Minecraft Add-ons

Op Tetris na, is Minecraft de allergrootste game ooit gemaakt. Sinds de release in 2011 is er bijna geen gamer die niet direct of indirect in contact is gekomen met de lelijkste, maar misschien wel de leukste game voor heel veel gamers. Sinds de overname door Microsoft stellen velen zich echter de vraag wat er nu gaat gebeuren met de ooit zo onafhankelijke franchise. De game blijft multiplatform op ongeveer alle systemen, maar nu gaan al deze systemen ook in contact komen met elkaar. Tenminste, dat is de visie voor de lange termijn. In stapjes zal iedereen straks zijn eigen game kunnen maken met de Minecraft add-ons.

Overal

Er is een grote verandering gaande in de manier van denken van uitgevers. Werd het vroeger als storend ervaren dat mensen aanpassingen maakte in games middels mods, inmiddels wordt het idee van een community dat voortborduurt op de basisgame steeds meer omarmt. Bethesda introduceert de mogelijkheid tot het creëren van mods inmiddels op de consoles en Microsoft ziet nu ook eindelijk kansen voor Minecraft. Beter laat dan nooit natuurlijk, want welke pc-gamer heeft nog nooit een Minecraft mod geïnstalleerd? Je maakt de game even wat mooier, of je zorgt ervoor dat de lelijke Creepers nog steeds net zo lelijk zijn, maar in ieder geval naakt.

Het verschil met het ouderwets modden van toen en het plan van Microsoft is om alles recht te trekken. Elk platform moet uiteindelijk de mogelijkheid krijgen tot deze aanpassingen. Future Proof, zoals ze zelf zeggen, zodat geen enkele aanpassing in de game en geen enkele update die nog volgt de game kan slopen. Alles moet altijd blijven werken en op ieder platform. Daarbij begint MS met de bekende platformen. Op pc, Xbox en Android-systemen zal het allemaal vanaf de herfst werken, maar uiteindelijk is het de bedoeling om ook iOS en PlayStation open te gooien voor add-ons.

Dat heeft hele gave gevolgen, want het zorgt ervoor dat alle mobiele gebruikers ook kunnen gaan genieten van de creativiteit van spelers. Sterker nog, je kunt je eigen level beginnen op pc en doorspelen op je Android telefoon. Het systeem wat daarachter schuilgaat is enorm simpel en iedereen gaat zich straks een modder voelen.

Wat je maar wilt

Alle JSON- en PNG-bestanden worden voor iedereen open gegooid en deze kun je gewoon via Windows Verkenner openen. De PNG-bestanden van alles in de game zijn vervolgens toegankelijk. Deze zijn te wijzigen met ieder programma dat PNG ondersteunt, van Photoshop tot Paint, om vervolgens alle characters grafisch te kunnen aanpassen. Nog interessanter zijn misschien wel de JSON-bestanden, die eigenlijk alle informatie van de game bevatten. Deze zijn simpelweg te openen met een tekst-programma om vervolgens alles wat je wilt aan te passen.

Denk daarbij aan de lengte van je creatures, de snelheid, de hoeveelheid die er gespawned worden, of ze exploderen en wanneer, hoeveel health ze krijgen, hoe hun kinderen eruit zien. Je kunt zelfs een wereld maken met maximale lengte voor alle Creepers, waardoor jij als een kabouter rondloopt. Of wat dacht je van een hersentransplantatie. Kopieer alle facetten van een konijn, kopieer dit en plak dat in het bestand van de Creeper. Verander wat namen van Rabbit naar Creeper en je hebt een Creeper die blij naar je toekomt rennen als je ze een wortel voor houdt.

Dat er mensen zijn die dit al lang konden is bekend, maar het wordt nu zo gemakkelijk gemaakt dat bijna iedereen zal gaan experimenteren met hun game. Je waant je een modder en dat is natuurlijk nog maar het begin. Het hele UFO-thema dat Microsoft liet zien bij de persconferentie is gewoon gemaakt als voorbeeld wat kan komen. Men in Black agenten, enorme aliens, UFO’s in een enorme stad. Het is supergaaf dat Microsoft dit als voorbeeld geeft, maar als de community straks aan de slag gaat hiermee zijn de mogelijkheden eindeloos. Zeker omdat je het met iedereen kunt delen door alleen je savegame door te sturen. Geen moeilijke en shabby installs meer, alles zit in de game.

Voorlopige conclusie

Het is goed van Microsoft dat ze niet bang zijn voor de creativiteit van hun community. Het versimpelen van het toevoegen van modificaties gaat heel veel creatieve creaties voortbrengen en dat vergroot de mogelijkheden van Minecraft meer dan ooit tevoren. Dat ook de mobiele versies daarin meegenomen is tof, al is het natuurlijk nog maar een eerste stap. Het doel is om dit toegankelijk te maken voor alle devices, Future Proof wel te verstaan, zodat wat je ook hebt aangepast nooit problemen geeft als je een update krijgt. Veel Minecraft-liefhebbers zullen blij zijn met add-ons, want de game wordt nu nog groter dan ooit.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren