E3 2016: Battlefield 1, Deus Ex en nieuwe consoles – Onze Verwachtingen #2

De E3 2016 gaat op 14 juni van start. Een deel van de redactie zal zoals ieder jaar in the city of angels op de beursvloer aanwezig zijn, maar ook de achterblijvers gaan natuurlijk fanatiek aan de slag om het heetste nieuws naar jou te brengen. Nu de datum snel naderbij komt, begint het in Bunnik al flink te kriebelen, want hoewel de onthullingen in en nabij het Los Angeles Convention Center op Amerikaanse wijze aan elkaar gepraat worden – looking at you Aisha Tyler – is er altijd genoeg om enthousiast over te worden. Wat verwachten Dax, Lennart en Leon 2.0 eigenlijk van de E3 2016?

Dax: Deus Ex: Mankind Divided, Final Fantasy 7 en Kojima

Ja ja, de E3 is er bijna en ik kijk daar toch elk jaar weer naar uit. Tot diep in de nacht naar een schermpje turen waarbij de aankondigingen, onthullingen en trailers je om de oren vliegen. Het lijkt er wel op dat het dit jaar een wat kleiner evenement gaat worden doordat een aantal ontwikkelaars niet aanwezig zal zijn. Toch ben ik erg benieuwd wat de expo ons gaat brengen.

Het was moeilijk om maar een aantal dingen te kiezen waar ik erg naar uitkijk. Ik kan natuurlijk wel pagina’s volkalken, maar dat zullen mijn collega’s minder leuk vinden. Ik merk dat dit jaar mijn ogen toch vooral gericht zijn naar het land van de rijzende zon. Square Enix heeft mij vorig jaar erg blij gemaakt met zowel Deus Ex: Mankind Divided als de Final Fantasy 7-remake. Nu heeft deze uitgever al aardig wat laten zien van Deus Ex, maar ik zou graag nog wat meer gameplay willen zien. Daarnaast weten we nog maar weinig van Final Fantasy 7. Behalve dat het verhaal ditmaal in episodes wordt verteld en er tot nu toe erg mooi uitziet, zijn er nog veel gaten in de informatie.

Een andere ontwikkelaar uit Japan die mij hoopvol maakt is Hideo Kojima. Vorig jaar verliep nogal turbulent voor hem en uiteindelijk is hij zijn eigen bedrijfje gestart. Zo hier en daar gooit Kojima een klein nieuwtje de lucht in, bijvoorbeeld dat zijn volgende game liefhebbers van Uncharted 4 zeker zal aanspreken. Kojima is de meester van het mysterie. Zo zijn bijvoorbeeld Metal Gear Solid 5 en Silent Hills op bijzondere manieren onthuld. Onder een vreemde bedrijfsnaam, met kleine hints hier en daar. Stiekem hoop ik dus dat Kojima tijdens de Sony-persconferentie iets laat zien of dat er misschien weer een obscure demo ergens verschijnt, maar ik houd er rekening mee dat ik wellicht op dat vlak teleurgesteld ga worden.

De E3 lijkt steeds kleiner te worden, maar dat is niet direct iets slechts. Het laat goed zien dat de game-industrie veranderlijk is. Er is minder behoefte aan de aankondiging van een hele berg games waar we daarna weer weinig van horen voor lange tijd. Het zal mij dan ook niets verbazen als de E3 alleen maar kleiner gaat worden en dat grote ontwikkelaars EA en Blizzard zullen volgen. Ik ben benieuwd wat de toekomst ons gaat brengen.

Lennart: Shenmue 3, ReCore en Scalebound

Laat ik maar meteen iets verschrikkelijks bekennen: ik heb nog nooit een E3 meegemaakt. Niet live in Los Angeles, niet op GNHQ en niet via een livestream achter mijn laptop. Beschamend voor een gamejournalist, ik weet het. Wat ik echter ook weet is dat ik voldoende heb teruggekeken van de afgelopen jaren om mijn verwachtingen van de aankomende E3 op een rijtje te kunnen zetten.

In mijn ogen lijkt het alsof het begrip “E3” steeds meer aan het afbrokkelen is. Stuk voor stuk laten grote uitgevers weten niet langer aanwezig te zijn op de beursvloer, of hun presentaties op een andere manier in te vullen. Hoewel dit voor sommige kan lijken op een ‘evolutie’ binnen de E3, zie ik het meer als een langzame neergang van de beurs. Vroeger, toen je voor een loempia nog naar Vietnam moest en de straatlantaarns nog met de hand werden aangestoken, werd er bij elke presentatie gesmeten met een flinke berg nieuwe IP’s of grote onthullingen over reeds bestaande projecten. De afgelopen jaren wordt dat per E3 minder en het lijkt er dan ook op dat sommige uitgevers games aankondigen puur om het aankondigen. Waar is mijn South Park: The Fractured But Whole? Waar blijft mijn nieuws rondom ReCore? Ik heb persoonlijk liever dat een uitgever een game pas aankondigt als er wat over te vertellen, zodat de game ook na de beurs nog blijft leven onder de fans. Wat dat betreft ben ik het volkomen eens met de manier waarop Fallout 4 werd aangekondigd. In mijn ogen heeft de korte tijd tussen de aankondiging en de releasedatum de hype voor een groot deel bewerkstelligt, en dat mag wat mij betreft dan ook de standaard worden.

Wat games betreft kijk ik vooral uit naar meer nieuws rondom titels die wat ondergesneeuwd zijn: Shenmue 3, ReCore en Scalebound zijn weinig in het nieuws geweest, en ik ben dan ook razend benieuwd hoe het staat met de ontwikkeling van de voor mij potentiële toppers.

Leon 2.0: Battlefield 1, console-upgrades en verrassingen

De E3 staat ieder jaar garant voor het nodige spektakel. Hoewel er traditiegetrouw de nodige onthullingen al voor de daadwerkelijke persconferenties uitlekken, zijn er toch altijd wel wat verrassingen. Soms is dat niet eens het bestaan van een game, maar meer hoe tof een net onthuld spel er in actie uitziet. Waar de E3 dit jaar toch net iets minder groots lijkt te worden dan we gewend zijn, heb ik er alle vertrouwen in dat we weer weggeblazen gaan worden. Zo verwacht ik flink wat van EA, dat wel moet debuteren met multiplayer-gameplay van zowel Battlefield 1 als Titanfall 2. Het lijkt waanzin voor een uitgever om twee multiplayershooters in het najaar uit te brengen en hoewel beide games een totaal andere setting bieden, zou het mij niet verbazen als Titanfall 2 een duwtje krijgt richting het begin van 2017. Oh, en dan heeft EA natuurlijk ook nog eens de Star Wars-licentie en daarvan zal men ongetwijfeld ook wat leuks laten zien!

Van consoleboeren Sony en Microsoft lijkt de E3 het moment om de geruchtmakende PlayStation 4 Neo en Xbox One Scorpio daadwerkelijk te gaan onthullen. Daarnaast zal in ieder geval Sony, maar wellicht ook Microsoft groots gaan inzetten op VR. Het wordt ongetwijfeld interessant om te zien wat Sony en Microsoft nu precies willen doen met hun console-upgrades, maar uiteindelijk draait het bij de E3 voor mij vooral om de games. Daarom ben ik nu al benieuwd wat Sony gaat laten zien van Horizon: Zero Dawn, Ubisoft van Ghost Recon: Wildlands en het ongetwijfeld aanwezige Watch_Dogs 2. Toch kijk ik uiteindelijk het meeste uit naar gloednieuwe, hopelijk verrassende, games!

Volg de E3 met je vrienden van GamersNET en ontdek of onze verwachtingen waargemaakt worden! Check onze E3 FAQ voor alle informatie.
  1.   
    Thomsnov's avatar

    Al met al lijkt de E3 toch nog steeds een groot spektakel te worden. En zullen een hoop mensen achter hun schermpje zitten te staren. Ik kijk iniedergeval mee.

  2.   
    Leukste's avatar

    Ik kijk nog steeds uit naar de E3. Al wordt deze wel iets kleiner in omvang ja. Ik denk dat het eerder vervelend is voor de journalisten en verslaggevers van websites om bij al die verspreide evenementen aanwezig te zijn. De belangstellenden vinden hun weg wel via het internet.
    Al heeft een groot evenement wel iets om eens fysiek bij aanwezig te zijn. De sfeer, de grote presentaties, de eventuele ontmoetingen met developers en uitgevers. En sommige give-aways.

    PS: De E3 FAQ link verkorting werkt niet. Denk dat je dit wilde linken. E3 FAQ

  3.   
    Tom's avatar

    Heb de typo in de code even weggewerkt. Thanks voor de oplettendheid, Falco. 🙂

  4.   
    mmx's avatar

    Dat word weer een feestje daar .Ik ben er zelf geweeest toen de gamecube uitkwam ik kan maar een ding zeggen ga er eens naar toe het is echt cool 🙂

  5.   
    mattioza's avatar

    Ik kijk uit naar 3 dingen:

    – Meer nieuws over de ‘nieuwe versie’ consoles

    – Nog niet aangekondigde games

    – Battlefield 1: Komt er vrij snel aan en nog weinig van gezien dus verwacht wel heel blokje tijdens E3. De game laat sowieso al mijn bloed sneller stromen gezien de franchise, tijdsperiode en trailler. Nu nog de goede uitwerking en we hebben een GOTY. 😛