Mad Catz R.A.T. Pro S

De Mad Catz R.A.T. Pro S is het kleinere broertje van de eerder behandelde R.A.T. Pro X. Onze Tom was – ondanks de torenhoge prijs en “alien-kotsgroene” kleur – erg te spreken over die muis. De R.A.T. Pro S is de afgeslankte versie van dat apparaat, wat inhoudt dat hij minder features heeft, maar ook voor een zachter prijsje over de toonbank gaat. Let wel: deze muis kost nog steeds tachtig euro. De vraag is echter of hij dat geld ook waard is…

Eerste observaties

In deze review zal ik de vergelijking met de R.A.T. Pro X zoveel mogelijk vermijden: dat apparaat is honderd euro duurder, dus natuurlijk kan de Pro S daar niet tegen opboksen. De muis wordt hier op zichzelf bekeken: een muis die gericht is op gaming, en dan voornamelijk op de competitieve gamer.

Vanwege de doelgroep van de R.A.T. Pro S wordt er veel aandacht besteed aan het gewicht van de muis: hij weegt slechts 77 gram, exclusief kabel. Die kabel is overigens wél weer gevlochten, wat veel professionele gamers niet waarderen vanwege de extra wrijving die dat volgens hen veroorzaakt. Mocht je daar echter inderdaad last van hebben, check dan vooral de tutorial van Joker Productions op YouTube, waarin wordt uitgelegd hoe je je kabel kunt ontvlechten. Verder is de gevoeligheid van de muis te verstellen van 50 tot 5.000 DPI, in stappen van 50 DPI. Daarnaast heeft deze muis acht programmeerbare knoppen en drie instellingsprofielen.

Maar deze informatie is natuurlijk ook gewoon op de verpakking te lezen. Waar het uiteindelijk om gaat, is hoe de muis presteert.

Geen woorden, maar daden!

Net als de R.A.T. Pro X is ook de Pro S aanpasbaar – tot op zekere hoogte. Of eigenlijk alleen in de lengte: de palm rest is in vier stappen uittrekbaar tot 1,2 cm, waardoor de muis geschikt is voor bijna elk handformaat. Ook kun je hem tot twaalf graden naar links of rechts draaien. Van dat laatste kan ik me echter niet voorstellen waar het voor dient, behalve als je wilt ervaren hoe RSI voelt. Ik kon hier, met welke grip dan ook, niet langer dan twee minuten gebruik van maken zonder last te krijgen van mijn pols.
Ook is het een beetje jammer dat de palm rest niet in hoogte is te verstellen. Hoe verder je die uittrekt, hoe platter de muis aanvoelt. Een traditionele muis heeft een bolling aan de achterkant, dus het voelt wat raar om ineens een bijna vlakke muis in de hand te hebben. Het kan zijn dat dit went, maar mijn handen zijn niet groot genoeg om de muis langere tijd op de maximale grootte in te stellen.

Al met al ben ik dus wat teleurgesteld over de customisation van de R.A.T. Pro S: mijn eigen muis heeft me ongeveer de helft van de prijs van de Pro S gekost, maar bevat meer instelbare onderdelen. Nu is het begrijpelijk dat Mad Catz ervoor heeft gekozen om het gewicht niet aanpasbaar te maken, aangezien het merendeel van de eSporters een zo laag mogelijk muisgewicht prefereert. Maar een aanpasbare linker- en rechterkant zou niet misstaan: iedere gamer heeft een andere smaak wat betreft muisgrip voor duim, pink en ringvinger. Aanpasbaarheid op dat gebied kan dus ook eSporters helpen bij het vinden van hun ultieme muis. Helaas wordt die niet geboden, maar is in plaats daarvan gekozen voor (naar mijn mening) overbodige extra aanpasbaarheid aan de palm rest.

Knoppentekort

Wat wél weer tot in het extreme aanpasbaar is, is de daadwerkelijke functionaliteit van de R.A.T. Pro S. De software voor deze muis is dezelfde als die van de Pro X, en dus gelden dezelfde opmerkingen: het programma ziet er niet uit, maar werkt fantastisch. Door middel van de drie profielen kun je de Pro S voor verschillende doeleinden programmeren. En het mooie is dat de programmeerbare functies niet beperkt blijven tot gamen. Je kunt ook dingen als media- en productiviteitsfuncties aan je muisknoppen verbinden. Tijdens het gamen koppelde ik bijvoorbeeld de duimknoppen aan het geluidvolume, omdat veel actiescènes heel wat luider zijn dan stukken waar je rondsluipt. Om mijn gehoor in die eerste situatie te beschermen, vind ik het dus handig om de volumebeheersing binnen handbereik te hebben, zonder mijn game telkens te hoeven pauzeren. Maar in een profiel voor je werk of studie, kun je diezelfde knoppen laten functioneren als bijvoorbeeld kopieer- en plakknoppen. Met het aantal beschikbare functies zou je bijna het gevoel krijgen dat je muisknoppen tekort komt.

Hoewel ik zelf de voorkeur geef aan zwaardere muizen, is deze muis dus wél geschikt voor meer dan slechts gamen. Tenminste, als je collega’s en/of medestudenten de aanblik van deze kotsgroene muis aankunnen. Hoe dan ook, de R.A.T. Pro S breekt gegarandeerd het ijs als je hem meeneemt in het openbaar.

Conclusie

Zou ik 79,99 euro neertellen voor deze muis? Persoonlijk zeg ik nee. Er zijn goedkopere alternatieven die prima werken en daarnaast meer en/of nuttiger aanpasbaar zijn. Maar ik ben dan ook geen competitieve gamer. Voor eSporters kan ik me iets beter voorstellen dat zij de R.A.T. Pro S van Mad Catz wel zien zitten: de muis is in grootte aan te passen, dus past hij bijna elke hand. Ook zijn de knoppenfuncties en DPI-instellingen tot in de kleinste details aan te passen, waardoor deze muis voor zo ongeveer elke game (én andere situaties!) een goede speelervaring op kan leveren.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren