Into The Deep

We waren onlangs in Amsterdam voor een post-E3 ontmoeting met Sony PlayStation, voor een selectie PlayStation VR-titels. Het was mijn tweede ervaring met virtual reality en ik stapte er dit keer een beetje huiverig in. Vorig jaar mocht ik een potje RIGS: Mechanized Combat League spelen met de PlayStation VR, maar in de tweede ronde werd ik enorm duizelig, misselijk en sloeg ik bleek uit. Het was dan ook een intense beleving, dus het rustige Into The Deep zorgde voor een veel betere tweede date.

Duik het diepe in

Ten eerste: of Into The Deep echt een game wordt, dat is afwachten. Voor nu is het een techdemo die de mogelijkheden van PlayStation VR toont. De grafische kant, de 360 graden kijkhoek, maar nog even geen gameplay. Nee, Into The Deep is een ervaring waarbij je gewoon achterover leunt in je stoel en alsmaar aanschouwt wat er gebeurt. Je bent in de demo een diepzeeduiker die in een kooi meters en meters onder de zeespiegel duikt. En wat is er in de zee te beleven als je continu daalt? Natuurlijk, er vinden veranderingen plaats, van begroeiing tot een diversiteit aan vissen en van het oppervlaktelicht naar de enorm duistere onderlaag van de oceaan.

De kooi zakt vanaf het oppervlak van het water en om je heen kijken zorgt voor de beste ervaring. Kijk je naar boven, dan zie je de boot waar de kooi aan bevestigd is steeds verder verdwijnen. Je ziet veel zand, rotsen en koraal. Kleine vissen zwemmen rustig voorbij, schildpadden zweven door het water en kijken je in alle vriendelijkheid aan. Er is niets aan de hand, het koraal beweegt in de stroming van de oceaan, de kooi zakt rustig verder in de ongekende diepte van het water. Deze kooi bevat overigens behoorlijk wat detail om het zo realistisch mogelijk te maken. Lampen, snoeren, een zuurstoftank en technische apparaten voor de communicatie en alle waarden in de gaten te houden.

Het gevaar loert

Echter, minder realistisch voelt het om geen lichaam te hebben. Het enige wat jij bent is een paar ogen die om zich heen kunnen kijken. Werp je een blik naar beneden, zie je geen armen en benen, of beter gezegd, helemaal geen lichaam. Dit is jammer, want de virtual reality-ervaring komt juist tot zijn recht als je ook daadwerkelijk iemand bent, of desnoods alleen je armen laat bewegen. Verder is Into The Deep wel een mooie ervaring, want zoals eerder gezegd heeft elke laag van de oceaan een andere flora en fauna. Je komt op den duur een schitterende groep kwallen tegen, rotsen met een totaal andere vorm en roggen die langs je heen vliegen.

Totdat je bij een wrak van een schip belandt dat er indrukwekkend uitziet. Echter, de spanning wordt hier opgevoerd en Into The Deep wordt toch nog intens. Rondom het wrak zwemmen meerdere haaien die jou ook hebben opgemerkt. Eerst zwemmen ze kalm voorbij, maar al snel begint een enorme haai tegen de kooi te stoten, te happen en te slopen. Jouw personage gaat zwaarder ademen, de communicatie met de boot valt weg en jij hangt daar in een met staal omhuld bolwerk, wachtend op misschien wel de dood. Zeker als een deel van de kooi volledig wordt weggeslagen en de haai alle ruimte lijkt te hebben op een lekker vlezig hapje. Ja, deze demo laat je toch wel even zweten.

Voorlopige conclusie

Hoewel het nog onduidelijk is wat Sony met Into The Deep wil bereiken, is deze techdemo een eerste stap voor de beleving die PlayStation VR – en virtual reality in het algemeen – wil overbrengen. Visueel mooie en kleurrijke omgevingen, een rustige opbouw en vooral de veranderingen van een oceaan meemaken. De 360 graden kijkhoek zorgt voor behoorlijk veel perspectieven en voelt daardoor realistisch aan. Jammer is dat je geen lichaam hebt in Into The Deep, wat een kleine smet is op de ervaring. Maar de rustieke beleving met een prima spanningsopbouw laat wel zien wat PlayStation VR in huis heeft. We hopen dan ook op een release van Into The Deep met de nodige gameplay, want het zet nu al de juiste toon neer.

Meer Into The Deep

 1.   
  Leukste's avatar

  Er valt ondanks dat je zelf het beeld mag besturen nog geen handeling te verrichten.
  Maar de sfeer en de beleving zijn er wel. Dat is dan wel een goed iets.

  Al blijft het wel zoals je al eerder aangaf in GN Vlog nr. 49.

  Daniël schreef, " – 6:08 – “Into The Deep is gewoon een video demo.”"