Agents of Mayhem

Volition maakt al een aantal jaren furore met hun Saint’s Row-franchise. Wat ooit begon als een enorm sterke GTA-kloon, is inmiddels uitgegroeid in een franchise die koning is in het gebruik van onderbroekenlol en referenties naar comics, films, en nerdy popcultuur. Met Agents of Mayhem wil de ontwikkelaar een nieuwe franchise op de kaart zetten, al hoeven absoluut geen afscheid te nemen van Saint’s Row. Agents of Mayhem speelt zich namelijk af in hetzelfde universum! De setting is wel iets anders. Jij kruipt in de huid van een aantal foute agenten om de wereld te redden van een invasie.

LEGION vs. MAYHEM

Dat de game zich afspeelt in hetzelfde universum als Saint’s Row was een grote verrassing voor me, al weten we nog niet of je bekende personages gaat terugzien. Het enige dat we weten is dat Ultor aanwezig is in het spel, de rest moeten we nog ontdekken. Wat we wel weten is dat de game wederom komisch uit de hoek gaat komen als Dr. Babylon de aanval inzet op de Aarde. Of eerder, Seoul, Zuid Korea. De game speelt zich daar af en dat is dan ook meteen je speeltuin. Dr. Babylon is de baas van de organisatie LEGION en om deze te bestrijden huurt Ultor MAYHEM in. Een groep superagenten waarvan je er 12 onder de knoppen kunt krijgen. Uit de 12 agenten kies je er drie die je letterlijk meeneemt in de spelwereld. Je kunt op ieder moment wisselen tussen deze agenten, waarbij balans erg van belang is. Zo is het erg prettig als je een agent kiest met een specialisme voor lange afstanden, eentje voor dichtbij en een all rounder.

Net als in games als Overwatch heeft iedere agent zijn eigen specialisme en supermoves. Zo mochten wij aan de slag met Hollywood, een agent die daarnaast ook nog acteur is. De vergelijking met Johnny Bravo is snel gemaakt en hij heeft een machinegeweer. Ook kan hij onder andere explosies creëren. Ik zeg “onder andere”, omdat elke agent zijn eigen skill tree heeft en dus kan levellen. Je kunt vervolgens nieuwe bewegingen en perks toewijzen voor jezelf en het hele team. Hardtack was mijn tweede agent, die zich specialiseert in combat van dichtbij. Weapon of choise is natuurlijk de shotgun en zijn special is een straal die tegenstanders naar je toe trekt. Fortune is een chick met twee pistolen en een drone genaamd Glory.

Singleplayer only

Dat we over meerdere agenten spreken in een groep geeft misschien wat verwarring. Agents of Mayhem is een singleplayer-game. Je kunt niet in coop spelen en alle agenten heb je zelf onder de knoppen. Deze keuze is misschien wel een beetje vreemd, want de game zou zich uitstekend lenen voor coöperatieve gameplay, aan de andere kant ben ik ook voorstander van het schenken van aandacht en liefde voor een goede singleplayer. Hiervoor wordt natuurlijk weer alles uit de kast gehaald om ons aan het lachen te maken. Heerlijk flauwe opmerkingen worden constant gemaakt door de agenten en ook de vierde muur wordt meer dan eens gebroken. In hoeverre dat leuk blijft is nog niet te zeggen, veel belangrijker is de gameplay.

Deze staat als een huis, want is zeer vergelijkbaar met Saint’s Row. Het schieten werkt lekker, de speciale vaardigheden komen mooi in beeld. Zeker als je de vaardigheid aanzet dat iedereen om je heen explodeert, is het chaos alom met schreeuwende mensen en explosies vol bloed. Persoonlijk ben ik zeer te spreken over de grafische stijl. Richting release gaan jullie waarschijnlijk vaak de vergelijking met Crackdown horen en dat klopt als een bus. De game heeft veel weg van Crackdown, alleen focust zich meer op humor en meer variatie in agenten. Hoewel we dit nog niet gezien hebben, zal het uiteindelijk ook mogelijk zijn om je hoofdkwartier te upgraden.

De missie die wij op de E3 mochten spelen draaide om een zangeres, Aisha, die ook nog eens een A.I. is. Ze is in gevaar want Legion wil haar gevangen nemen. De missie nam ons mee naar een pakhuis waar we heel veel tekenstanders voor de kiezen kregen. Ideaal dus om alle agenten te gebruiken. Je kunt willekeurig en op elk moment van de game wisselen tussen je drie agenten. Zo kun je dus met Fortune en haar drone alle tegenstanders stunnen, veranderen in Hollywood voor een paar mooie explosies en in dezelfde beweging Hardtack laten verschijnen om het af te maken met zijn shotgun. Het houdt de gameplay zeer gevarieerd, als was de missie die wij kregen niet heel spannend qua verhaallijn. Aisha blijkt te willen overlopen naar Legion en wij moesten haar uiteindelijk stoppen in een groot eindbaas-gevecht.

Voorlopige conclusie

Agents of Mayhem is een echte Volition-game en de game lijkt dan ook enorm op een nieuwe Saint’s Row. Toch zijn er wel degelijk verschillen. De grafische stijl van Agents of Mayhem vind ik fantastisch, het inzetten van verschillende agenten is tof in een open wereld game en Seoul als stad vind ik een interessante keuze. Toch is het voorlopig beoordelen van humoristische games altijd lastig. Hoe lang blijft dat leuk? Humor is een moeilijk genre in videogames. De gameplay is in ieder geval lekker en als we veel variatie krijgen met de 12 verschillende agenten, dan kan Agents of Mayhem een enorm toffe game worden. We gaan later ongetwijfeld nog meer zien, want de game verschijnt pas ergens in 2017.

  1.   
    gamerfriend01's avatar

    Ben benieuw de game krijgt wat weinig aandacht, maar het kan een topper worden.