WarCraft: The Beginning review

Het is geen geheim dat Blizzard Entertainment keer op keer hoge kwaliteit aflevert op gamevlak, zoals het recentelijk wederom heeft bewezen met Overwatch. De games gooien niet alleen hoge ogen bij de critici, ook het publiek weet keer op keer zijn weg te vinden naar de spellen van de Amerikaanse gigant. Laten we echter wel eerlijk zijn, Overwatch werd met name gehyped door Blizzard’s fenomenale animatiefilmpjes. We werden voor het eerst echt omver geblazen door de cinematic videos van WarCraft III die zelfs vandaag de dag nog indruk maken. Wat nou als dergelijke scenes niet enkele minuten duren, maar een dikke twee uur lang verblijden middels een heuse speelfilm? Blizzard heeft gehoor gedaan aan dergelijke gebeden en officieel het water van de filmindustrie getast met de film WarCraft: The Beginning. Aan ons de taak om te ondervinden of deze productie de naam WarCraft en Blizzard waardig is.

Orcs and Humans

Lang, lang geleden, verschenen games niet als downloads of waren ze gebrand op CD’tjes. In mijn eigen kindertijd stopte je een floppy diskette in je MS-DOS computer om games te kunnen spelen. Vergeet World of WarCraft; dit is de tijd dat de WarCraft-serie zijn oorsprong vond. Met The Beginning krijgen we niet een verhaal met publieksfavorieten Arthas of Illidan voor de kiezen, maar in plaats daarvan gaan we terug naar het nederige begin van de serie. De eerste WarCraft-game vertelde over de eerste ontmoetingen tussen de orcs en de mensheid en dat is in feite wat we nu op het witte doek mogen aanschouwen.

Dreanor, de thuiswereld van de orcs, is stervende. Al zoekende naar een nieuwe plek om zich te vestigen, weten de orcs onder leiding van sjamaan Gul’dan een portaal naar de wereld van Azeroth te vinden. Om de portaal te voeden zijn offers nodig en de rest van the Horde kan de nieuwe wereld slechts betreden door meer levende wezens te gebruiken. Gelukkig voor hen is Azeroth al bevolkt, en wel door de mensheid. Plunderingen en mensenoffers zijn dan ook een logisch gevolg. Aan de zijde van de mensen zien we hoe deze omgaan met de nieuwe dreiging, aan de kant van de orcs is wanhoop en paranoia zichtbaar.

Schitterende fantasy

Voor WarCraft-fans van het eerste uur is het bekende kost en liefhebbers zullen dan ook smullen van hoe de wereld van Azeroth tot leven is gebracht op het witte doek. Er is gekozen echte acteurs te combineren met een dikke saus CGI. Dit oogt soms ietwat overdreven, maar waar dit normaliter de onderdompeling in een film limiteert, was dit niet het geval voor WarCraft. Extreem gebruik van digitale technieken zorgde juist voor een soort cartoony-uiterlijk dat we goed kennen van Blizzard’s fantasie-universum. Lui die geen enkele band hebben met de WarCraft-serie zullen zich waarschijnlijk wel ergeren aan het overmatige gebruik van computermiddelen om de wereld tot leven te brengen.


Dat is sowieso een belangrijk punt waar je rekening mee moet houden: voor mensen zonder enige kennis met betrekking tot WarCraft heeft de film weinig te bieden. Dit lijkt dan ook de voornaamste reden dat filmcritici de productie afbranden. De meeste hiervan hebben naar alle waarschijnlijkheid geen WarCraft-game opgepikt en het is dan ook logisch dat veel van de film aan hun voorbijgaat. Wat zij zien is een wellicht ietwat rommelige fantasiefilm.

Snel, snel, snel

In de film wisselt het blikveld geregeld tussen de twee facties om zowel de mensheid als de orc-horde van de nodige aandacht te voorzien. Je vlieg zo van het ene kamp naar het andere. Bovendien is de cast aan beide zijden aardig groot; er zijn heel wat personages die een rol spelen in WarCraft. Goed opletten is dan een vereiste, want achtergrondkennis wordt weinig gegeven. De film lijkt er soms vanuit te gaan dat dergelijke personages wel bekend zijn, maar dat geldt voor nieuwkomers uiteraard niet.

Ook fans kunnen bovendien niet ontkennen dat de film wel erg veel haast lijkt te hebben. Twee belangrijke mano a mano-gevechten duren bijvoorbeeld wel erg kort en er zijn erg weinig scenes die als filler dienen. Daardoor is het moeilijk op adem te komen en echt een emotionele band met de personages op het scherm te ontwikkelen. Een dergelijk probleem is niet enkel eigen aan de WarCraft-film; Star Wars: The Force Awakens kampte mijns inziens ook met een dergelijke extreem hoge snelheid.

Conclusie

WarCraft: The Beginning doet wat het moet doen en doet dat erg goed. De film weet de sfeer van de games uitzonderlijk goed neer te zetten en daarvoor verdient het team van regisseur Duncan Jones alle lof. Dat de productie film-technisch gezien enkele mankementen heeft, daar kunnen we moeilijk van wakker liggen. Ik heb de film met vier fans bezocht en allen waren enthousiast. Sterker nog, ondergetekende heeft WarCraft inmiddels alweer twee keer in de bioscoop gezien. Meer complimenten kan een gamefilm zich niet wensen.

