Razer ManO’War Tournament Edition headset

Natuurlijk, we geven de gehele Overwatch line-up van Razer weg in een ongekend dikke GamersNET prijsvraag, maar niet voordat we daaruit de gloednieuwe modellen onderwerpen aan een van onze beruchte tests. De volledig in Overwatch thema gestoken Razer ManO’War is namelijk een unieke ‘Tournament Edition’-uitvoering van het gloednieuwe headset-paradepaardje van Razer. Een goede kans dus voor ons om precies dat product tijdig van een volwaardige recensie te voorzien. Want hoe bevalt Razers nieuwe koptelefoon eigenlijk?

De Tournament Edition: goedkoper en toegankelijker

Allereerst is het zaak om het spreekwoordelijke kaf van het koren te onderscheiden. Niet dat deze specifieke koptelefoon meteen goed of slecht is, maar het verschilt wel wezenlijk van het voorheen aangekondigde ManO’War. Het gaat hier om de Tournament Edition, die qua design wel grofweg overeenkomt met het paradepaard, maar lang niet zo uitgebreid of enorm prijzig is. De ‘gewone’ ManO’War kost je namelijk een goede 199,99 euro, waar de in Overwatch stijl gehesen Tournament Edition over de toonbank gaat voor een simpelere prijs van 129,99 euro. Concreet wil dat zeggen: geen (virtueel) 7.1-geluid ingebouwd, weg mogelijkheden tot draadloos genot en ook de toffe Chroma-kleurtjes om naar smaak aan te passen, zijn hierbij overboord.

Wat je wél ontvangt is een aardig hoogwaardige stereo-koptelefoon, uitgerust met een uitrolbare microfoon, stijlvol gevlochten kabel en semi-modulaire 3.5mm audio-jacks om aan te sluiten op pc, notebook of console. Dat laatste is overigens een bijkomstigheid die de duurdere ManO’War dan weer niet heeft. Door middel van de verschillende kabeltjes prik je deze headset gemakkelijker in je smartphone of game-controller, waar het prijzigere broertje het moet doen met een USB-zender die zich vooral richt op pc en verder enkel PlayStation 4.

Robuust draaggemak, voor sommigen

Maar goed, een kersvers model van Razer dus. Na de stijlvolle en populaire Kraken-koptelefoon gooit de Amerikaanse gaming-fabrikant nu met een nieuw design en een verbeterd geluid. Het spreekwoordelijke stokje wordt overgedragen. De drivers zijn vergroot van 40mm naar 50mm en dat houdt in dat de ManO’War dus ook een flinke tik groter is in zijn geheel. De mannen onder ons zullen beamen dat groter altijd beter is, maar naar mijn idee gaat dat niet volledig op voor de nieuwe ManO’War. Uiteraard, de grotere drivers en ear cuffs leveren harder en voller luistergenot, maar de headset an sich is daardoor ook enigszins log gemaakt. Extra breed en enigszins stijf in het omarmen van je hoofd. Voor de bredere hoofden ongetwijfeld heel fijn, maar absoluut niet geschikt voor alle koppen die ook nog maar een slag smaller zijn dan die van mijzelf.

De Razer ManO’War past mij precies rondom het hoofd en ook de grotere koppen van onze generatie zullen ongetwijfeld comfortabel terecht kunnen tussen de twee oorschelpen, maar daar blijft het dan ook bij. Kinderen, of gamers met een smalle bouw, kunnen het schudden met Razers nieuwe koptelefoon. Door de robuuste body van de ManO’War heeft Razer de kleinere verstelmogelijkheden laten varen, waarschijnlijk voor meer rigide onderdelen en de mogelijkheid om de speakers ook weg te draaien. Enerzijds levert dat mogelijk wel meer draaggemak voor de gamers met forsere koppen, maar zodoende worden wel de jongere en smallere gamers geëlimineerd als doelgroep. En dat terwijl nu juist steeds jongere kinderen en ook meer petite mademoiselles aan het gamen slaan. Maar goed, die zien er daar in Amerika mogelijk ook weer heel anders uit dan hier…

