Watch Dogs 2

Watch Dogs 2 komt eraan! San Francisco is de stad, Marcus Holloway is de protagonist en Deadsec je werkgever. Nog steeds ga je ten strijde tegen Blume, het enorme bedrijf dat ervoor gezorgd heeft dat alles met elkaar verbonden staat middels ctOS. Maar de duistere ondertoon van Chicago en Aiden Pierce zijn verdwenen. Waar je in de eerste Watch Dogs een pijnlijke ziel had vanwege het vreselijke verlies van je nichtje, is Marcus een vrolijke knul. Een hipster van formaat, maar ook iemand die de gangmaker is op feestjes, enorme salto’s kan maken en een meesterhacker is. Marcus kan eigenlijk alles.

De zonnige Bay Area

Het eerste dat opvalt als je het San Francisco van Watch Dogs 2 betreedt is dat de stad enorm kleurrijk en sfeervol is. Niet alleen schijnt in San Francisco altijd de zon, Ubisoft heeft ook duidelijk een kleurrijker pallet gekozen voor deze Watch Dogs. San Francisco is enorm en bijna waarheidsgetrouw nagebouwd. De stad loopt door over de Golden Gate Bridge, met aan de andere kant het park. Aan de andere zijde ligt de tweede plaats in de game, Oakland en ook Alcatraz, de epische gevangenis van vroeger, is aanwezig. Sfeervol is het daarnaast ook. Hondjes spelen met elkaar, een man vist, er wordt een foto genomen en de politie scheurt voorbij naar een misdaad. De vergelijking met GTA is snel gemaakt, maar dat is alleen maar een compliment.

Het hacken is natuurlijk waar de game eigenlijk om draait en ditmaal kun je inbreken in veel meer machines. Alle auto’s in de game kun je starten en een kant opsturen, zelfs als je rijdt. Heb je geen zin om helemaal naar die auto te lopen, laat hem naar je toe rijden. Er zijn ook meer opties met het hacken van telefoons. In een vuurgevecht met politie kun je een willekeurige gangmember automatisch om versterking laten vragen voor wat extra vuurkracht. Ook ga je de meeste submissies in de game ontdekken door mensen te hacken. Gelukkig wordt je een beetje geholpen daarin, want je kunt natuurlijk niet iedereen in de stad hacken voor een 100% voltooiing van de game. Als je in de buurt bent van een missie, dan krijg je een seintje.

Gogo Gadget Drone!

Nieuwe gadgets krijg je ook mee in de vorm van twee drones, eentje in de lucht en eentje op de grond. De quadcopter kan precies wat je verwacht. Scannen, hacken en je laten overspringen in andere hackbare apparaten. De bestuurbare auto kan dat ook, maar deze heeft ook een arm zodat hij ook echt fysiek computers kan hacken. Een beetje als R2-D2 dat kan in de Star Wars-films. Deze twee hulpmiddelen gaan voor veel spelers de eerste keuze zijn als het gaat om het verkennen van de omgeving. Je kunt daar heel ver mee komen, maar soms zal Marcus ook zelf vuile handen moeten (en willen) maken. Deze gameplay is natuurlijk bekend. Je kunt liften kraken om jezelf naar boven te vervoeren, telefoons en camera’s hacken en allerlei elektronische verkeerssystemen gebruiken.

Hoewel je de game volledig kunt gaan uitspelen zonder ook maar één dodelijk slachtoffer te maken, kan Marcus met allerlei wapens uit de voeten. Van granaten, pistolen en machinegeweren, tot shotguns en raketwerpers. Toch is het leukste wel zijn biljartbal aan een touwtje, oftewel een paracord. Het is een leuke nieuwe variant van de wapenstok van Aiden die ik veel zal gebruiken.

Dit is en blijft toch echt een Watch Dogs-game, waarbij het hacken het belangrijkste is. De grootste klachten van het eerste deel waren de te hoge grafische beloftes van Ubisoft, het duistere verhaal van Aiden en het rijden in voertuigen. De eerste twee dingen zijn opgelost, op naar het laatste. Het rijden van auto’s is absoluut verbeterd ten opzichte van het eerste deel, maar nog steeds zal dat de grootste klacht van veel spelers blijven. Ze voelen wat licht. Overigens is het verschil tussen verschillende voertuigen groot. Lichte wagens stuiteren wat meer dan zware auto’s en dus zal ik het liefst die laatste gebruiken.

Maar waarom?

Marcus is in de trailer van de game inderdaad een beetje een hipster, maar daar kun je snel korte metten mee maken door hem andere kleding te geven. Er wordt ontzettend hard gewerkt aan een enorm palet aan kleding in heel veel winkels, hij zal er dus uitzien zoals jij dat wilt. Wel zou ik heel graag meer willen weten van het verhaal van de game. Natuurlijk was Aiden Pierce duister, maar we begrepen allemaal wel waarom dat zo was. Marcus komt mij over als een hele vrolijke knul, vanwaar dan die haat naar Blume? De kerel kan honderden mensen neerschieten en nog steeds met een glimlach weglopen. Wat is zijn drive? Ik wil het heel graag weten.

Voorlopige conclusie

Watch Dogs 1 vond ik een enorm vette game en het vervolg gaat dat ook weer zijn. Dat is grotendeels te danken aan de stad San Francisco en de enorm sfeervolle omgevingen. Het is twee keer zo groot als het Chicago van het eerste deel en het lijkt erop alsof er altijd wel wat te doen is. Grafisch komt de game er goed uit en qua afwisseling in hacken zijn stappen gemaakt. Wel vind ik het rijden met auto’s nog steeds niet fantastisch en wil ik heel graag weten wat Marcus precies voor jongen is. Dat gaan we ongetwijfeld te horen krijgen richting de release op 15 november aanstaande.

 1.   
  Gabbersouth's avatar

  hele mooie game hier wacht ik echt op
  de vergelijking met gta had ik bij de eerst game al sinds dien vind ik watchdogs veel mooier en veel beter als gta en normaal ben ik echt een gta fan vanaf begin af aan maar watchdogs 2 maakt het

 2.   
  Sa.'s avatar

  Klinkt erg positief! Het rijden van auto’s in open world games lijkt alleen Rockstar op dit moment goed te doen. Ben benieuwd wat de game gaat brengen! 🙂

 3.   
  Ryan2000's avatar

  Kan echt niet wachten! Heb er nu al zin in!

 4.   
  Gabbersouth's avatar

  sdfl rockstar is niet meer de koploper hier in de ubisoft heefd gedaan waar ontwikkelaars in geen jaren is gelukt een super mooie spel wereld een levendige spel wereld massief en zeer kleurijk

 5.   
  bartofzo's avatar

  @Gabbersouth Hij heeft het over rijden. Daarin is Rockstar beter. Maar de WD2 wereld ziet er idd veelbelovend uit, hopelijk maken ze dat waar.

 6.   
  Gabbersouth's avatar

  bartofzo ja nu zie ik het dat hij het idd over rijden heeft haha had dr overheen gekeken watchdogs 2 gaat het zeker maken zeker met die levendige relistisch getrouwe wereld veel animatie veel te doen veel kleur kortom veel interactie
  hier schiet gta al jaren te kort sterker nog dat is ze nooit gelukt watchdogs wel