The Playroom VR

Als je dan toch in Amsterdam bent, waarom niet even een aantal PlayStation VR-games testen? Nee hoor, de E3 zit erop en Sony organiseerde onlangs een VR-middag om de nodige titels te spelen die later dit jaar, of volgend jaar, moeten verschijnen. Eén ervan is The Playroom VR, die bij de release al als The Playroom verscheen, om de mogelijkheden van de PlayStation Camera en DualShock 4-controller te testen. Met deze virtual reality variant kun je minigames spelen om te kijken wat VR kan, en het focust zich vooral op multiplayer. Multiplayer met PlayStation VR? Ja, het bestaat.

Op de bank met je vrienden

Nu heb ik het niet over een online multiplayer game als RIGS, maar het bankhangen met vrienden en samen The Playroom VR spelen. Eén iemand heeft de VR-bril op en bij sommige minigames tevens een controller, en de andere speler(s) heeft een controller in de hand of moet vooral verbaal aan de gang. The Playroom VR wordt gratis geleverd bij aankoop van PlayStation VR en bevat zes minigames die de weg open moet breken voor het echte werk van virtual reality. Deze game is vooral gespitst op gezamenlijke fun.

Zo kun je in de algemene kamer van het spel om je heen kijken middels de 360 graden kijkhoek. In de kamer gebeurt van alles, de bekende Playroom robots spelen spelletjes, plagen elkaar, vliegen rond in een vliegtuig en maken interactie als je naar ze kijkt. In één van de mingames kruipt de brildrager in de huid van een enorme dinosaurus die als een soort Godzilla een stad teistert. De andere speler of spelers moeten van hem wegrennen en obstakels ontwijken die de dino naar ze kopt. Ja, als dino moet je met je hoofd gebouwen slopen en zorgen dat borden, rotsen en andere spullen op de hoofden van de robots belanden. Op den duur zijn de rollen echter omgedraaid. De dinosaurus wordt gevangen in een elektrisch hek en je moet zodoende objecten ontwijken die de robots naar je hoofd slingeren. Ook nu kun je weer spullen naar je tegenstander koppen.

Katten, muizen, cowboys en geesten

Een andere minigame lijkt op de Ghostbusters, maar de speler met de VR-bril op ziet de spoken niet. De kamer is gevuld met vijf spoken en alleen de speler zonder bril ziet ze op de televisie. Deze persoon moet jou dan aanwijzingen geven waar je in de kamer naar moet kijken. Liggen je ogen lijnrecht met die van het spook, moet je de touchpad van de controller indrukken om een straal af te schieten. Volg daarna het spook om hem uiteindelijk in je controller op te vangen. Ingenieus spelletje dat een luisterend oor vergt en voor leuke, intense momenten kan zorgen.

Verder bevat The Playroom VR een kat-en-muisspel, waarbij vier spelers de muizen zijn die kaas moeten stelen. De brildrager is de kat die zich achter een gordijn verborgen houdt en tevoorschijn kan komen om een muis te vangen. Door zich op één muis te concentreren, kan hij deze vangen. Echter, de muizen kunnen zich verschuilen achter blikken en etenswaren, totdat de kat weer achter het gordijn verdwijnt.

Tot slot is mij een cowboy minigame bekend, wat een soort ‘wanted’-spel is. Spelers krijgen een foto van een dader te zien die ze daarna aan de speler met de VR-bril moeten omschrijven. Hij moet dan in een saloon op zoek naar de juiste cowboy en hem neerschieten. Ook hier is de funfactor leuk en kun je een tijdje vooruit als je continu wisselt met de PlayStation VR-bril. Het laat de inventieve kant van virtual reality zien en dat is erg leuk.

Voorlopige conclusie

Gratis is goed en The Playroom VR zal dan ook voor prima vermaak zorgen met je vrienden als je op 13 oktober, of later natuurlijk, PlayStation VR aanschaft. Het is een game die je erbij krijgt en met zes minigames die allemaal behoorlijk van elkaar verschillen kun je hier wel even mee vooruit. Het is uiteraard niet de hardcore game waar je uren, dagen en weken mee aan de slag kunt, maar om de mogelijkheden van PlayStation VR te leren, plezier met je vrienden te hebben en lekker simpel een spelletje te spelen lijkt het met The Playroom VR goed te zitten. Het is het begin van virtual reality en dat is prima.

Meer The Playroom VR

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren