voor jezelf te gebruiken en bieden dus iets meer privacy. Pokéstops zijn overigens ook geweldig voor het verkrijgen van eieren. Deze dien je vervolgens wel uit te laten komen en dat gebeurt pas na 2, 5 of 10 kilometer. Nieuwe, goede wandelschoenen kopen is dus een pré.
Pas op!
Zoals elke bij mega-app zijn ook de eerste slachtoffers gevallen bij Pokémon GO. De politie heeft inmiddels gewaarschuwd en ook het AMC heeft inmiddels Pokémontrainers mogen verwelkomen op de Intensive Care. Hoe ver ons inlevingsvermogen ook gaat, we kunnen de game hier op geen enkele manier op aankijken. Mensen hebben zelf verantwoordelijkheid en het is niet meer dan logisch dat je weg blijft van ziekenhuizen, politiebureaus, sporen en waterwegen. Je kunt mensen maar tot een bepaalde hoogte tegen zichzelf in bescherming nemen.
Conclusie
Pokémon GO is een hype en wat ons betreft terecht. Natuurlijk is er nog veel meer mogelijk met de game, maar zelden is er een app geweest die zoveel mensen aan het bewegen heeft gekregen. Het zoeken van Pokémon is niet alleen goed voor de conditie, maar ook nog eens een zeer sociale bezigheid. Mensen komen samen, mensen bewegen, Pokémon GO is daarmee een game geworden die breekt met clichés en leuk is voor jong en oud. Het verdienmodel van de game is zoals we die kennen uit games als Candy Crush en slechts tijdversnellend. Iedereen kan Pokémon GO spelen en voor miljoenen mensen is de app inmiddels belangrijker dan Tinder en Twitter. Volgens ons is dat helemaal terecht.