Fallout 4 Wasteland Workshop DLC

Het is al een iets meer dan een maand geleden dat de eerste uitbreiding voor Fallout 4, Automatron, verscheen. Daarin kregen we de kans onze eigen robotkameraden te bouwen, verbeteren en op te leuken, en tegelijkertijd op zoek te gaan naar de vervaarlijke schurk The Mechanist. Het was leuk, maar kort. Automatron kostte welliswaar maar een tientje, maar speelde voor niet meer dan acht euro. Zoals Tom terecht opmerkte in zijn review: het verhaal is geinig en het customizen van robots werkt goed, maar de verhaalhaallijn is simpelweg te kort. Scoort Wasteland Workshop beter op de grote prijs/kwaliteit-schaal van Van Alem?

Appels met peren

Laten we een probleem dat op de loer ligt meteen maar even aanhalen: Wasteland Workshop en Automatron zijn niet te vergelijken. Waar je in de respectievelijke tweede een complete (maar korte) verhaallijn en nieuwe companions tot je beschikking kreeg, is dat bij de eerstgenoemde enkel nieuwe items. Dat wil overigens niet zeggen dat de uitbreiding voor spelers die niet van craften houden niet leuk is, want er zijn wel degelijk elementen die het klooi-gehalte zeer ten goede komen.

‘I am Maximus Decimus Meridius’

Je moet altijd met goed nieuws beginnen, toch? In Wasteland Workshop is dat zonder twijfel de mogelijkheid om een eigen arena te maken en gevechten te starten. Het recept is simpel: men neme een aantal hekken, twee of meer ‘gladiatoren’ en een flinke bak zoete popcorn. Zet een rood en een blauw platform neer, wijs je vechtersbazen op hun plek en het gevecht. Het is jammer dat je niet á la Romeinse keizers met een simpel duimpje omhoog of omlaag kan beslissen over het levenslot van de verliezer, maar dat mag de pret niet drukken.

De mogelijkheden van de arena’s zijn eindeloos. Neem bijvoorbeeld zelf eens plaats in de ring, vang een Raider en Deathclaws en laat hen tegen elkaar vechten, of dun je populatie uit door Preston tegen een willekeurige bewoner te laten sparren. Niet genoeg uitdaging? Smijt wat andere nieuwe obstakels je arena in, zoals betonnen muren of een van de traps waarmee een zekere overwinning plotsklaps kan omslaan naar een genadeloze roterende zaag in je kloten.

Bob de Bouwert

Je eigen arena is tof natuurlijk, maar het is nog veel toffer om je eigen billboards te hebben, die verwijzen naar gevechten in je arena! Wasteland Workshop biedt namelijk, zoals de naam al doet vermoeden, voornamelijk nieuwe items om je settlements mee op te vrolijken. Naast talloze bordjes en signs, is de beste toevoeging waarschijnlijk wel de neonletters. Of je er nu provocerende teksten mee op de muur wil kalken of het dagmenu van Sanctuary Hills naast je zelfgemaakte post apocalyptische gaarkeuken wil knallen, alle kleur-, woord-, en lettercombinaties zijn mogelijk. Als je maar stroomt hebt.

Een andere welkome vernieuwing zijn de kooien. Plomp een kooi ergens in je settlement, sluit hem aan op een van de nieuwe, gigantische generatoren en doe een tukkie. Aanvankelijk van welke kooi je hebt neergezet, ben je na een paar uur een schattige Raider, een te temmen Deathclaw of een poezelig katje rijker. Want later we even eerlijk zijn, wie wordt er niet blij van schattige poesjes?

Conclusie

Wasteland Workshop kent in mijn ogen een betere prijs/kwaliteit-verhouding dan Automatron, al zou het niet misstaan als dit een gratis uitbreiding was geweest. Vooral de hilariteit die de zelfgemaakte pits of death opleveren, en de neonletters met hun functie als uitlaatklep van puberhumor maken de Wasteland Workshop tot een prima uitbreiding. Echter, wanneer je niet zo’n fan bent van het bouwen, of het lastig vindt de benodigde onderdelen voor items te vinden, dan is de uitbreiding niet essentieel. Vooralsnog zie ik Wasteland Workshop persoonlijk als een mooie tussenstop om wat tijd te doden tussen Automatron en Far Harbor. En man, wat heb ik zin in die laatste!

 1.   
  Turk–Life's avatar

  Ik heb de platinum van Fallout 4 gehaald. Daarnaast ook alle trofees van automatron en wasteland workshop.
  Ik wacht nu dus op de volgende DLC.
  Super game met super leuke DLC’s! 🙂 Ik twijfelde heel erg of ik fallout 4 moest kopen want FO3 had ik ook nooit gespeeld. Dus wist niet wat ik moest verwachten van FO4. Maar ik ben blij dat ik hem wel heb gekocht, super toffe game! Ook mede omdat je je eigen dorpjes kunt bouwen, dat vind ik n geweldige aspect binnen de game. Ik hoop dat er een FO5 komt en dat ze dan meer elementen voegen bij t craften van settlements etc.

 2.   
  Invictus's avatar

  Ik heb laatst pas Fallout 4 gehaald, is het een Season Pass waard?

 3.   
  Tom's avatar

  De waarde van de Season Pass is lastig te schatten zonder Far Harbor gespeeld te hebben, vermoed ik. Automatron was wel waardig en Wasteland Workshop levert ook zeker wat nieuws, maar Far Harbor is toch verreweg de grootste DLC die Bethesda uit gaat brengen. Het hangt er dus heel erg vanaf hoeveel innovatie dat stukje content zal leveren, lijkt me zo.

 4.   
  mheiden21's avatar

  Fallout zal na far harbor vermoedelijk nog 3 uitbreidingen krijgen. Met de huidige /aangekondigde DLC’s haal je de prijs van de pass er nog niet uit. Maar gezien de kwaliteit van de dlc’s en sws als je de game nog niet hebt uitgespeeld zeker een aanrader.

 5.   
  LennartvA's avatar

  Beste optie was natuurlijk de Season Pass binnen te harken toen ‘ie nog gewoon €20 was. Maarja, dat was net na de oorlog. 🙁

 6.   
  Turk–Life's avatar

  Invictus schreef, "Ik heb laatst pas Fallout 4 gehaald, is het een Season Pass waard?"

  Ik raad je hem wel aan. Ik baal er namelijk zelf van dat ik de dlc’s los heb gekocht. Ik durf nooit n seasonpass te kopen. Ik vind het altijd n risico.

  Bij andere games is t achteraf alleen maar goed geweest dat ik geen seasonpass heb gekocht. Maar FO4 is tot nu toe de enige game waarbij ik spijt heb dat ik hem niet heb gekocht.