E3 2016: God of War, virtual reality en nieuwe IP’s – Onze Verwachtingen #3

De E3 2016 gaat op 14 juni van start. Een deel van de redactie zal zoals ieder jaar in the city of angels op de beursvloer aanwezig zijn, maar ook de achterblijvers gaan natuurlijk fanatiek aan de slag om het heetste nieuws naar jou te brengen. Nu de datum snel naderbij komt, begint het in Bunnik al flink te kriebelen, want hoewel de onthullingen in en nabij het Los Angeles Convention Center op Amerikaanse wijze aan elkaar gepraat worden – looking at you Aisha Tyler – is er altijd genoeg om enthousiast over te worden. Wat verwachten Daniël, Mike en Valentijn eigenlijk van de E3 2016?

Daniël: God of War, VR en nieuwe IP’s

De E3 wordt steeds minder groot. De meeste aankondigingen en onthullingen zijn vooraf al bekendgemaakt en dat leidt tot minder spectaculaire, bombastische en zweethandjes-achtige shows tijdens de persconferenties. Je wil weggeblazen worden, verrast worden en dat doet de E3 helaas niet veel meer. Toch verwacht ik het één en ander van Sony en first-party ontwikkelaars, waaronder Guerrilla Games met flink wat gameplay omtrent Horizon: Zero Dawn. Daarnaast hoop ik ook dat Sony Santa Monica met een nieuwe God of War kom en inFamous-ontwikkelaar Sucker Punch laat zien waar het de afgelopen tijd aan heeft werkt. En dan zijn er natuurlijk nog Media Molecule, Team ICO met The Last Guardian en wellicht wel Hideo Kojima die zich bij Sony aansluiten.

Bovendien gaat virtual reality een grote rol spelen en ik ben dan ook benieuwd of de diverse bedrijven iets adembenemends kunnen tonen. Als ik voor VR ga, dan wordt het PlayStation VR en hoewel RIGS tof was, staat de techniek nog steeds in de kinderschoenen. Kom maar op met een AAA-titel uit handen van een Naughty Dog-achtige studio. Dan ben ik stoked! Maar rondom de nieuwe PlayStation 4, Neo, en de Xbox One, Scorpio, heb ik nog mijn twijfels. Het is waarschijnlijk nodig voor VR, al ben ik niet snel van plan weer geld neer te tellen voor een PlayStation 4 én nog eens VR.

Als we dan weer even terug gaan naar de echte software, de games, dan zie ik graag de nieuwe game van CD Projekt RED tegemoet. Geen Cyberpunk 2077, maar wellicht een andere grootschalige titel. Ook knijp ik ‘m voor de conferentie van Bethesda, die uiteraard Dishonored 2 gaat tonen, maar toont het bedrijf een nieuw IP of gewoon The Elder Scrolls VI, dan is mijn E3 gemaakt. Vul dat aan met beelden van Battlefield 1, een Star Wars-game en een nieuw IP van een grote studio voor de PlayStation 4, en dan kan ik aardig blij worden.

Mike: Hardware, verrassende games en hopelijk geen verkooppraatje

Als hardware-verslaafde gamer kijk ik erg uit naar de E3 van 2016. Veel van de geruchten die we tot nu toe hebben gehoord, draaien om hardware en niet om games. Voorheen lekten veel aankondigingen enkele weken voor de E3 al (zogenaamd per ongeluk) uit. De algemene trend van die geruchten gaf wel een beetje aan wat we van de beurs mochten verwachten. Ik verwacht dus dat dit de E3 van virtual reality en de bijbehorende hardware wordt. PlayStation VR is een zekerheidje, maar waar ik meer benieuwd naar ben, is hoe krachtig de hardware van de nieuwe PlayStation Neo is. Hetzelfde geldt voor de Xbox Scorpio. En natuurlijk ben ik benieuwd hoe Microsoft virtual reality wil gaan implementeren op de nieuwe Xbox: een eigen headset, of compatibiliteit met de Oculus Rift? Dat laatste zou Microsoft zelf natuurlijk ontwikkelkosten besparen, maar het een stuk minder goed zijn voor de portemonnee van de consument. Hoe dan ook, we betreden een interessant tijdperk op het vlak van hardware.