Met WarCraft: The Beginning is voor fans dus een mooi eerbetoon aan de succesvolle gamereeks gevestigd en de hoop is er dan ook dat we in de nabije toekomst meer van dit mogen zien. Aangezien The Beginning hoofdzakelijk draait om de mensheid en de orcs, zijn de overige rassen nog onderbelicht. We spreken hier immers over de tijd dat de wereld van Azeroth nog nauwelijks is verkend. Nog geen nachtelven en trollen bijvoorbeeld. Tijd voor meer dus!

 1.   
  Dark_Phoenix's avatar

  Ik vond de film zeer goed. Wat ik beetje jammer vond dat de muziek beetje te weinig Warcraft was wat we weten van de games. Muziek was niet slecht hoor maar het zou meer epic zijn als we dat herkennen van de games. Het kwam pas toen de film was afgelopen. Tweede wat ik beetje jammer vond was dat ze de lore voor de film wat veranderd hebben.

 2.   
  Mark89NL's avatar

  Het was een prima film vond ik.

 3.   
  tijn80's avatar

  Bij andere reviews die ik heb gelezen krijgt hij een dikke 8 van mensen die WoW gespeeld hebben, en een 6 tot 7 die het spel allen van naam kennen. Het schijnt dat de (verhoudingen tussen) de verschillende volkeren best lastig te volgen zijn voor WoW-newbies.

  Denk dat ik deze een keer ga kijken wanneer de blu ray uit is.

 4.   
  JesseTheunZzz's avatar

  Ik ben er vorige week vrijdag nog geweest met een vriend. Was echt een heel mooie film, wij hebben er zeker van genoten!

 5.   
  Hielke's avatar

  Warcraft*

 6.   
  Papachico's avatar

  Ik moet em zelf nog zien maar ik denk dat t een vrij goede film is mocht je t warcraft universe kennen. Als je helemaal niks weet van warcraft kan dit een kut film zijn aangezien ik heb gehoord dat er niet echt diepgang zit bij de characters, waardoor je je totaal niet hecht aan alle characters, of in ieder geval de belangrijke lore personages. Ergens begrijp ik dit wel want de warcraft universe is immens groot en er zit zoveel diepgang in personages dat je dat niet allemaal kwijt kunt in een film dat 90 minuten duurt. Geen idee hoeveel delen er komen maar ik verwacht er zeker drie waarbij in het laatste deel Thrall warchief wordt van de Horde. Misschien had het beter geweest om een serie te maken waarbij er meer diepgang wordt getoont. Een serie waarbij elke aflevering 45 minuten duurt per seizoen is iets makellijker om te doen dan een film uitbrengen waar enkel “fans” er echt baat bij hebben.

 7.   
  Supermanneke's avatar

  Papachico schreef, "Ik moet em zelf nog zien maar ik denk dat t een vrij goede film is mocht je t warcraft universe kennen. Als je helemaal niks weet van warcraft kan dit een kut film zijn aangezien ik heb gehoord dat er niet echt diepgang zit bij de characters, waardoor je je totaal niet hecht aan alle characters, of in ieder geval de belangrijke lore personages. Ergens begrijp ik dit wel want de warcraft universe is immens groot en er zit zoveel diepgang in personages dat je dat niet allemaal kwijt kunt in een film dat 90 minuten duurt. Geen idee hoeveel delen er komen maar ik verwacht er zeker drie waarbij in het laatste deel Thrall warchief wordt van de Horde. Misschien had het beter geweest om een serie te maken waarbij er meer diepgang wordt getoont. Een serie waarbij elke aflevering 45 minuten duurt per seizoen is iets makellijker om te doen dan een film uitbrengen waar enkel “fans” er echt baat bij hebben. "

  Echter is dit niet het geval, m’n broer (die niks met games in het algemeen heeft, zeker niet met Warcraft) kon het gewoon goed volgen en vond het een vette film. Misschien dat niet alles is blijven steken zoals bij LotR ofzo, maar voor een game film is het zeker een topper.

 8.   
  Beukaapje's avatar

  Nog geen nachtelven en trollen bijvoorbeeld.

  Ik heb toch zeker een zekere scène gezien waarin ik 3 nachtelven telden. Ik heb World of Warcraft altijd erg leuk gevonden (en heb een lopend abonnement), echter heb ik me nooit echt verdiept in de lore die eraan vooraf is gegaan. Op zich is dit iets wat de game in grote lijnen al doet, maar er ontbreken toch wel wat elementen.
  na het zien van de film mag ik toch wel zeggen dat enkele van de ontbrekende elementen duidelijk zijn geworden, al zijn er ook extra vragen bij gekomen.

  Al met al is het een erg leuke film waarbij een kleine kennis van de lore wellicht noodzakelijk is, maar zeker niet verplicht om naar de leuke actie film te kijken. Nadat ik het gezien had was voor mij de grootste vraag:
  Wanneer komt er een deel met Illidan en wanneer komt er een deel met Arthas 🙂

 9.   
  WesterW's avatar

  Night Elves worden pas ontdekt tijdens de gebeurtenissen van Warcraft 3: Reign of Chaos als het continent van Kalimdor voor de eerste keer wordt aangedaan. De drie elven die je zag in de film zijn ‘gewoon’ High Elves 😉

 10.   
  Snivu's avatar

  Ik ga er volgende week heen met mijn dochter van 8. Die wou er naar de trailer gezien te hebben gelijk heen. Iemand ervaring? Is er veel gore of valt het mee