Mocht de ManO’War echter wel gemakkelijk plaatsnemen op je hoofd, dan ben je gezegend met prima en duurzaam draaggemak. De headset is kwalitatief en stevig van bouw en oogt vooral aardig robuust, maar qua gewicht zal het je doen verbazen. In totaal weegt het gevaarte namelijk circa 325 gram (zonder kabel). Niet zo lichtgewicht als bijvoorbeeld de SteelSeries Siberia V3, maar het gewicht wordt netjes verspreid over het hoofdkussen en de twee oorschelpen. Het probeert in ieder geval niet je hoofd ineen te drukken, maar blijft verder goed zitten.

Atleten-geluid én -microfoon

Qua geluidskwaliteit doet dit model zijn naam eer aan. Het betreft natuurlijk de Tournament Edition, een subtitel die Razer vaak aan producten schenkt die zich meer tot de eSporter richten. Ook in het geval van de ManO’War blijkt dat een feit. Niet alleen door het uitsluiten van interferentie aan de hand van bedrading, maar dus ook in zijn specifieke sound. Het richt zich niet op spraak of heldere viooltonen, maar op een opslokkende game-ervaring. Ergens is het geluid neutraal, maar flexibel naar smaak. Dat wil zeggen: middenfrequenties maken standaard plaats voor met name donkerdere bastonen, met nog een lichte focus op de hoge uitschieters. Voor de meeste games lijkt de ManO’War daarmee standaard een prettige luisterervaring te kunnen leveren, maar ga je ook nog eens luisteren naar een film, podcast of een willekeurige YouTube-video, dan zal er misschien wat versteld moeten worden in je equaliser wil het nog een beetje helder klinken.

De grotere drivers leveren overigens ook aardig luide klappen. De ManO’War kan hard en helder blijven pompen, zonder overstuur te vertonen als het er eens wat harder aan toegaat. Fijn is daarbij dat de imitatieleren oorschelpen alle herrie nog aardig weten te dempen. Van echte noise cancellation van buitenaf kunnen we niet spreken, maar je kunt ongestoord terrorcore op vol volume klappen in de trein, zonder de stiltecoupé uitgezet te worden. Tenzij je mee gaat krijsen, maar ik mag hopen dat die ongoddelijke geluiden niet na te bootsen zijn met je stembanden.

Ook de ingebouwde microfoon mag er wezen. Uiteraard, voor de gamers die bijvoorbeeld een livestream willen presenteren, verdienen losse (condensator)microfoons de voorkeur. Voor online communicatie biedt de ManO’War echter meer dan genoeg kwaliteit. Het opname-apparaat rolt niet alleen makkelijk in en uit, maar voelt ook nog eens gedegen aan. De verstelbaarheid van het rubberen armpje is degelijk en stug, maar vooral de kwaliteit van je ingevoerde spraak is noemenswaardig. Verstaanbaar, zonder de ‘blikkerige’ nasmaak die zoveel gaming headsets tot een cliché hebben gemaakt. Wel enkel gericht op middentonen, maar die komen in veel gevallen aardig over. Prima om bijvoorbeeld met je teamgenoten te kunnen communiceren dus. Als we dit nou eens anno 2007 al hadden, dan had ik nu geen Vietnam-achtige flashbacks aan Call of Duty-kinderen die mijn oren eraf tetteren met iets wat klinkt als twee blikjes aan een touwtje.

Conclusie

De Razer ManO’War Tournament Edition kent vele voordelen, maar ook een aantal strenge minpunten die doelgroep flink kunnen verkleinen. Qua geluidskwaliteit en toegankelijkheid heeft Razers nieuwe budget-paradepaardje namelijk de volle wind in de rug, maar qua fysiek ontwerp absoluut niet. De ManO’War is groot, misschien wel té groot. De bouw op zichzelf is weliswaar duurzaam, robuust en kan bijzonder comfortabel zitten, maar gamers met een wat kleinschaligere kop zullen toch elders moeten kijken voor een nieuwe headset.

Ook in de prijs lijdt de ManO’War enigszins aan het ‘Razer-syndroom’: absoluut geen verkeerd spul, maar je betaalt ergens ook meerprijs voor het merk. Toegegeven, ik zou 129,99 euro niet per definitie veel te veel vinden voor dit model. Echter, met een beetje zoeken zijn er zeker koptelefoons te vinden die grofweg dezelfde bang voor minder buck kunnen leveren. Maar goed, voor die vaste Razer-taxatie krijg je wel een net afgewerkt product. Daarom is het maar goed ook om te weten dat we deze Razer ManO’War Overwatch Tournament Edition gewoon weggeven, als onderdeel van onze grote Overwatch Razer give-away. Meedoen kan nog een aantal dagen, dus sla je slag en win (onder meer) deze atletische Razer-headset.

 1.   
  Callofdeepak's avatar

  Komt goed uit haha ik heb een groot hoofd hahaha give me

 2.   
  Dr_Oetlul's avatar

  Wat een kekke hoofdtelefoon

 3.   
  Thijs.'s avatar

  Komt dat grote hoofd van mij toch nog eens van pas. Goed om te zien dat de mic ook goed is. Bij veel headsets heb je vaak dat het geluid goed is maar de mic echt bizar slecht. Heb zelf ooit een razer headset gehad, weet alleen niet meer hoe die heet. Razer is opzich geen slecht merk alleen wel erg duur voor wat je krijgt. Goeie review!

 4.   
  Graezoth's avatar

  Heb ik even geluk met mijn grote hoofd xD

 5.   
  remcoabc's avatar

  die wil ik wel “testen” XD

 6.   
  Zultkop's avatar

  Thijs. schreef, "Komt dat grote hoofd van mij toch nog eens van pas. Goed om te zien dat de mic ook goed is. Bij veel headsets heb je vaak dat het geluid goed is maar de mic echt bizar slecht. Heb zelf ooit een razer headset gehad, weet alleen niet meer hoe die heet. Razer is opzich geen slecht merk alleen wel erg duur voor wat je krijgt. Goeie review!"

  blijk toch size doesnt matter. Ge heb n grote hoofd maar weinig hersen, als kik kijk naar diejen reakties van u, amai amai… en dan zouden belgen dom zijn lol 😆

 7.   
  Leukste's avatar

  Zat er misschien ook wel een beetje aan te komen. Al neemt het niet weg dat de headset er tof uitziet. Maar het is een grote jongen. 😉

 8.   
  venom23456's avatar

  kan altijd nieuwe gear gebruiken. werd vh weekend nog afgeschoten in overwatch omdat me keyboard niet meer wilde crouchen en strafe tegelijk…

 9.   
  Ik kom Harambe wreken's avatar

  Zultkop schreef, "

  ”Thijs.” schreef, "Komt dat grote hoofd van mij toch nog eens van pas. Goed om te zien dat de mic ook goed is. Bij veel headsets heb je vaak dat het geluid goed is maar de mic echt bizar slecht. Heb zelf ooit een razer headset gehad, weet alleen niet meer hoe die heet. Razer is opzich geen slecht merk alleen wel erg duur voor wat je krijgt. Goeie review!"

  blijk toch size doesnt matter. Ge heb n grote hoofd maar weinig hersen, als kik kijk naar diejen reakties van u, amai amai… en dan zouden belgen dom zijn lol 😆 "

  http://myniggayoujustgotroasted.ytmnd.com/

 10.   
  Emrys1804's avatar

  Super coole headset en erg goede review!

 11.   
  BadCAtDutch's avatar

  kan ik die headset krijgen want ik heb een goeie headset nodig 😥

 12.   
  Tom's avatar

  BadCAtDutch schreef, "kan ik die headset krijgen want ik heb een goeie headset nodig 😥 "

  Wat dacht je van meedoen met de give-away waarbij je de headset kan winnen? Het staat alleen maar overal op de site en in het artikel, dus ik snap de verwarring dat je het hier moet vragen.