Fire Emblem Fates

Iedere gamer heeft elk jaar wel een paar games waar hij of zij maar niet op kan wachten! Voor mij is één van die titels ongetwijfeld Fire Emblem Fates. Hoe heerlijk is het namelijk dat we in plaats van één deel, twee (of eigenlijk zelfs drie) verschillende verhalen opgediend krijgen van deze geweldige tactische gameserie? In deze review bespreek ik ze alle drie en laat ik weten of het tijd is om je Nintendo 3DS onder het stof vandaan te halen.

De Fire Emblem-franchise is nogal een laatbloeier. Waar de serie al sinds 1990 bestaat, slaagde die er steeds maar niet om zijn nichemarkt te ontstijgen. Sterker nog, wij kregen pas in 2003 voor het eerst een deel te spelen in het Westen. Het succesvolle en veelgeprezen Fire Emblem: Awakening, zorgde echter in 2013 ineens letterlijk voor het ontwaken van de serie! Zo verkocht de game uit het niets als een malle en kreeg Fire Emblem eindelijk de eer waar het al meer dan twintig jaar voor streed. Geen wonder dat de dames en heren bij Intelligent Systems nu drie jaar later met een vervolg komen en nog nooit pakten ze zo uitgebreid uit!

Twee koninkrijken

In Fire Emblem Fates sta je te midden van een enorme oorlog tussen twee koninkrijken. Aan de ene kant heb je Hoshido: een geheel Japans koninkrijk en de plek waar je geboren bent. Aan de andere kant staat Nohr: een koninkrijk dat veel westerser is en de plek waar je bent opgegroeid. Jij moet kiezen aan welke kant je wil staan en welke rol jij wil vervullen in de oorlog die gaande is. Voeg je je bij je biologische familie die strijdt voor haar vredelievende burgers? Of blijf je trouw aan de broers en zussen in Nohr waar je mee bent grootgebracht en probeer je aan de kant van de ‘kwaadaardige’ staat de oorlog te sussen?

Die keuze maak je feitelijk al wanneer je het spel koopt. Begin je met de Birthright? Dan voeg je je bij Hoshido. Scoor je Conquest? Dan blijf je bij Nohr. Hierbij moet je niet denken dat de ontwikkelaar een Pokémon-weg is ingeslagen. Nee, de versies zijn geheel opzichzelfstaande games. Alhoewel je in beide games in de huid van hetzelfde personage kruipt, verloopt het verhaal heel anders en krijg je ook geheel andere personages onder de knoppen. Hierbij is Birthright vooral ontworpen voor de beginnende speler – of meer casual speler – en kun je tussen de hoofdmissies door je karakters trainen en extra geld verdienen. Conquest daarentegen vormt de Dark Souls onder de tactische RPG’s. Hier is het hoofdverhaal een stuk moeilijker dan die van zijn milde variant en kun je niet grinden. Sterker nog, één verkeerde keuze kan genadeloos zijn en met het grootste gemak resulteren in het verliezen van één van je karakters.


Dit betekent niet dat Birthright voor watjes is, want je kiest uiteindelijk zelf hoe je de game wilt ervaren. Zo kun je kiezen tussen een verschillend aantal moeilijkheidsgraden – van easy tot hard – en komt Intelligent Systems ook nu weer de minder fanatieke spelers tegemoet. Was je in de oude Fire Emblem-games je personage voorgoed kwijt als hij of zij sneuvelde op het slachtveld, sinds Fire Emblem Awakening kun je kiezen voor een Casual Mode waarin de karakters gewoon terugkeren in de volgende strijd. Vind je dat nog te frustrerend? Dan kun je nu zelfs kiezen voor de Phoenix Mode, waarbij je verslagen kompanen gewoon de volgende ronde alweer op hun pootjes staan. Gelukkig kunnen de veteranen onder ons de uitdaging blijven aangaan door wel gewoon voor de bekende Classic Mode te gaan en kunnen de échte masochisten Conquest in de Classic Mode op hard spelen.

Toevoegingen

Fire Emblem Fates brengt een hoop nieuwe ideeën en elementen naar de serie. Ook voor de fans die Awakening al gespeeld hebben! Besluit je om Birthright te spelen, dan word je niet omringd door alleen de bekende Pegasus Knights en Cavaliers maar ook door ninja’s, samoerai’s en Knishi Knights. Elke nieuwe soort heeft zijn eigen goed uitgewerkte voor- en nadelen. Ook breken je wapens voor het eerst in de serie niet meer na veelvuldig gebruik, maar zorgen sterkere wapens ervoor dat je tijdelijk slapper wordt door een debuff. Deze vernieuwing in het systeem zorgt ervoor dat je weer heel anders met je troepen en hun wapens om moet gaan, waardoor de serie fris blijft voelen. Ook voor de veteranen.