Wat games betreft laat ik me grotendeels verrassen. Natuurlijk kijk ik uit naar bepaalde games, zoals For Honor, Watch_Dogs 2 en uiteraard die God of War-game waarvan de vermoedelijke concept art laatst uitlekte. Verder zie ik Ubisoft ervoor aan om tóch de volgende Assassin’s Creed te tonen, ondanks dat die niet dit jaar zal verschijnen. De uitgever heeft vast wel geleerd van Bethesda en het succes van Fallout 4, maar ik denk niet dat ze dit model direct overnemen. Ik denk dat Ubisoft ermee wil experimenteren: wat is de sweet spot voor hype-creatie? Ook de vroegtijdige aankondiging van de (officiële) Watch_Dogs 2-onthulling is in mijn ogen zo’n experiment.

Ten slotte hoop ik dat de PC Gaming Show beter is dan vorig jaar. Vorig jaar zat ik drie uur lang ineen te krimpen bij de uiterst ongemakkelijke bedoening, die ook nog vooral een verkooppraatje voor AMD was. Als het dit jaar weer hetzelfde is, begin ik te sparen voor een grafische kaart van concurrent NVIDIA. Maar laten we de pc-presentatie het voordeel van de twijfel geven: het tijdstip (20:30 uur) is al een stuk redelijker voor ons Europeanen dan vorig jaar (02:00 uur). Ook de lengte is dit jaar gehalveerd.

En in tegenstelling tot vorig jaar, breng ik deze E3 wél tijd door op GNHQ, dus gezellig wordt het sowieso!

Valentijn: The Legend of Zelda: Wii U en heel veel Microsoft

Man, man, man. Als iets de gamewereld kéér op kéér weer op zijn kop weet te zetten, dan is het wel een nieuwe The Legend of Zelda-game. Waar ik als klein jochie nog als een gestoorde op mijn stoel begon te springen toen Shigeru Miyamoto met een Master Sword en Hylian Shield het podium op kwam lopen om Twilight Princess aan te kondigen, ben ik nu vooral een sceptische twintiger geworden. De Wii U ligt namelijk op haar sterfbed en Nintendo kan daarom wel flink wat momentum gebruiken. Gelukkig kan dat er komen met de Nintendo NX. Alhoewel, het bedrijf heeft aangekondigd dat dit nieuwe apparaat niet aanwezig zal zijn op de beurs en dat het enkel The Legend of Zelda zal tonen. Te verwachten valt dat er om de persconferentie heen wél genoeg informatie naar buiten komt druppelen. Zo verscheen onlangs bijvoorbeeld nog het gerucht dat de NX vertraagd zou worden omdat Nintendo VR wil toevoegen. En mochten we nog even niets horen, dan heeft die stilte eigenlijk ook wel weer een mysterieuze charme.

Waar ik deze E3 nóg grotere verwachtingen van heb, is Microsoft. Het is namelijk geen geheim dat de Xbox One ver achter de PlayStation 4 ligt wat betreft verkoopcijfers. Microsoft zal daarom ongetwijfeld zijn tanden laten zien deze E3 en ons opnieuw proberen te overtuigen van de kracht zijn console. Sterker nog, hoogstwaarschijnlijk krijgen we een aankondiging van een nieuw model: de Xbox One Scorpio of hoe het beestje ook gaat heten. Zo kregen we recentelijk nog een Xbox One-prijsverlaging te horen en het lijkt er daarom sterk op dat Microsoft zijn ogen ergens anders op heeft gericht. En wat moet er eigenlijk gepaard gaan met de aankondiging van een nieuw model? Juist, een dikke lading aan kneiterharde games! Kom maar op, E3 2016!

Volg de E3 met je vrienden van GamersNET en ontdek of onze verwachtingen waargemaakt worden! Check onze E3 FAQ voor alle informatie.
  1.   
    Sixty's avatar

    Ik zie het wel, en ik hou mijn verwachtingen laag. Totdat ze met een release date van Kingdom Hearts 3 komen, then all bets are off the table!

  2.   
    Rijstekorrel's avatar

    Ik zie het ook wel allemaal, maar nieuwe god of war zal wel Nice zijn 🙂