Een andere toevoeging dat is die van My Castle. Waar je in de vorige Fire Emblem-delen als zwerver van locatie naar locatie ging, heb je nu een ware uitvalsbasis in de vorm van een kasteel. Sterker nog, dit kasteel kun je bemannen en upgraden om het weerbaar te maken tegen aanvallen. Zo kun je het voorzien van winkels en bijvoorbeeld een arena of gevangenis. Daarbij kun je via deze toevoeging ook samenspelen met anderen door hun kasteel te bezoeken en voorwerpen te verzamelen die maar niet bij jou voorkomen. Mocht je de behoefte hebben om te zien wie de machtigste oorlogsstrateeg is, dan kun je ze zelfs uitdagen voor een gevecht! Alhoewel dat natuurlijk alleen leuk is als jullie je op een gelijk level bevinden.

Net als in Awakening keren nu ook de zeer succesvolle relaties terug die je op kunt bouwen tussen je personages. Door je kameraden naast elkaar of gezamenlijk te laten vechten, wordt hun band steeds sterker met als summum de mogelijkheid om ze te laten trouwen en kinderen te laten krijgen. Voor de progressieve gamers is het zelfs mogelijk om een aantal homostelletjes te vormen. De kinderen die je karakters krijgen kun je vervolgens weer laten deelnemen in je bloederige oorlog. Hoewel dit ethisch misschien wat op het randje ligt voor sommigen, biedt dit wel een extra laag diepgang. Kinderen erven namelijk de vaardigheden van hun ouders en dus kun je door slim matchen een aantal extreem krachtige moordmachines creëren! Wat wil een ouder nog meer voor zijn of haar kind?

Episch?

Helaas is het verhaal niet zo episch als ik gehoopt had. Waar ik ervan uit ging dat ik meer dan vijfentwintig hoofdstukken op het puntje van mijn stoel zou zitten tijdens het spelen van zowel Birthright als Conquest, viel dat tegen. Zo heb je al na de eerste paar hoofdstukken een goed idee van hoe het avontuur zal eindigen en doet de game verhaaltechnisch weinig om je gekluisterd te houden. Begrijp me niet verkeerd, het plot van Fire Emblem Fates is zeker niet slecht, maar het komt niet in de buurt van de epische intriges van bijvoorbeeld de Game Boy Advance-klassieker Fire Emblem: Sacred Stones.

Wat Fates wel veel beter doet dan de voorgaande delen in de serie, is ons een blik geven op wat wij nou eigenlijk doen. Zo zal je vaker dan eens voor de zeer zwaar beladen keuze staan dat je een vijand moet executeren die in de andere game juist je vriend is. Mocht je daarnaast het einde van zowel Birthright als Conquest niet vervullend vinden, dan komt Intelligent Systems ook nog met een derde verhaal dat je kan downloaden, genaamd Revelation. Dit laatste deel brengt nogmaals tientallen uren gameplay, heel wat hilarische dialoogopties en een ander einde waarin Nohr en Hoshido de oorlog op een geheel andere manier oplossen.

Conclusie

Fire Emblem Fates biedt meer Fire Emblem dan ooit tevoren! Fans van strategische RPG’s kunnen niet met één, maar met twee (of zelfs drie) geheel opzichzelfstaande avonturen aan de slag. Hoewel het verhaal wat sterker of origineler had mogen zijn, is het zeer bijzonder dat je nu eindelijk eens kunt meemaken hoe je vijanden ook je vrienden kunnen zijn en vice versa. Tof is dat jij als speler echt kunt kiezen wat je wilt. Ben je van plan om gewoon één verhaal te doorlopen en het daarna weer voor gezien te houden? Prima! Wil je daarentegen als een echte fanaticus alle drie de delen spelen? Ook dat kan. Sterker nog, als jij eerst één deel wilt proberen om te kijken of die wat voor je is, dan kan je altijd nog de andere verhaallijnen voor een relatief lage prijs online erbij scoren.

Toch is dat niet het mooiste aan Fire Emblem Fates. Dat is namelijk het feit dat de game wat te bieden heeft voor iedereen! Ben jij een gamer die het liefst casual weer eens een toffe titel op zijn handheld speelt, of ben jij een volharde oorlogsveteraan die het zichzelf graag zo moeilijk mogelijk maakt en altijd een uitdaging zoekt? Intelligent Systems heeft aan al die soorten gamers gedacht, waardoor het spel ideaal is voor zowel beginners als veteranen. Reken daarbij dat deze iteratie ook heel wat nieuws toevoegt met onder meer nieuwe klassen en spelmodi, en we kunnen stellen dat de Nintendo 3DS eindelijk weer een must-have erbij heeft voor elke broekzakstrateeg!

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Voor zowel beginners als veteranen
  • Meer Fire Emblem dan ooit!
  • Voelt fris door nieuwe toevoegingen

Wat is NOT

  • Verhaal had sterker/origineler gekund

8.8

  1.   
    jelte23's avatar

    Ik ga deze game zeker kopen, ik wil eigenlijk de special edition maar die is overal al uitverkocht dus dat is vrij balen.